Innovatiecyclus versnellen met AI en data science

Data science

Op de Hannover Messe 2023 liet Altair zien hoe AI, data science en digital twins kunnen bijdragen aan het versnellen van de innovatiecyclus binnen bedrijven. Daarbij spelen het onlangs geïntroduceerde RapidMiner-platform, SimSolid Cloud en digital twins een belangrijke rol.

Innovatiecyclus AI en data science versnellen

Dit decennium staan maakbedrijven voor de uitdaging steeds duurzamer te gaan innoveren en produceren, om te voldoen aan de verwachtingen van klanten en zich te blijven onderscheiden van concurrenten. Mede daarom was het centrale thema van de Hannover Messe 2023 ‘Industrial Transformation – Making the Difference’, gekoppeld aan de vijf megatrends: Industry 4.0, CO2-neutrale productie, AI en Machine Learning (ML), energiemanagement en waterstof- en brandstofcellen. Als leverancier van oplossingen voor productontwikkeling, high-performance computing (HPC) en data-analyses, speelde Altair op het thema en de megatrends in met demonstraties en presentaties van klanttoepassingen. Op de stand was bijvoorbeeld te zien hoe de Gruppo Cimbali FAEME E71e espressomachine is geoptimaliseerd met een digital twin en data science en was natuurlijk ook live de koffie te proeven.

Megatrend AI en ML

AI en ML vormen een megatrend die zich razendsnel ontwikkelt, mede mogelijk gemaakt door de explosief toenemende hoeveelheid data. Zo heeft het beschikbaar stellen van de ChatGPT chatbot eind 2022 voor een doorbraak en brede bekendheid van AI-toepassingen bij het grote publiek gezorgd. Dat gaat natuurlijk de komende jaren ook de maakindustrie beïnvloeden. Alle toepassingen van AI en ML zijn echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit aan data uit elke beschikbare bron. Wanneer ontwerpers en engineers deze technieken als hulpmiddel bij hun werk gaan gebruiken, kunnen zij tot unieke nieuwe ideeën en vormen komen voor duurzamere producten en systemen. Maar ook nieuwe materialen, combinaties van verschillende materialen en besparingen in het materiaalgebruik. Kortom, AI en ML gaan de maakindustrie de komende jaren onomkeerbaar digitaal transformeren.

Data vertalen naar waarde

Om de voordelen van AI en ML te benutten is het van essentieel belang alle beschikbare data zowel te kunnen analyseren en visualiseren, als te vertalen naar waarde voor managementbeslissingen. Altair maakt dit eenvoudiger mogelijk via het eind maart geïntroduceerde RapidMiner-platform. Dit platform biedt functionaliteit voor data-analyses tijdens de volledige levenscyclus van producten en systemen en helpt organisaties daarmee hun uitdagingen bij de digitale transformatie te overwinnen. Om het gebruik ervan laagdrempelig toegankelijk te maken helpt Altair organisaties tevens hun data-analyseprogramma’s vorm te geven en medewerkers bij te scholen in het gebruik van het Center of Excellence (CoE)-model. Samengevat neemt Altair RapidMiner alle barrières weg om de drie belangrijkste activa van organisaties op een effectieve wijze met elkaar te verbinden, te weten: data, mensen en processen.

Praktijkvoorbeelden

Op de beursstand, tijdens een perslunch en een Data to Value symposium van Altair waren verschillende praktijkvoorbeelden te zien van klanten. Zo is AMPROVE er bij een robottoepassing in geslaagd een componentenconsolidatie van elf naar vier onderdelen te realiseren. Verder heeft Danecca het ontwikkelingsproces van batterijen gestroomlijnd met digital twin-technologie, waardoor de koeltijd met 60% is verkort en veel meer aan/uit-cycli mogelijk zijn. Tevens heeft Altair de startup Novus geholpen een snellere, krachtigere en lichtere e-motorfiets te ontwikkelen dan andere beschikbare modellen op de markt. Deze heeft een maximumkoppel van 400 Nm en een gewicht van amper 103 kg. Tijdens het al genoemde Data to Value symposium op de Hannover Messe presenteerden de klanten Bitburger, Miele, Sennheiser en Volkswagen hun ervaringen met data science en machine learning.

Componentenconsolidatie van AMPROVE en de batterijen van Danecca

Sneller structureel simuleren

Altair kondigde op de Hannover Messe ook alvast SimSolid Cloud aan. Deze cloud-native versie van de SimSolid-simulatiesoftware versnelt structurele simulaties aanzienlijk door de tijdrovende geometrische vereenvoudiging en meshing van modellen overbodig te maken. Daaraan moeten designers en engineers bij traditionele finite element anaysis (FEA) tot wel tweederde van hun tijd besteden. Altair SimSolid Cloud biedt functies voor voor structurele lineaire en non-lineaire statische simulaties, modale vibraties en thermische analyses. Door deze oplossing naar de cloud te brengen hoeven bedrijven simulatiesoftware niet meer op krachtige hardware te installeren en kunnen ook zelfstandige professionals en MKB-bedrijven ontwerp- en engineeringprocessen optimaliseren, zonder te hoeven investeren in software en hardware. SimSolid Cloud is nu beschikbaar op het Altair One platform, via het flexibele Altair Units licentiemodel.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie