Industriële motoren voor speciaal geautomatiseerd karrensysteem

Industriële motoren

Volgens een nieuwe enquête is de simpele aardappel de lievelingsgroente van de Britten. Maar weet u hoe die op uw bord belanden? Hier leest u hoe de fabrikant van industriële motoren WEG samenwerkte met Technidrive om materieel te leveren voor een geautomatiseerd karrensysteem bij plantenkweker John Gabbie & Sons, goed voor ruim 52 miljoen zaailingen per jaar.

Kwekers laten planten kiemen en zo ver uitgroeien dat ze groot genoeg zijn voor de verdere verwerking. Deze planten worden vervolgens verkocht aan landbouwers, die ze verder opkweken en aan supermarkten verkopen.

Een voorbeeld van zo’n kweekbedrijf is John Gabbie & Sons uit het Noord-Ierse County Down, dat diverse kassen heeft om zaden tot zaailingen te laten ontkiemen. Deze kassen zijn tot 2000 m2 groot en onderverdeeld in afdelingen, die tot 10 m breed zijn en 16 m lang met gangpaden waarover heftrucks en tractoren heen en weer rijden

De kweker heeft een tractor of heftruck nodig om de plantenbakken via de gangpaden binnen de kassen te verplaatsen. De planten worden uiteindelijk naar het einde van de afdeling gebracht, ingepakt en naar landbouwers gestuurd. Dit is een arbeidsintensief proces, net als veel andere klussen in de land- en tuinbouw.

John Gabbie & Sons benaderde Technidrive – WEG’s voornaamste partner – om een geautomatiseerde oplossing te ontwikkelen. Technidrive levert industriële aandrijfsystemen en werkt samen met WEG aan productlijnen als variabele toerenregelingen, soft-starters en energiezuinige motoren.

Technidrive riep bij dit project de hulp in van WEG voor het leveren van twee geremde industriële motoren en een variabele toerenregeling (VSD) met een remweerstand en een veilige koppeluitschakeling (STO) voor de noodstopfunctie. Dit materieel in onmisbaar bij het ontwerp en de veiligheid van een geautomatiseerd karrensysteem, dat de producten veilig door de kassen heen en weer rijdt en de plantengroei bevordert.

Installatie ontwikkelen

Toen het project begon, had John Gabbie & Sons nog geen exact ontwerp voor ogen. De voornaamste eisen waren dat het materieel plaats bespaart, dat het de efficiëntie verhoogt en vooral dat het zo veel mogelijk fysieke arbeid overneemt. Dit was het eerste automatiseringsproject van het bedrijf en daarom bleef het beperkt tot slecht één van de kassen met het idee om later eventueel alle kassen te automatiseren.

Fase 1 van het project bestond uit een geautomatiseerd karrensysteem, dat op rails door elk gangpad van de kas loopt. Op de kar is tevens een sproeier gemonteerd voor de plantenvoeding tijdens de opkweek.

Doordat de kar op rails loopt, was er geen centraal gangpad meer in de kassen nodig. In plaats daarvan vervoert de kar een trolley, die op de afdeling wordt geduwd. Elke afdeling is 9 meter breed en bevat meerdere trays met planten, waardoor de kweker geen tractor of heftruck nodig heeft om bij de zaailingen te komen. Dit versnelt het proces en hierdoor kan het bedrijf tevens meer producten in de kas onderbrengen.

Geautomatiseerde karrensysteem

Om het project te realiseren, ontwikkelde Technidrive een bedieningspaneel voor het geautomatiseerde karrensysteem. Dit omvat een joystick om de kar te laten rijden en besturen, zodat de kweker de kar nauwkeurig door de kas kan manoeuvreren. Er zitten extra knoppen op het paneel, bijv. om de pennen te vergrendelen als de kar bij een afdeling moet stoppen.

Nog belangrijker: door de automatisering kan de kweker een partij planten vanuit het midden van de afdeling verplaatsen zonder ze fysiek te hoeven dragen. Hij kan de kar simpel weg over de rails naar de gewenste afdeling laten lopen en daar stoppen door de pennen in de grond te laten zakken. Vervolgens wordt de trolley, die ook 9 meter breed is, met de zaailingen in hun trays op de kar geduwd om ze binnen de kas te verplaatsen of klaar te maken voor de distributie.

Automatiseren om te verbeteren

WEG’s geremde industriële motoren zorgen ervoor dat de kar stevig op zijn plaats blijft om de installatie stil te zetten. De bijbehorende VSD voorkomt daarbij dat de kar te hard remt, zodat de installatie steeds in 2 seconden soepel tot stilstand komt zonder dat er schade aan de zaailingen of enige randapparatuur ontstaat.

“Technidrive werkt al jaren samen met WEG en zodra we de materiaalvereisten voor het project van John Gabbie & Sons kenden, hoefden we alleen maar contact met hen op te nemen om de juiste industriële motoren en variabele toerenregeling te vinden,” legt Gary Kernaghan uit, Automation Manager bij Technidrive.

“Fase 1 is nu afgerond en de kweker plukt inmiddels de vruchten van het verder geautomatiseerde proces. In de volgende fase zullen we deze toepassing in alle kassen van John Gabbie & Sons uitrollen. Maar die kassen zijn niet allemaal evenwijdig gebouwd en de ondergrond is ook niet vlak, zodat elke fase een iets andere aanpak vraagt. We hebben al gekeken naar fase 2, waarin de kar een hoogteverschil van bijna twee meter heeft en we de hoek moeten aanpassen om de kar op een andere rails te zetten.

“In de fase erna zullen we het systeem volledig automatiseren, zodat de kweker het product alleen hoeft te selecteren, waarna de kar het vanzelf ophaalt. Maar voordat alles in bedrijf gaat, zullen we nog een beroep doen op de expertise van WEG.”

Technidrive en WEG

Trevor Gabbie, tuinbouwer bij John Gabbie & Sons kijkt terug op de belang van WEG’s betrokkenheid bij het project, “Technidrive en WEG waren buitengewoon behulpzaam. WEG belde zelfs om de specificaties van de industriële motoren met me door te nemen. Ze zijn erg betrokken bij wat ze doen en we vertrouwen erop dat ze kwaliteitsproducten leveren.”

“De automatisering van dit proces is uiterst belangrijk, omdat we jaarlijks ruim 52 miljoen zaailingen aan de landbouw leveren. Ik zag een vergelijkbare installatie bij andere kwekers, maar wilde mijn eigen versie bouwen, die perfect in onze kassen zou werken. We verkopen onze zaailingen van januari tot juni wekelijks op een veiling en door de oplossing van Technidrive en WEG kunnen we dat nog jarenlang succesvol blijven doen.”

Dankzij de hulp van WEG en Technidrive kan de kwekerij John Gabbie & Sons steeds voldoende zaad tot zaailingen opkweken, zodat we prei, spruitjes en onze favoriete aardappel kunnen blijven eten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie