Industriële camera met de eenvoud van een webcam

Industriële camera

Vanwege hun eenvoudige, ongecompliceerde bediening worden typische consumentenwebcams ook gebruikt voor industriële machinezichttoepassingen. Gebruikers zijn zich er echter terdege van bewust dat deze aantrekkelijk geprijsde apparaten aanzienlijke nadelen hebben op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en beschikbaarheid op lange termijn in vergelijking met klassieke industriële camera’s. Met de uEye XC richt IDS Imaging Systems GmbH zich precies op dit marktsegment en heeft het een camera ontwikkeld die de voordelen van beide werelden combineert. Heiko Seitz, technisch auteur bij IDS, beantwoordt de belangrijkste vragen van klanten over de nieuwe camera.

Waarom kan deze industriële camera worden vergeleken met een doorsnee consumentenwebcam?

Met de uEye XC hebben we een industriële camera ontwikkeld die de typische kenmerken en voordelen van een webcam heeft zonder de nadelen. In vergelijking met de standaard industriële camera’s heeft IDS de camera tot het essentiële teruggebracht om de kosten te drukken en ons te concentreren op de functionaliteiten die webcams zo populair maken.

USB3 maakt de camera snel en gemakkelijk te gebruiken met slechts één kabel. USB3 is op grote schaal beschikbaar als een kosteneffectieve standaardinterface en biedt zowel vermogen als voldoende prestaties om live transmissie van hoge-resolutiebeelden mogelijk te maken. Dankzij de vele automatische functies in de camera voor scherpstelling, versterking, sluitertijd, witbalans, gamma en kleur produceert de camera elke keer perfecte beelden zonder een regel code te hoeven schrijven. Deze echte plug’n play betekent dat de camera, eenmaal aangesloten, werkt als typische webcams en er in geen enkel opzicht voor onderdoet.

Industriële camera

Illustratie: IDS

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een webcam voor de consumentenmarkt?

In tegenstelling tot webcams voor de consumentenmarkt bouwen wij de uEye XC met industriële componenten. Hierdoor kunnen we een lange productlevenscyclus garanderen door de beschikbaarheid van dit cameramodel gedurende vele jaren ongewijzigd te laten. Bovendien staat de lichte maar sterke gegoten metalen behuizing garant voor hoge kwaliteit en robuustheid, zelfs onder zware omgevingsomstandigheden. Dit wordt ook geëvenaard door de schroefbare USB- connector, die specifiek onderbrekingen voorkomt, zelfs in toepassingen met camerabewegingen.

Zoals gebruikelijk voor een industriële camera beschikt de uEye XC uiteraard over een programmeerbare software-interface, die volledige controle en integratie in uw eigen softwaretoepassingen mogelijk maakt.

Industriële camera

Illustratie: IDS

Voor wat voor soort toepassing is de industriële camera geschikt?

Met zijn functies kan de camera schitteren in elke toepassing waar voorheen consumentenwebcams werden gebruikt om tegen lage kosten en met weinig inspanning perfecte beelden te produceren, maar waar industriële kwaliteit nog steeds een belangrijke vereiste is. Dankzij de Full HD- en 4K-beeldformaten en de vele automatische beeldverbeteringen zijn de beeldgegevens geoptimaliseerd voor het menselijk oog in plaats van voor machine vision en evaluatie. En dankzij zijn lichte gewicht en compacte afmetingen is hij overal gemakkelijk te gebruiken.

De uEye XC laat zijn sterke punten zien in de volgende toepassingsvoorbeelden: Op het gebied van robotica, bijvoorbeeld op een robotarm dankzij zijn lage gewicht, bediening met één kabel en autofocus, in Smart retail dankzij zijn brede kijkhoek, autofocus en 4K-resolutie, in kiosksystemen, maar ook in logistieke en intralogistieke toepassingen, zoals autonoom rijdende transportkarren. Kortom, deze camera is bijzonder geschikt voor toepassingen die de eenvoudige bediening van een webcam vereisen, maar ook de betrouwbaarheid van een industriële camera nodig hebben.

Auteur: Dipl.-Ing. Heiko Seitz, IDS Imaging Development Systems GmbH

Heico Seitz IDS

Heiko Seitz maakt sinds 2001 deel uit van het IDS-team. Als ontwikkelingsingenieur was hij betrokken bij de evolutie van IDS machine vision producten van framegrabbers tot de huidige cameratechnologie. Door zijn diepgaande ervaring op verschillende gebieden van camera software, kent hij de uitdagingen als ontwikkelaar, maar ook de eisen van de gebruikers. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de creatie van communicatieconcepten en technische artikelen over IDS-producten en hun technologie.

 

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie