Door: Janet Kooren, Hoofdredacteur IndustrieVandaag - 13 december 2024 |
Op het moment dat je op de radio hoort dat er in een Zwitserse kerk een door kunstmatige intelligentie gestuurde Jezus de biecht afneemt, weet je dat je eraan moet. Want nu is het dus echt zo: waar je ook bent, kijkt, leest of luistert: kunstmatige intelligentie – of AI zoals we het allemaal al zijn gaan noemen – is overal. In chatbots, keuzebandjes aan de telefoon, tot zelfrijdende auto’s en slimme machines (Industrial AI). En zelfs in de biechtstoel dus.
Ook in de industrie is AI in opkomst. Niet alleen in slimme machines, maar Industrial AI is een onderwerp waar veel meer om te doen is. En wellicht ook mee te winnen. Dus doken we voor je in het onderwerp. Want in ieder gesprek dat ik momenteel voer, het maakt niet uit in welke markt, komt het gesprek op Industrial AI. De Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur – ja, die hebben we – benoemt dat de maatschappelijke en economische potentie van AI enorm is:
“Het kan bijvoorbeeld uitkomst bieden voor maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing, klimaatverandering en zorg. Maar kunstmatige intelligentie biedt ook enorme kansen voor dienstverlenende en technologische bedrijven. Denk maar eens aan het automatiseren van complexe taken, het vergroten van de productiviteit en het vermogen om productkwaliteit te garanderen. Artificiële intelligentie maakt bedrijven competitiever en versterkt de Nederlandse concurrentiepositie.”
Nu zijn wij natuurlijk op zoek naar de meerwaarde voor de industrie. En hoe handig: We ontvingen een uitnodiging om de internationale conferentie van de van origine Zweedse softwareleverancier IFS te bezoeken. IFS focust wereldwijd op digitalisering en noemt zich voorloper in Industrial AI en claimt: IFS.ai is Industrial.ai. ‘Unleashed’ is de titel die deze terugkerende conferentie draagt. De verwachtingen waren dus hooggespannen.
En pas op. We hebben het hier over andere AI dan de generatieve van de bijna iedereen inmiddels welbekende ChatGPT’s van deze wereld. Generatieve AI bestaat in de basis al heel lang, daar krijgt Alan Turing de credits voor. Generatieve AI genereert iets ‘nieuws’ door te putten uit bestaande zaken. Teksten, afbeeldingen, ontwerpen, maar het kan ook antwoorden geven op vragen door te putten uit die bronnen. We hebben het bij de AI die IFS laat zien over voorspellende AI. AI die datasets beoordeelt op trends en patronen en die data gebruikt om conclusies te trekken. En daarnaar te handelen.
De meeste van ons kennen het begrip Machine Learning. Als we voorspellende AI van dichtbij bekijken, dan rijst de vraagt: waarin onderscheidt het een zich van het ander? Het voor de hand liggende antwoord zal zijn dat voorspellende AI een stapje verder gaat, maar zijn er wezenlijke verschillen? We gaan op zoek naar het antwoord, maar vooral ook naar het antwoord op de vraag wat het ons gaat brengen. En als eerste: wat moeten we daarvoor doen?
Die internationale conferentie van IFS dus. Plaats van handeling: Orlando, Florida. Niet meer dan een paar dagen na het leed van orkaan Milton verzamelden zo’n drieduizend klanten, partners, medewerkers en pers van over de hele wereld zich in het conferentiecentrum om te horen wat er op ons af komt. CEO – sinds januari 2024 – Mark Moffat trapte af met de missie “We laten bedrijven beter functioneren dankzij IT”. Hij noemt Industrial AI “The ultimate change” en sprak over veranderingen in de industrie “met de snelheid van het licht”. De enorme toegenomen rekenkracht raakt alle aspecten van enterprise technologie en software, opent hij. “Laten we deze mogelijkheden met beide handen aangrijpen.”
En hoewel ondergetekende nog niet eerder van IFS hoorde – net als mijn IT-reporter-buurman overigens, plaatst onderzoek van Gartner het bedrijf prominent in het rechterbovenvak van het magische kwadrant Customers Choice als het gaat over Cloud ERP voor product-centric enterprises. Aan naamsbekendheid ontbreekt het nog wat, aan klanttrouw en klanttevredenheid duidelijk niet als je in dat kwadrant staat met Infor, Microsoft en SAP.
De visie van IFS is om op een verantwoordelijke manier een AI-platform te creëren voor alle bedrijfsprocessen. Dat moet het mogelijk maken om kritische bedrijfsmiddelen, werkprocessen, mensen en diensten op een dynamische manier te managen. Daarvoor kiest het bedrijf een aantal focusmarkten, zodat de kennis per markt geïntensiveerd is. Hoewel het aantal beperkt is tot zes, zijn de markten an sich behoorlijk ambitieus:
IFS stelt dat deze keuze is ingegeven door het feit dat dit de markten zijn waarin het bedrijf al jarenlang actief is en waarin het veel inzichten en ervaring heeft. Moffat geeft in zijn opening een voorbeeld van hoe dat dynamisch managen werkt. Bij een raffinaderij wordt een realtime camerabeeld getoond van de uitstoot uit een schoorsteen. Industrial AI algoritmes analyseren de rook van de schoorsteen en bepalen hoe het productieproces moet worden bijgestuurd om de methaanuitstoot terug te brengen.
Industrial AI zorgt voor het ontsluiten van potentie, en het verhogen van de winstgevendheid en duurzaamheid. De gekozen verticals fungeren niet als een ecosysteem maar als een community waarbij IFS als kernkwaliteiten Listen, Learn en Lead voorop stelt. Met andere woorden, het bedrijf wil een luisterende organisatie zijn die samen met de communities van partners en klanten werkt aan de toekomst. Om dat te illustreren bezocht Moffat in de eerste honderd dagen van zijn nieuwe rol als CEO honderd klanten. “Om te laten zien dat wij uit de eerste hand willen horen wat we goed doen en wat we kunnen verbeteren. En hoe we onze producten kunnen verbeteren. Daaruit bleek een heldere opdracht om dicht bij onze klanten te blijven staan.”
In de afgelopen paar jaar heeft IFS de inspanning in de producten en research en development verhoogd naar 30% van de menskracht, een verdubbeling in vijf jaar tijd. “Zo konden we aan maar liefst 300 use cases voor onze AI-portfolio werken, waarvan er 60 op korte termijn beschikbaar zijn. En die use cases blijven we samen met onze klanten volgen. We hebben liever 10 toepassingen met 500 gebruikers dan 500 oplossingen met elk maar 10 gebruikers. De ontwikkeling van de toepassingen is in volle gang.” Niet alleen door de eigen R&D maar ook door overnames wordt het productportfolio voortdurend uitgebreid. Om er één te noemen die tijdens de conferentie veel aandacht kreeg: de overname van Copperleaf Technologies. Dit Canadese bedrijf levert door Industrial AI gedreven analysesoftware op het gebied van enterprise asset management, een belangrijke activiteit van IFS. Moffat stelt dat de nieuwe duurzaamheidsmodule van het bedrijf is ontworpen om klanten te helpen de CO2-uitstoot op onmiddellijke, middellange en lange termijn te verminderen.
De CEO van Microsoft Satya Nadella doet een vooraf opgenomen duit in het zakje op het podium: de producten van IFS draaien op Microsoft Azure en gebruiken 365 Copilot. Nadella benadrukt dat de cloudtechnologie van Microsoft, gecombineerd met AI, bedrijven in staat stelt om gegevens te verzamelen, te analyseren en te gebruiken. Dit helpt hen om voorspellend onderhoud te implementeren, processen te optimaliseren en nieuwe bedrijfsmodellen te creëren. Hij noemt het “the dawn of a new computing era” en ziet een revolutie van mens/computerinterfaces. Moffat besluit deze bijdrage met een oproep aan het publiek: “Laat deze kans niet verloren gaan. Je hebt als eerste een AI-businessplan nodig. En als je een AI-businessplan hebt, is dat geweldig – ik spreek uit ervaring – en kun je het steeds verder verbeteren.”
De potentie lijkt iedereen die tijdens deze conferentie het podium betreedt te vervullen van opwinding. De oproep aan de toehoorders is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en dat Industrial AI ingezet kan worden om CO2-reductie tot stand te brengen en een belangrijke bijdrage kan leveren in de energietransitie. Zo worden AI-modellen getraind om nieuwe materialen te ontwikkelen die kunnen helpen bij die transitie. Een belangrijk onderwerp is de eigendom van de data en hoe dat te regelen. En dat lijkt nu nog de grootste bottleneck voor veel bedrijven: De angst om data uit handen te geven.
Industrial AI wordt getraind met de juiste context die nodig is om op een passende manier te kunnen reageren. Christian Pedersen, Chief Product Officer van IFS zegt in zijn podiumbijdrage: “In een wereld die wordt overspoeld met generieke AI, past alleen Industrial AI kennis toe in de volledige context, waardoor het echt intelligent wordt. We hebben de lessen en de mogelijkheden van generatieve AI toegepast op onze eigen business. Onze expertise in de industrie, de diepgaande rijke datamodellen en onze vaardigheden op het gebied van datastreaming, maar ook augmented reality, automatisering, machine learning, AI en predictable AI. We hebben al die dingen samengebracht met generatieve AI en zo een enorme hoeveelheid kracht voor ons gegenereerd. Generatieve AI an sich creëert veel rumoer met brede toepassingen. Maar Industrial AI is een klasse apart. Want daarin heb je een laserfocus precisie nodig. En het is geen AI voor alles, maar het is AI die wordt geleverd in de context van jouw industrie, jouw business en jouw medewerkers.”
We gaan naar de voorbeelden, want daar zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar. Een Nederlandse IFS-er, Bas de Vos, brengt ze voor het voetlicht. We horen voorbeelden waarbij in een productieomgeving een order wordt ingevoerd. Dankzij Industrial AI wordt niet alleen de capaciteit in de productie ingepland, maar wordt materiaal besteld, personeel ingepland, documenten worden voorbereid – kortom alles wat een goede inkoper, werkvoorbereider of projectleider zou regelen, maar dan in een oogwenk. Wordt het aantal van de order aangepast, dan is al wat daarmee samenhangt direct aangepast.
Een van de voorbeelden – allemaal gepresenteerd door de gebruikers uit de praktijk – laat zien dat de voorraadoptimalisatie alleen al 10% winst opleverde. Dankzij het gebruik van AI kun je ook nog eens verschillende scenario’s en toekomstige ontwikkelingen simuleren. Denk ook aan extreme omstandigheden om calamiteitenplannen te checken, of extreem weer en de invloed daarvan op de productie. De vraag wat Industrial AI beter doet dan een goede medewerker is snel beantwoord. Die goede medewerker maakt de juiste prompts en kan de prompts beoordelen op context. AI lost het personeelstekort op en spaart veel tijd doordat de acties sneller en beter worden uitgevoerd dan wanneer een mens dat zou moeten doen. Maar voorlopig blijft die mens echt nog nodig.
Een paar andere onderwerpen waar Industrial AI een belangrijke bijdrage kan gaan leveren is remanufacturing en circulair produceren. En waar bedrijven wereldwijd samenwerken, kan AI zorgen voor wereldwijde vertalingen, snelle onboarding van nieuwe medewerkers, automatisch plannen en ageren op veranderingen.
Voor veel bedrijven is de grote vraag: waar begin je? Daar had een van de presentaties – van PWC – vier punten als leidraad. Als eerste, denk groot maar begin klein. Door met kleine stapjes te beginnen, houd je het geheel behapbaar. Daarbij is het wel van belang om het grote geheel te blijven bezien om ervoor te zorgen dat de kleine stapjes de juiste zijn. Het tweede punt: ken je data. Weet wat je waar aan welke data hebt, hoe betrouwbaar die is en wat die voor meerwaarde heeft in het geheel. Het derde punt: heroverweeg de connectiviteit in je bedrijf. Wat praat er met wat en is dat voldoende? En het laatste punt van advies is zorg dat je je mensen schoolt om van IT naar OT te gaan.
Om Industrial AI goed in te kunnen zetten, is het nodig om data in de cloud te hebben. Maar dat op zich is al een punt dat bij veel organisaties nog niet is geregeld. Ongeveer een derde van de bedrijven is klaar om met AI te starten, de rest heeft nog behoorlijk wat werk te verzetten. Vaak staan gegevens nog on-premise, want dat is veiliger. Denkt men. Want dat de beveiliging in de cloud vaak beter is geregeld, daar komen velen pas achter nadat het on-premise mis is gegaan. Maar die drempel is soms nog een psychologische en die moet verlaagd.
Goed, AI gaat dus vooral werk besparen en zorgen voor minder fouten. Maar natuurlijk valt of staat veel met de acceptatie van de medewerkers. Ongeveer een jaar geleden heeft IFS een overname gedaan van het Canadese Poka: Een connected worker platform. Het Poka-platform combineert digitale inhoud, samenwerking en e-formulieren en werknemers kunnen in realtime leren, problemen oplossen en kennis delen op de fabrieksvloer. Poka brengt communicatie op de fabrieksvloer en in het veld samen met de dagelijkse aansturing en persoonlijke ontwikkeling.
Over de voordelen van Poka bij het omarmen van AI werden diverse voorbeelden aangehaald en speciaal voor dit onderwerp werden er naast de plenaire presentaties ook zogenaamde fireside sessies aan gewijd. De boodschap: Poka maakt het werken leuk, de mensen op de werkvloer omarmen het, iedereen kan er mee werken en is er enthousiast over.
Volgens IFS stelt de software bedrijven in staat om de productiviteit van machines en operators te meten – over verschillende locaties – om daarmee een duidelijker inzicht in prestaties te krijgen. Het platform biedt gegevens voor bedrijven om compliant te blijven en te zorgen voor veiligere arbeidsomstandigheden. Data en begrippen worden vertaald naar de juiste context binnen de organisatie en medewerkers worden aangemoedigd hun eigen content in te geven en zo het systeem beter te maken.
We zijn niet de enige Nederlandse aanwezigen, er zijn ook klanten over de oceaan gereisd. En zelfs klanten die over hun ervaring vertellen. In een presentatie vertelt Programmamanager ERP Ralph Staal van maritieme aannemer Van Oord over de samenwerking met IFS in het kader van het Van Oord programma Net zero 2050.
“In 2023 zijn we voor het eerst met IFS gaan werken. IFS was de enige partij die alle punten op onze ERP-wensenlijst kon vervullen en de werkwijze sluit heel goed aan bij die van ons bedrijf.” De focus ligt op data en rapportages. “In de dashboards kunnen we alle relevante data naast elkaar tonen en we hoeven niet in aparte bestanden te kijken. Er zit veel waardevolle audit knowledge van PWC in de bestanden. We kunnen de data in de juiste context plaatsen en gebruiken voor CSRD-rapportages en audits. Met behulp van een app kun je zowel scope 1, 2 als 3 berekenen en keuzes maken voor emissiefactoren. Op ieder onderdeel van een transactie wordt de emissie genoteerd.” Staal is onder de indruk van de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich voltrekken.
Een dag later krijg ik de kans om Van Oords CIO Ronald Renes nog wat aan de jas te trekken over Industrial AI. Hij vertelt dat Van Oord zo snel mogelijk voor wil sorteren op de business value op de lange termijn. “We kijken naar de AI use cases voor projectorganisaties. De planning is lastig in de volatiele en onzekere omgeving waarin we ons bewegen. Voor predictive en preventitive maintenance zal het ons kunnen helpen, maar de hele organisatie moet er klaar voor zijn. We hebben te maken met een divers systeemlandschap, met lokale culturen en oplossingen. Als we Industrial AI in kunnen zetten, helpt dat ons bij smart sourcing, het optimaliseren van de afstand van die sourcing en het hergebruiken van grondstoffen. Dat zijn allemaal zaken waar we meer mee te maken gaan krijgen.”
Maar ook op het gebied van het personeel ziet hij voordelen. “We hebben te maken met de uitdagingen van het wereldwijd moeten recruiten en onboarden. Met behulp van AI kunnen we dat veel sneller en makkelijker verzorgen. Bovendien kunnen we de kwaliteit én de productiviteit van medewerkers naar een hoger niveau tillen.”
Een andere Nederlandse bijdrage op het podium komt van het Veghelse Mars. Global MSE manager Annette Wieduwilt ziet de eerste uitdaging en prioriteit in communicatie. “Wij gebruiken sinds 2018 Poka voor digitalisering en training. De newsfeed helpt bij de communicatie over de shift en bij troubleshooting. De gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat de digitale werkinstructies ook gemakkelijk worden geüpdatet. We hebben één tool voor digitalisering en training en dat werkt heel goed.”
In navolging van voorspellend en generatief krijgen we nu handelende AI. Een zogenaamde AI-agent. Die krijgt een taak en voert die zelfstandig uit. Zo’n agent geeft dan bijvoorbeeld aan waar de bestelling van de klant zit, maar kan die bijvoorbeeld annuleren, als dat gewenst is. De agent werkt ook omgekeerd: outbound. Hij kan dus zelf contact opnemen. Maar hoe autonoom is Industrial AI nu?
Andrew Burton, IFS’ Global Industry Director – Manufacturing desgevraagd: “We zijn niet, nog niet, bezig met echt autonome agenten die hun eigen ding kunnen doen. Op dit moment komt elke interactie met copilot gewoon terug met een antwoord op een vraag waarbij de mens beslist wat ermee te doen – het verandert de onderliggende gegevens zelf niet. Vanaf 2025 kijken we naar het gebruik van copilot voor ‘vormloze interactie’, waarbij de gebruiker processen in copilot kan starten die de onderliggende gegevens wél wijzigen, maar deze zullen nauwlettend worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de mens altijd de definitieve goedkeuring heeft. Het zal enige tijd kosten om ervoor te zorgen dat we een systeem kunnen besturen met allemaal autonoom handelende agenten. We zijn dus nog niet op het punt dat AI-agenten gegevens rechtstreeks bijwerken en we zijn er ook niet met AI-agenten die met AI-agenten praten.”
Volgens deskundigen volgen er na autonome agents nog twee stappen in het Industrial AI-verhaal. De volgende is kunstmatige intelligentie in robotica, leveringen per drone, het uitvoeren van fysieke taken. Sommige deskundigen zeggen dat AI in deze volgende stap zelf nieuwe ideeën kan ontwikkelen. De (voorlopig) laatste stap is artificial general intelligence, door OpenAI omschreven als AI die, volledig onafhankelijk, het werk van een volledige organisatie kan uitvoeren. Hoe lang het nog duurt voor we daar zijn? Er wordt gezegd al in 2026, maar degenen die eraan werken, worden zelf iedere keer verrast door hoe snel het gaat. Dus wie zal het zeggen?
Hoe dan ook, we staan aan de vooravond van een toekomst waarin software zichzelf in realtime kan optimaliseren en aanpassen, en van een statische code naar een staat van continue evolutie gaat. Met deze evolutie komt ook de verantwoordelijkheid om menselijke expertise en kritisch toezicht te behouden. Als we te veel op AI vertrouwen, bestaat het risico dat belangrijke menselijke vaardigheden en ethisch onderscheidingsvermogen worden uitgehold. Broodnodig voor het creëren van software die veilig en betrouwbaar is en in overeenstemming is met maatschappelijke waarden.
Veel AI-toepassingen gebruiken we intussen al best lang. Wij allemaal. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning om je smartphone te openen, de spraakassistent die opdrachten uitvoert. Google analyseert jouw zoekopdrachten met behulp van algoritmes en biedt op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties. Google Translate vertaalt teksten niet per woord, maar kijkt naar de hele zinnen en combinaties van woorden. En wat denk je van chatbots op websites of aanbevelingen van YouTube op basis van je kijkgedrag? Allemaal AI.
Dat AI veel ontwikkelingen in een stroomversnelling gaat brengen, stelde ook Haim Israel, hoofdonderzoeker van Bank of America, afgelopen zomer in het FD. “Onderzoek en ontwikkeling kunnen door AI veel sneller plaatsvinden. Ik vermoed dat we dankzij AI binnen een paar jaar een werkende kwantumcomputer hebben die meerdere complexere berekeningen, met grote hoeveelheden data, in één keer kan uitvoeren.”
Israel geeft het voorbeeld van Microsoft, dat eerder dit jaar het initiatief nam om de mogelijkheden voor nieuwe typen batterijen te onderzoeken. “Ze gebruikten AI om materialen te screenen. In tachtig uur werden er 32 miljoen materialen gescreend. Daar kwamen er achttien uit die bepalend kunnen zijn voor de toekomst. Met traditioneel onderzoek had dat tientallen jaren gekost, nu tachtig uur, en met een kwantumcomputer waarschijnlijk één seconde.”
Voor degenen die vrezen dat AI alle banen gaat vervangen stelt hij: “AI kan geen lamp vervangen of een verstopping in mijn wc verhelpen. Het is niet sociaal en niet creatief. Menselijke eigenschappen blijven dus nodig.” Hij ziet wel een snel groeiende mismatch tussen onderwijs en bedrijfsleven. “We leiden nu nog steeds op voor banen die er straks niet meer zijn. De mismatch tussen opleidingen en de banenmarkt groeit enorm! Het onderwijs moet hier een veel grotere rol in spelen.”
Tot slot deelt Bianca Nobilo, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de externe strategie en thought leadership bij IFS een belangrijke overweging. “Als AI verder gaat dan het helpen actief vorm te geven aan digitale ecosystemen, zullen we dan op een kruispunt belanden waar de systemen waarvan we afhankelijk zijn gedeeltelijk het menselijk begrip te boven gaan? Het potentieel voor autonome, zelfverfijnende code is een niet te onderschatten waarschuwing om de noodzaak van doordacht bestuur en langetermijnplanning bij AI-integratie te regelen. We moeten ervoor zorgen dat we, terwijl we het volledige potentieel van AI ontsluiten, een verantwoordelijke en mensgerichte benadering aannemen van de technologie en de toekomst die het vormgeeft.”
Mark Moffat opende de IFS conferentie met de woorden “Industrial AI is de volgende industriële revolutie”. We zijn geneigd hem te geloven, maar hoe snel deze revolutie zich zal voltrekken, dat zal de tijd leren. Want waarschuwt de een voor een hype en een te hooggespannen verwachting, stelt de ander dat bedrijven die niet meedoen er over vijf jaar niet meer zijn. We houden het voor je in de gaten. Maar het moet – tot slot – gezegd: iedere week lijkt het wel alsof er meer over AI te doen is en er meer sleuteltechnologieën mee (gaan) werken. Iedere dag dat dit artikel langer op mijn computerscherm stond, kwamen er meer voorbeelden voorbij.
En ja, AI kost een ongelofelijke berg energie. Maar daarover kunnen we een apart boek schrijven. Dat komt waarschijnlijk nog wel een keer uit mijn toetsenbord.
Oh, en wil je de biecht laten afnemen door een AI Jezus? In Luzern in de Peterskapelle. Het oudste katholieke kerkgebouw met de nieuwste ‘sacrale simulatie’. Laat je weten hoe het was?
We bevroegen AI over AI: wat zijn de voordelen van Industrial AI? We vroegen om een beknopt lijstje. Hier zijn 8 punten die ik je tot slot wil meegeven.
Een van de grootste voordelen van Industrial AI is het vermogen om voorspellend onderhoud uit te voeren. Door realtime gegevens van machines en sensoren te analyseren, kan AI voorspellen wanneer een machine waarschijnlijk zal falen of onderhoud nodig heeft. Dit voorkomt onverwachte storingen en verlengt de levensduur van apparatuur.
Voordelen:
Industrial AI kan processen optimaliseren door analyses uit te voeren op de gegevens die tijdens productie of operaties worden verzameld. AI kan suggesties doen voor het verbeteren van productiviteit, het verminderen van verspilling en het verlagen van de kosten.
Voordelen:
Industrial AI kan worden ingezet voor kwaliteitscontrole door geautomatiseerde visuele inspectie of andere sensortechnologieën. Dit helpt om defecten vroegtijdig op te sporen, waardoor de kwaliteit van het eindproduct consistent blijft en de kans op productafwijzing wordt verminderd.
Voordelen:
In industriële omgevingen is energieverbruik vaak een grote kostenpost. Industrial AI kan worden gebruikt om energieverbruik te monitoren, inefficiënties te identificeren en aanbevelingen te doen voor energiebesparing. Dit kan bedrijven helpen duurzamere operaties te ontwikkelen en kosten te verlagen.
Voordelen:
Industrial AI kan helpen bij het verbeteren van de supply chain door het analyseren van vraag en aanbod, voorraadniveaus en logistieke processen. Dit kan leiden tot efficiënter voorraadbeheer, het verminderen van vertragingen en het optimaliseren van toeleveringsketens.
Voordelen:
AI kan ook bijdragen aan de veiligheid binnen industriële omgevingen door te helpen bij het monitoren van risicovolle situaties. Dit kan bijvoorbeeld door de detectie van gevaarlijke omstandigheden of door het optimaliseren van werkprocedures die veiligheid bevorderen.
Voordelen:
Door industriële automatisering en verbeterde efficiëntie kan Industrial AI helpen om de kosten van arbeid, productie en onderhoud te verlagen. Door de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen in de productie of vraag, kunnen bedrijven kostenbesparingen realiseren.
Voordelen:
Industrial AI helpt bedrijven om datagestuurde beslissingen te nemen. AI kan enorme hoeveelheden gegevens analyseren die voor mensen moeilijk te verwerken zouden zijn, en op basis daarvan inzichten bieden die de strategische besluitvorming verbeteren.
Voordelen: