Rolkabelrups voor gerichte irrigatie met besparingspotentieel

Rolkabelrups

Het doel van het precisie-irrigatiesysteem van Rathmakers Gartenbautechnik is het verstandig gebruik maken van waterbronnen terwijl tegelijkertijd het grondwater wordt beschermd. Met het nieuwe automatische irrigatiesysteem komt het water precies waar het zijn moet: direct bij de planten. Voor de veilige in compacte geleiding van slangen en kabels, vertrouwen de ontwikkelaars op een igus kabelrups-systeem dat bestaat uit een rolkabelrups en geleidegoot.

Wereldwijd kampen we met een watertekort. Daarom is het cruciaal oplossingen te vinden, met name in de landbouw. Hier moet water op een efficiënte en gerichte wijze bij de plant terechtkomen. Voor dit doel heeft Rathmakers Gartenbautechnik een precisie-irrigatiesysteem ontwikkeld in samenwerking met de Landwirtschaftskammer NRW. Terwijl conventionele irrigatiesystemen met een continue straal veel water verspillen, irrigeert en bemest het precisie-bewateringsysteem op een gecontroleerde wijze.

Dit unieke systeem is speciaal ontworpen voor de buitenteelt van potplanten. Het levert water nauwkeurig af in het midden van de plantenpot. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie, zijn besparingen van 50 tot 75% mogelijk qua irrigatiewater, plantbescherming en kunstmest, afhankelijk van de potgrootte. Het reduceert ook de stikstoftoevoer naar het grondwater.

De precisie-irrigatie-installatie heeft een breedte van 40 meter en een rijweg van 208 meter. Tot voor kort sleepten de kabels en slangen voor de watertoevoer achter de wagens. Dit systeem creëerde een lus die ongeveer 2 meter ruimte vereiste tussen de wagengeleiding en de planten. Er was behoefte aan een veilige en ruimtebesparend kabelgeleidingssysteem. Daarom nam Ralf Hormes, CEO bij Rathmakers Gartenbautechnik, contact op met igus. “Samen met de igus-experts, besloten we een rolkabelrups te ontwerpen in een geleidegoot”, legt Ralf Hormes uit.

3500R serie rolkabelrups

Het grootste voordeel van het systeem: door de slangen en kabels te geleiden, neemt het bruikbare oppervlak toe met 343 vierkante meter. Het verlengt tevens de levensduur van de toevoercomponenten in het systeem. Een 3500R serie rolkabelrups met een breedte van slechts 35 cm wordt gebruikt in een guidelite geleidegoot. De technische basis van de kabelrups is de integratie van rollen in de kabelrupsschakels die zorgen voor een reductie van de wrijvingscoëfficiënt bij lange rijwegen. Zo kan tot wel 57% van de benodigde aandrijfenergie worden bespaard bij het bewegen van het kabelrups-systeem.

De guidelite geleidegoot is een voordelige en snel te installeren oplossing gemaakt van corrosiebestendig hoogwaardig polymeer met een lange levensduur. “Een all-round systeem dat zichzelf technisch heeft bewezen en ook vanuit het kostenperspectief”, zegt Hormes. Sinds november 2019, heeft igus kunststof kabelrupsen en goten teruggenomen, wanneer een systeem het einde van zijn levensduur had bereikt en garandeert een gescheiden recycling. Als beloning ontvangt de gebruiker een tegoed, op basis van het netto gewicht.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie