Intelligente beeldverwerking voor automatisering en robotica

IDS Imaging Development Systems

Machine vision kan verschillende stappen in het productieproces optimaliseren, zoals het sorteren, inspecteren, bevoorraden en documenteren van artikelen en goederen. Kunstmatige intelligentie en industriële camera’s spelen hierbij een essentiële rol. Door de snelle en nauwkeurige evaluatie van complexe beeldgegevens kunnen deze camera’s zelfs subtiele afwijkingen in producten en productieprocessen detecteren – dit maakt tijdig ingrijpen mogelijk en verbetert zo bijvoorbeeld de kwaliteitscontrole. Maar hoe kunnen bedrijven hun automatiseringsreis beginnen als ze nog niet bekend zijn met de technologie? De sleutel – zoals in veel gevallen – is om stap voor stap te werk te gaan. Op de beurs “Vision, Robotics & Motion” presenteert IDS Imaging Development Systems (stand 70) nieuwe oplossingen voor een slim gebruik van kunstmatige intelligentie.

Industriële camera’s worden al in een groot aantal industrieën gebruikt: van apparatuur, fabrieks- en machinebouw tot medische technologie, landbouw en logistiek. Ze nemen een breed scala aan taken op zich, bijvoorbeeld bij in-line kwaliteitsinspecties en algemene kwaliteitscontrole. Gekoppeld aan de productielijn controleren zij de producten op afwijkingen of gebreken, zodat die producten kunnen worden gesorteerd voordat ze de productiehal verlaten. Zij blinken ook uit op het gebied van sorteren en traceren. Door codes, defecten of andere kenmerken te identificeren, kunnen deze camera’s zorgen voor een juiste sortering en behandeling in de hele toeleveringsketen. Vergeleken met het menselijk oog werken machine vision-systemen sneller, nauwkeuriger en betrouwbaarder, omdat ze zelfs bij hoge cycli geen enkel detail missen. Bovendien kunnen werknemers worden verlost van “monotone” sorteer- en inspectietaken die mentaal uitdagend zijn.

Met AI uitgeruste industriële camera’s in moderne fabrieken

Industriële camera’s met kunstmatige intelligentie (AI) gaan nog een stap verder. Zij openen geheel nieuwe toepassingsgebieden die niet door conventionele beeldverwerking kunnen worden verwerkt. Terwijl veel robots hun omgeving niet begrijpen en alleen op commando’s kunnen werken, stellen AI-systemen hen in staat adaptief te reageren. Dit vermogen wordt bijvoorbeeld noodzakelijk bij het herkennen en verwerken van sterk variërende organische objecten. Dit soort toepassingen is zeer moeilijk te realiseren met traditionele beeldverwerking. Kunstmatige intelligentie daarentegen biedt de nodige hulpmiddelen om ze haalbaar te maken.

Veel stappen in de productie en logistiek kunnen worden geoptimaliseerd op basis van machine vision. Met name bedrijven die net aan het begin van hun automatiseringsproject staan, hebben baat bij gebruiksvriendelijke camera’s die ze naar behoefte kunnen inzetten. Zelfs zonder een holistisch automatiseringsconcept kan de toeleveringsketen van een bedrijf efficiënter worden met dergelijke technologieën. IDS Imaging Development Systems biedt hiervoor een breed scala aan camera’s, met verschillende interfaces, sensoren, behuizingsvarianten en zelfs als alles-in-één AI vision systeem. Het ontbreekt veel bedrijven immers aan knowhow en tijd om zich vertrouwd te maken met het gebied van AI en de technologie te gebruiken voor hun behoeften. Om op de lange termijn succesvol te blijven, is het raadzaam om eerder vroeger dan later te beginnen met het verkennen van de mogelijkheden.

Het AI vision-systeem IDS NXT is ontworpen om hierbij te helpen, omdat het snel en gemakkelijk kan worden bediend door elke gebruikersgroep – zelfs zonder diepgaande kennis van machine learning, beeldverwerking of applicatieprogrammering. Klanten profiteren van een compleet systeem met zowel camera’s als software. Bovendien wordt het IDS NXT-systeem gekenmerkt door gebruiksvriendelijke workflows: het helpt stap voor stap, van de eerste creatie van het beeld tot de training van het neurale netwerk en de realisatie van de toepassing. IDS NXT biedt dus een uitstekende basis voor intelligent gebruik van beeldverwerking.

Meer informatie over het IDS NXT-systeem

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie