HyNetherlands ontwikkelt duurzame waterstof waardeketen

HyNetherlands waterstof waardeketen grootste waterstoffabriek Elektrolyseprojecten

Energiebedrijf Engie, Methanolproducent OCI (BioMCN) en afvalverwerker EEW gaan in het ‘HyNetherlands’ project (HyNL) samenwerken voor de ontwikkeling van een grootschalige waardeketen op basis van waterstof in Noordoost-Groningen.

Waterstof waardeketen

Met het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van HyNL ontstaat in Noordoost-Groningen een industriële waterstof waardeketen door de productie van e-methanol (CH3OH) met hernieuwbare H2 (Engie) en biogene CO2 (EEW) te combineren. Zowel de waterstof als e-methanol zijn duurzame energiedragers én grondstoffen die kunnen bijdragen aan verlaging van de koolstof voetafdruk van de industrie en de elektriciteitsproductie, en tevens bijdragen aan de koolstofarme flexibiliteitsbehoefte van de energievoorziening.

Project

De eerste fase van het waterstof waardeketen project zal bestaan uit een nieuwe elektrolyserfaciliteit van 100 MW die waterstof zal produceren voor de productie van e-methanol, die geleverd gaat worden aan de lokale industrie en mobiliteit.

De waterstofproductie (Engie) zal plaats gaan vinden op het terrein van de Eemscentrale (Eemshaven). De elektrolyser van 100 MW wordt aangedreven door een capaciteit van 200 MW offshore windturbines. De CO2-afvanginstallatie (EEW) wordt geïntegreerd met de bestaande afvalenergiecentrale in Farmsum.

Het zal biogene CO2 afvangen uit de rookgassen van de productielijnen van de fabriek. CO2-logistiek en -infrastructuur worden verzorgd door Groningen Seaports. Vanaf eind 2025 moet in totaal 140 kton CO2 per jaar worden vermeden door een reductie van de inzet van aardgas. De BioMCN-methanolfabriek van OCI in het chemiepark Delfzijl (Farmsum) heeft de capaciteit om waterstof en biogene CO2 te synthetiseren tot e-methanol.

De grootschalige waterstof waardeketen heeft de ambitie om van 100 MW in 2025 op te schalen naar 1,85 GW in het begin van de jaren 2030.

Facilitering

De fabrieken van Engie (productie) en OCI/BioMCN (afname) worden aangesloten op het waterstofnetwerk dat Gasunie Hynetwork Services in Nederland en Noord-Duitsland ontwikkelt. Het verkrijgen van financiële steun en goedkeuringen van de overheid voor het project zijn belangrijke voorwaarden om het project te kunnen realiseren. HyNL heeft ondermeer subsidies aangevraagd bij de Europese autoriteiten (Innovatiefonds) en een IPCEI-erkenning (Important Project of Common European Interest) aangevraagd.

Bron: VEMW

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie