Hoogste productietempo ooit bijbenen? Zet in op efficiënte backoffice-processen

Processen engineer technicitekort tekort aan technici Gebrek aan technici tekort aan Ingenieurs

Het productieniveau van de Nederlandse industrie lag afgelopen december op zijn hoogste punt ooit. Goed nieuws natuurlijk, zeker in de nasleep van de coronacrisis. Maar met het personeels- en onderdelentekort is het best een uitdaging dit tempo op de werkvloer bij te benen. Daarom stellen organisaties zich continu de vraag waar in de processen het efficiënter of nog productiever kan. Zeker met het oog op mogelijk stijgende productiekosten vanwege de situatie in Oekraïne. Vaak ligt de focus op de werkvloer en de productiemachines. Maar de machines die draaien wel. De échte sleutel tot succes is juist de efficiëntie en productiviteit van processen daaromheen, op het kantoor. Wat is daar nodig om meer productiviteit te behalen? Ik leg het uit in deze blog.

Kansen voor gebruik van tools en applicaties

Als je werkenden in de industrie vraagt naar wat zij als belangrijkste vereiste zien voor productiviteit, dan antwoord meer dan de helft (58%) goed werkende IT, blijkt uit onderzoek. Niet heel verrassend voor industriebedrijven. Zonder slimme machines is er immers geen productie. Maar ook in de backoffice is goedwerkende IT van belang. En daar gaat in de praktijk vaak nog weinig aandacht naar uit. Het product is het belangrijkst. Veel wordt nog op papier of via Excel gedaan. Afvink- en controlelijsten gaan op papier de vloer mee op om de veiligheid van machines te controleren, pakbonnen gaan geprint naar het magazijn en overdrachten tussen de ochtend- en avondploeg worden in Excel uitgetypt. De helft van de industriemedewerkers is dan ook van mening dat er in het gebruik van tools en applicaties nog ruimte is voor verbetering. Zo maakt een kwart van de medewerkers zelfs alleen gebruik van de basisfunctionaliteiten van systemen.

Van product naar dienst

We hebben enerzijds dus een uniek hoog productieniveau, anderzijds verbetermogelijkheden in het gebruik van tools en applicaties. De sleutel om dit beter op elkaar af te stemmen ligt in de efficiëntie van processen rondóm het product. Deze processen worden steeds belangrijker, aangezien organisaties in toenemende mate overstappen van het leveren van enkel een product, naar het leveren van een product met allerlei bijbehorende dienstverlening. Hiervoor is niet alleen een efficiënt productieproces nodig, maar het maakt de aanvullende dienstverlening en interactie met klanten en leveranciers belangrijker. En juist voor deze interactie – vaak op basis van data – zijn efficiënte backoffice-processen van grote meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren en automatiseren van controlelijsten van machines, zodat er na een controleronde automatisch een rapportage wordt opgesteld die je gemakkelijk kunt vergelijken met eerdere controles.

Verbinding tussen de vloer en het kantoor

Waar het eigenlijk om draait, is om slimme verbindingen te leggen tussen de processen van het kantoor en de productievloer. Om deze met IT op elkaar af te stemmen. Zo kan data uit machines in dashboards in het kantoor overzichtelijk samengevoegd worden tot een totaalbeeld. Hiermee heb je beter inzicht in de productie en status van machines, waardoor je met voorraden of productiesnelheden kunt anticiperen op marktontwikkelingen en kosten bespaart. Stel dat het dashboard laat zien dat een machine achterblijft in tempo, dan schakel je tijdig een monteur in om het risico op uitval vooraf te mitigeren. En omdat data nu digitaal in het dashboard verschijnt, zet je de medewerkers die dit voorheen handmatig invulden nu in voor echte innovatie of toegevoegde waarde voor de productie als geheel. Zo wordt je minder geraakt door het personeelstekort.

Als een geoliede machine

De industrie draait op volle toeren. Zie dit als kans. Neem de efficiëntie van processen in de backoffice eens onder de loep. Daar kan het vaak slimmer, bijvoorbeeld door koppelingen te maken met de processen op de productievloer. Want dat het op de productievloer goed gaat is één. Je maakt pas echt het verschil door ook een efficiëntieslag te slaan in de processen rondom het product. Dan hou jij met gemak het hoge productietempo bij en werk je samen als een geoliede machine.

Door: Dominique Frison, accountmanager bij Ictivity

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.