Geprinte elektronica voorbij de researchfase

Geprinte elektronica

Geprinte elektronica voorbij de researchfase door InScope project

Toonaangevende onderzoeksinstituten uit heel Europa kwamen samen om een open-access pilotlijn te ontwikkelen voor hybride geprinte elektronica: ‘hybrid printed electronics’.

Initiator en coördinator Holst Centre heeft het door de EU gefinancierde InScope project opgezet om hybrid printed electronics (HPE) zowel in industrieel als in commercieel opzicht op de kaart te zetten en zo de leidende rol van Europa te behouden in deze snel groeiende markt. Inmiddels is Holst Centre erin geslaagd een consortium op te richten met een eigen open-access geprinte elektronica testproductielijn.

Technologie

De productielijn is getest voor zowel grote multinationals als het midden- en kleinbedrijf. Er zijn voor het MKB 15 cases met nieuwe functionaliteiten ontwikkeld op basis van hybrid printed electronics, variërend van sensoren in skateboards tot vrije-vorm verlichting en bedieningspanelen gemaakt door thermoforming. Met name in de verpakkingsindustrie, de gezondheidszorg en de automobielindustrie kunnen deze nieuwe functionaliteiten worden toegepast. Door gebruik te maken van de technologische kennis en ervaring van Holst Centre, zijn de testcases nu zover dat ze op de markt kunnen worden gebracht.

Folies met geïntegreerde verlichting

Holst Centre heeft samen met Signify (voormalig Philips Lighting) ultradunne, interactieve folies met geïntegreerde verlichting ontwikkeld en getest. Deze folies worden op rol geproduceerd en vervangen de minder flexibele, kleinere LED-verlichtingsstrips. Er is een rol van meer dan 300m van deze folie geproduceerd met meer dan 24.000 LED’s erop. De rollen folie worden als 2D-modules geïntegreerd in grote oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. Deze zogenaamde Slimme Verlichtingsoplossingen zorgen voor een betere ambiance in een ruimte en dragen zo bij aan het welbehagen van mensen, zowel thuis als op kantoor.

Interactieve media-oppervlakken voor liften

Als onderdeel van vele gebouwen kunnen liften een bron van informatie en zelfs vermaak zijn. Mensen die van die liften gebruik maken kunnen via het interactieve bedieningspaneel veel meer doen dan aangeven naar welke verdieping ze willen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze willen gaan sporten, en de lift zorgt dan dat ze op de juiste verdieping belanden.

Samen met Kone heeft Holst Centre een complete liftcabine gebouwd met een interactieve wand en geïntegreerd bedieningspaneel. Er is met name gekeken naar de interactie van mensen met de lift en het paneel. Naast de interactieve mogelijkheden is gebleken dat productiekosten met geprinte elektronica tot wel 80% lager zijn dan die van de bestaande oplossingen en dat wordt voldaan aan alle veiligheidseisen. Bovendien is het ontwerp volledig vrij. Al deze factoren zorgen ervoor dat liftbouwers in de toekomst interactieve media-oppervlakken zullen gebruiken in hun liften.

De toekomst van het InScope project

Eindgebruikers kunnen profiteren van de kennis binnen het InScope consortium om zo hun eigen (hybride) geprinte elektronica demo om te bouwen tot een prototype dat klaar is voor productie, zelfs in grote volumes. Het team van de pilotlijn werkt nauw samen met het bedrijfsleven om voorwaarden aan het systeem, de constructie, het gebruik en kostenbeheersing in kaart te brengen – allemaal bepalende onderdelen voor een effectief ontwerp.

Bedrijven die met Holst Centre samenwerken in het kader van het InScope project, profiteren van de technische expertise en testcapaciteiten op het gebied van zowel hybride geprinte elektronica als thin-film electronics. Het InScope project is altijd op zoek naar nieuwe partners met uitdagingen op (kosten)technisch gebied voor zowel bestaande producten als geheel nieuwe ontwerpen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie