FuSa Application-Ready Platform van Kontron volgens IEC 61508 tot SIL 3

Veiligheidscontroller van Kontron

Kontron, een wereldwijde leverancier van IoT/embedded computertechnologie (ECT), breidt zijn programma uit met een modulaire en universele veiligheidscontroller tot SIL niveau 3 of PLe, Cat4 in de vorm van een M.2 2242 FuSa (Functional Safety) uitbreidingskaart. Deze bevat vooraf geconfigureerde veiligheidsfuncties en kan worden geïntegreerd in een grote verscheidenheid aan computerplatforms. Voor dit doel biedt Kontron een industriële PC die vooraf is gecertificeerd volgens IEC 61508 als een ‘Application-Ready Platform’ voor toepassingsspecifieke oplossingen, primair gericht op grote OEM’s. Op deze manier smelten de controller (IPC) en de veiligheid (geïntegreerde FuSa uitbreidingskaart) samen tot een systeemopen, ruimtebesparende en modulair uitbreidbare veiligheidscontroller.

Kleine M.2 FuSa-kaart

Alle veiligheidsgerelateerde functies zijn geïmplementeerd in de kleine M.2 FuSa uitbreidingskaart in de 2242 vormfactor (22 x 42mm) met Key B en M. De kaart kan worden geïntegreerd in een breed scala van host-systemen en maakt de communicatie mogelijk met externe Safe EtherCAT apparaten via FSoE (Fail Safe over EtherCAT) met behulp van een zogenaamd “Black Channel”. Een EtherCAT-master op het hostsysteem maakt ook de gezamenlijke communicatie van niet-veiligheidsgerelateerde en veiligheidsgerelateerde gegevens via een enkele kabelverbinding mogelijk.

Het modulaire concept van Kontron met implementatie van de voorgecertificeerde FuSa-uitbreidingskaart in de KBox A-150-WKL industriële PC maakt flexibele uitbreidingsmogelijkheden mogelijk voor de veiligheidsgerelateerde systeemstructuur met extra veiligheidsfunctionaliteiten. De belangrijkste motion veiligheidsfuncties zijn reeds geïntegreerd in de FuSa uitbreidingskaart (STO/SBC, SS1, SS2/SOS, SLS, SDI, SP, SLP, SSR, SSM) en logische koppelingen zijn beschikbaar, zodat tot acht assen kunnen worden bewaakt met een mogelijke cyclustijd van 1 ms.

Industriële PC van Kontron met therCAT-master

De industriële PC van Kontron beheert de communicatie via de EtherCAT-master; daarbij kan de volledige resterende rekenkracht beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld voor andere, niet aan de veiligheid gerelateerde besturingstoepassingen of gegevensverwerking.
Dit zorgt voor een hoge mate van systeemintegratie en een individueel veiligheidsbesturingssysteem kan worden geïmplementeerd in de kleinst mogelijke ruimte, in feite zonder extra installatieruimte. De reeds geïntegreerde logische verbindingen en veiligheidsfuncties kunnen eenvoudig via een PC-tool worden geconfigureerd.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.