FrieslandCampina over verduurzaming

FrieslandCampina

In de industrie is duurzaamheid en klimaatbewustzijn niet langer een keuze, maar een noodzaak. FrieslandCampina, een prominente speler in de zuivelindustrie, erkent dit en neemt belangrijke stappen op weg naar klimaatneutrale zuivelproductie. Supply Chain Director Sustainability van FrieslandCampina, Gerrit Westhoff, deelt inzicht in de inspanningen en plannen van het bedrijf voor het toekomstige FHI Energie in Industrie-event.

FrieslandCampina heeft het motto ‘nourishing a better planet’ omarmd en is vastbesloten om netto klimaatneutraal te worden. “Bij het opstellen van ons plan waren de doelen van de Verenigde Naties ons startpunt. We zijn ook toegewijd aan het Klimaatakkoord van Parijs. In 2050 willen we netto-klimaatneutraal zijn,” vertelt Westhoff.

Eén van de kerndoelen van FrieslandCampina is het verminderen van haar energieconsumptie, wat rechtstreeks bijdraagt aan het verminderen van haar ecologische voetafdruk. Westhoff legt uit dat dit wordt bereikt door de optimalisatie van bedrijfsprocessen en het testen van innovatieve technologieën. “We vervangen energie door biogas en worden flexibeler in het gebruik van gas versus elektriciteit. We schakelen daar nu makkelijker tussen,” zegt hij.

Er liggen echter uitdagingen op de weg naar elektrificatie. Volgens Westhoff zijn sensoren nodig voor elektrificatie, maar deze zijn niet altijd aanwezig in elke fabriek. “Dit aspect wil ik graag uitlichten tijdens het FHI-event Industrie in Energie op 20 juni. We hopen dat er veel mensen zijn die met ons mee willen denken over hoe we dit probleem samen kunnen oplossen.”

Transparantie speelt ook een cruciale rol in het duurzaamheidsinitiatief van FrieslandCampina. Het bedrijf deelt de voortgang van haar duurzaamheidsprojecten door middel van rapportages. “In deze rapportages kan iedereen zien welke projecten we hebben gestart in het kader van onze duurzaamheidsdoelen en welke doelen we al hebben bereikt,” aldus Westhoff.

FrieslandCampina hanteert een strategie van samenwerking, innovatie en toekomstgericht denken in haar benadering van de energietransitie. Het bedrijf heeft een eigen Research and Development-centrum in Wageningen waar innovatie centraal staat. “We staan open voor start-ups die naar ons toe komen met vernieuwende ideeën. We faciliteren deze projecten door nieuwe apparatuur te testen, zoals bepaalde sensoren in fabrieken. Als het past in onze bedrijfsvoering, dan participeren we in dergelijke innovatieve projecten,” vertelt Westhoff.

Als onderdeel van een coöperatie benadrukt FrieslandCampina het belang van langetermijnsamenwerking met relevante partijen. “We werken samen om daadwerkelijk een positieve invloed uit te oefenen,” zegt Westhoff. “Op deze manier kunnen we echt impact maken.”

Een essentieel aspect van deze samenwerkingen is de focus op duurzaamheid. FrieslandCampina is ervan overtuigd dat, om echt succesvol te zijn in de energietransitie, een gezamenlijke inspanning nodig is, waarbij elk betrokken bedrijf de verantwoordelijkheid neemt om duurzaam te werken en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

Het is duidelijk dat FrieslandCampina de uitdagingen van klimaatverandering en duurzaamheid serieus neemt. Het bedrijf werkt actief aan innovatieve oplossingen, deelt zijn voortgang transparant en moedigt samenwerking aan om het gemeenschappelijke doel van een duurzamere toekomst te bereiken. Bovendien is het bedrijf sterk gericht op de toekomst en innoveert het continu om zich aan te passen aan de veranderende eisen van de industrie en de samenleving als geheel.

Het FHI Energie in Industrie-event zal ongetwijfeld een geweldige gelegenheid zijn om meer te leren over de stappen die FrieslandCampina neemt op weg naar klimaatneutrale zuivelproductie. Daarnaast zal het een platform zijn voor discussie en het delen van ideeën over hoe bedrijven gezamenlijk de uitdagingen van de energietransitie kunnen aanpakken.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.