Formule E-race in Eindhoven 2021?

Formule E-race

Eindhoven gepolst voor Formule E-race in 2021; geen vrees voor strijd met Rotterdam

Als het aan de FIA ligt, zoeven er over een paar maanden mogelijk al elektrische racewagens in een Formule E-race door Eindhoven. De internationale autosportfederatie heeft de Eindhovense initiatiefnemers van een Formule E-race daarvoor gepolst. Ondertussen gaan in Rotterdam opnieuw stemmen op om de elektrische raceklasse naar die stad te halen. Wacht de twee steden eenzelfde strijd als tussen Zandvoort en Assen, die beiden aasden op een Formule 1-wedstrijd?

Het zou niet alleen een race worden tussen meer dan twintig racewagens maar ook een race tegen de klok. Want het Formule E-circus naar Eindhoven halen én tegen de zomer van komend jaar daarvoor alles te hebben geregeld, wordt een behoorlijke kluif. Toch heeft de internationale autosportfederatie FIA onlangs aan de bel getrokken bij de initiatiefnemers van een Eindhovense Formule E-race, de elektrische evenknie van de koningsklasse van de autosport: de Formule 1.

Veel races geschrapt

De Formule E staat voor dezelfde opgave als waar ook de Formule 1 voor stond: een racekalender in elkaar draaien in tijden van een coronapandemie. Met een bepaald minimum aantal races en locaties om het een wereldkampioenschap te mogen noemen. En zo werden er de afgelopen maanden veel F1-races geschrapt en geruild voor Europese wedstrijden op circuits die al jarenlang niet meer of zelfs nog nooit op de F1-kalender stonden. Ook voor de Formule E is de organisatie naarstig op zoek naar oplossingen.
Het goed doen

Dat de FIA nu op de deur klopt in Eindhoven is niet zo raar. Er wordt immers al anderhalf jaar gewerkt om de raceklasse voor een periode van drie jaar naar de stad te halen door een groep ondernemers. Maar de organisatie koerst op een plek op de kalender in 2022, in het raceseizoen 2021-2022. En hoewel zij de FIA niet een keiharde ‘nee’ gaven, zegt mede-initiatiefnemer Peter-Paul Laumans aan het plan voor 2022 vast te houden. ,,We willen het graag goed doen. Een evenement als dit naar de stad halen is veel werk”, aldus Laumans. De FIA wil nieuwe data op de kalender begin komend jaar aankondigen. Het bidboek voor het organiseren van meerdere races in Eindhoven moet uiterlijk in maart 2021 bij de FIA zijn ingediend.

Rotterdam

Ondertussen gaan in Rotterdam opnieuw stemmen op om de Formule E naar Rotterdam te halen. Aangejaagd door een opiniërend artikel zouden lokale ondernemers azen de elektrische variant op de Formule 1. Laumans ziet het als een proefballon: ,,Wij hebben wekelijks contact met de FIA en hebben geen reden om te nemen dat we concurrentie krijgen.” De gemeente Rotterdam heeft laten weten ‘de Brabantse lobby’ voor de elektrische autorace te ondersteunen.

Bron: Formula-Eindhoven

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.