De flowmeter in de proces- en productie-industrie

In de hedendaagse proces- en productie-industrie speelt de flowmeter een onmisbare rol. Deze instrumenten meten de hoeveelheid vloeistof, gas of damp die door een leiding stroomt. De precisie en betrouwbaarheid van een flow meter beïnvloeden de efficiëntie, veiligheid en kosten in industriële processen.

Het kiezen van de juiste meter is belangrijk voor engineers. Kennis van flowmeters en hun toepassingen is zeer bepalend voor een succesvol en beheersbaar proces.

Flow meter Flowmeter Massa flowregelaars
Illustratie: Oil and Gas Photographer / Shutterstock.com

Basiskennis over flowmeters

Een flowmeter meet de snelheid van een medium in een leiding. Het wordt ook wel debietmeter genoemd. Een flow meter meet de flow nauwkeurig, maar de werking hangt af van het type en meetprincipe.

Een betrouwbare flowmeting is erg belangrijk. Het beïnvloedt de kwaliteit van het eindproduct. Het beïnvloedt ook de efficiëntie van het proces. Daarnaast beïnvloedt het de veiligheid op de werkvloer.

Het kiezen van de juiste flow meter hangt af van verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere het medium, de nauwkeurigheid, de omstandigheden van het proces en de kosten. Engineers moeten begrijpen hoe deze flow meters werken. Dit is belangrijk om de beste keuze te maken voor hun specifieke toepassing.

Het juiste type flowmeter speelt een sleutelrol in de verbetering van industriële processen. Bedrijven kunnen efficiënter werken met de juiste flow meter. Ze kunnen kosten besparen en de veiligheid op de werkvloer verbeteren.

Er zijn verschillende soorten instrumentatie voor flowmeting, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen.

Mechanische en clamp on flowmeter

Mechanische flow meters, zoals de Krohne flow meter, zijn betrouwbaar en worden veel gebruikt vanwege hun sterkte. Deze meters meten de beweging van het medium met een turbine of schoepenrad. De Krohne flowmeter is erg goed en precies. Het kan gebruikt worden voor veel verschillende dingen, zoals water behandeling en de chemische industrie.

Clamp on flowmeters onderscheiden zich door hun niet-invasieve installatie methode. Ze worden buiten op de pijpleiding geplaatst, zodat installatie en onderhoud niet het proces hoeven te onderbreken. Deze meters meten de flow met ultrasone technologie. Ze zijn ideaal als het medium niet in contact mag komen met de meetapparatuur.

De precisie van elektromagnetische flowmeters

Elektromagnetische flowmeters zijn zeer nauwkeurig. Ze zijn geschikt voor het meten van elektrisch geleidende vloeistoffen. Een voorbeeld is de Endress en Hauser flowmeter.

Deze meters hebben geen bewegende delen, wat resulteert in minder slijtage en onderhoud. Dit meetinstrument is erg goed voor water- en afvalwater-behandeling, waar precieze metingen belangrijk zijn.

Ultrasonic flowmeter voor diverse industriële toepassingen

Ultrasone flowmeters meten flow met geluidsgolven en werken voor vloeistoffen en gassen. Deze meters kunnen in veel verschillende omgevingen worden gebruikt, van schoon tot erg vies. Ze zijn ideaal voor hygiënische toepassingen.

Coriolis en mass flowmeter voor nauwkeurige massametingen

Coriolis en mass flowmeters bieden directe metingen van de massastroom, onafhankelijk van veranderingen in temperatuur en druk. De coriolis flowmeters zijn erg nuttig in de procesindustrie. Ze meten nauwkeurig de stroming van vloeistoffen en gassen. Deze flow meters zijn ideaal voor toepassingen waarbij nauwkeurige dosering en massabalans essentieel zijn.

De unieke eigenschappen van vortex en thermische flowmeters

Vortex flowmeters meten de stroom van vloeistof of gas. Ze doen dit door te kijken naar draaikolkjes die ontstaan bij een hindernis. Deze meters zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van stoommeting tot gasflowmeting. Thermische flowmeters meten thermische eigenschappen van medium, geschikt voor lage flowsnelheden en gassen.

Specifieke flow meters voor lucht en gas

Speciale lucht en gas flowmeters voor lucht en gassen zijn belangrijk in de HVAC-industrie en procescontrole. Deze meters meten nauwkeurig bij bijvoorbeeld verschillende druk en temperatuur. Ze zijn precies genoeg voor het beheren van lucht- en gasstromen.

Toekomstige trends in flowmeting

Een steeds vaker voorkomende trend is de ontwikkeling van meters met slimme algoritmes en machine learning. Deze technologieën maken flow meters zelflerend. Ze kunnen zich aanpassen aan veranderingen. Ze kunnen ook voorspellend onderhoud ondersteunen.

Duurzaamheid is een ander belangrijk thema dat vorm geeft aan de toekomst van flowmeter technologie. Producenten maken steeds zuinigere modellen die beter zijn voor het milieu. We willen minder energie gebruiken voor de flow meters en de processen waarin ze worden gebruikt. Dit doen we om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar flowsensoren die makkelijk in bestaande systemen en netwerken passen. Dit betekent dat men communicatie-protocollen en -interfaces standaardiseert.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.