Evolutie van trapeziumdraad verlengt levensduur met 30%

Trapeziumdraad

Zelfs beproefde structuren hebben potentieel voor verbetering. Een voorbeeld is de klassieke trapeziumdraad, die igus heeft verfijnd. Dankzij een speciale geometrische interactie tussen de spindelmoer, die geen smering of onderhoud vereist, en de metalen spindel, belooft dryspin-technologie een lange levensduur, verbeterde efficiëntie, lage slijtage en minder bewegingsgeluid. Nu is dryspin spindeltechnologie beschikbaar in acht nieuwe installatiematen.

Trapeziumdraad

Trapeziumdraad is al tientallen jaren een klassieker in de machinebouw. De machine-elementen zetten roterende beweging om in lineaire beweging – in toepassingen zoals raam- en deuraandrijvingen, formaataanpassingen in productie-installaties en laboratoriumtechnologie. Echter, bijna elke klassieker heeft wel potentieel voor verbetering. “We hebben een marktstandaard aangepakt en kunnen zeggen dat we het nog beter kunnen doen”, zegt Thorben Hendricks, hoofd van de business unit dryspin spindelaandrijvingen bij igus. De specialist op het gebied van motion plastics vertrouwt op geoptimaliseerde interactie tussen de metalen spindel en de geometrieën van de kunststof spindelmoeren.

30% langere levensduur, 82% efficiëntie

Bij igus zijn de draadflanken van de moer groter dan die van klassieke soorten trapeziumdraad, en dat geldt ook voor de breedte van de spindel. Dit is een kleine verandering, maar deze heeft grote gevolgen: door de draadflank te vergroten, wordt er meer hoogwaardige kunststof gebruikt voor de krachtoverbrenging. Dit betekent meer materiaal dat tribologisch is geoptimaliseerd, dus wat betreft wrijving en slijtage. “Door de asymmetrie hebben we de levensduur kunnen verlengen, zodat deze ongeveer 30 procent langer is dan die van symmetrische soorten trapeziumdraad”, zegt Hendricks. Het optimaliseren van de flankhoek vergroot ook de hoeveelheid toegevoerde energie die daadwerkelijk kan worden gebruikt. We hebben de flankhoeken van de spindelmoer en spindel afgeplat. Dit geeft ons een bovengemiddelde efficiëntie – tot 82 procent bij hoge spoedwaarden.”

Draadspindels werken bijna geruisloos en met weinig trillingen

De nieuwe dryspin draadtechnologie is echter niet alleen duurzaam en efficiënt, maar ook stiller dan veel conventionele soorten trapeziumdraad. Dit komt door het feit dat de tandflanken niet hoekig, maar afgerond zijn, waardoor het contactoppervlak tussen spindelmoer en spindel wordt verkleind. Dit leidt tot minder trillingen, die de vorm kunnen aannemen van ratelen of piepen. Hendricks merkt op: “De afgeronde tandflanken zorgen ervoor dat de spindels trillingsvrij en bijna geruisloos kunnen bewegen. De productietolerantie van de spindel is nauwer dan die gespecificeerd in DIN 103 7e, wat zorgt voor een nauwkeurige werking in de praktijk en maakt veel hogere snelheden in de toepassing mogelijk.”

Acht installatiematen toegevoegd aan de portfolio van de dryspin spindeltechnologie

igus begon in 2013 met het op de markt brengen van haar eigen spindeltechnologie, aanvankelijk als alternatief voor steile schroefdraad. Nu zijn er acht nieuwe installatiematen – geharmoniseerde spindels en spindelmoeren, inclusief afmetingen met kleine spoed die een snelle één-op-één vervanging van geïnstalleerde trapeziumdraden mogelijk maken. De nieuwe spindels zijn verkrijgbaar met een spoed van 6,35×6,35 RH, 8×40 RH, 10×3 LH, 12×25 LH, 14×4 RH, 16×5 RH, 18×4 RH en 20×10 RH. De spindels zijn gemaakt van roestvaststaal of aluminium; het materiaal van de spindelmoer kan worden gekozen uit zeven hoogwaardige kunststoffen en verschillende geometrieën – van een cilindrisch ontwerp met flens- of sleutelvlakken tot een versie met veervoorspanning.

Meer informatie bij IGUS

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.