Emerson helpt groene waterstofproductieproces te versnellen

Groene waterstofproductieproces

Emerson helpt de technologische ontwikkeling te versnellen voor grootschalige offshore groene waterstofproductie. Het bedrijf ontwikkelt software en systemen om een veilige en efficiënte werking van ’s werelds eerste offshore groene waterstofproductieproces op een operationeel gasplatform mogelijk te maken.

PosHYdon project waterstofproductieproces

Het PosHYdon project is een pilotproject dat de integratie van offshore windenergie, offshore aardgas en waterstofproductie op zee wil valideren: het genereren van hernieuwbare brandstoffen door het benutten van een groene energiebron. Het door Neptune Energy geëxploiteerde platform Q13a-A in de Nederlandse Noordzee zal als gastheer optreden voor het project, dat inzicht zal verschaffen in de efficiëntie van elektrolysers met een variabele stroomvoorziening en de kosten van het installeren en onderhouden van een groene waterstofproductieproces-installatie op een offshore-platform.

Groene stroom wordt gebruikt om de fluctuerende toevoer van windturbines te simuleren en het productieproces aan te sturen, waarbij zeewater wordt omgezet in gedemineraliseerd water. Vervolgens wordt via elektrolyse op veilige wijze waterstof geproduceerd. De waterstof wordt daarna gemengd met het aardgas, vervolgens via de bestaande gaspijpleiding naar de kust getransporteerd en aan het nationale gasnet toegevoerd. Men verwacht dat de 1 MW elektrolyser tot drie ton waterstof per week zal produceren.

Ambitieuze doelstellingen

“Waterstof wordt beschouwd als de ‘brandstof van de toekomst’. Maar met ambitieuze doelstellingen op het gebied van decarbonisatie en netto nuluitstoot is het essentieel om de productiecapaciteit uit te breiden en de overgang naar waterstof – die wordt geproduceerd met behulp van duurzame energie – te versnellen,” aldus Mark Bulanda, executive president van Emerson’s Automation Solutions business. “Via het PosHYdon-project hopen we samen met de consortiumpartners een pad te bieden naar grootschalige offshore groene waterstofproductie en een belangrijke bijdrage te leveren aan het energietransitieproces.”

Het gedistribueerde Emerson DeltaV besturingssysteem, het safety instrumented system en de Live operator interface software zullen de ontziltings- en elektrolyserunits, gasmenging en apparatuur aansturen. DeltaV-software en -systemen bieden een oplossing voor de unieke toepassingsuitdagingen, waaronder variabele ontziltingswatertoevoer en stroomvoorziening, en zorgen zo voor een verbeterde veiligheid, uptime van het proces en operationele efficiëntie. De oplossing zorgt er voor dat de bestaande aardgasactiviteiten onaangetast blijven en dat het gemengde gas aan de vereiste specificatie voldoet. Integratie met de bestaande offshore systemen en communicatie met onshore operaties zal de zichtbaarheid van het proces maximaliseren en onvoorziene problemen voorkomen.

Unieke kans

“Het PosHYdon-project creëert een unieke kans om de stappen te ontwikkelen die nodig zijn voor een veilige, grootschalig groene waterstofproductieproces op zee”, aldus Bulanda. “Emerson’s ervaring met de waterstofwaardeketen, windenergie en offshore-energie-industrieën zal bijdragen aan een succesvolle uitvoering van het project, en onze technologie zal zorgen voor een veilige en efficiënte werking in deze toepassing.”

PosHYdon wordt ontwikkeld door consortiumpartners Nexstep, TNO, Neptune Energy, Gasunie, Noordgastransport, NOGAT, DEME Offshore, TAQA, Eneco, Nel Hydrogen, InVesta, Hatenboer, Iv-Offshore & Energy en Emerson. Het project heeft een subsidie van 3,6 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen in het kader van de regeling Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie, die investeert in ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, waaronder waterstofpilots.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie