Eerste MPS-gassensor in stationaire gasdetector

gassensor

Crowcon past als eerste MPS-gassensor toe in stationaire gasdetector

Met het gebruik van de Nevada Nano MPS-sensor in hun Xgard Bright stationaire gasdetector, is Hitma-leverancier Crowcon Detection Instruments het eerste bedrijf dat een Molecular Property Spectrometer (MPS™) brandbaar gassensor toepast in een stationaire gasdetector. Dit is een grote stap voorwaarts voor de beveiliging van gebieden waar gevaarlijke situaties met brandbaar gas voor kunnen komen. Vooral als in deze omgevingen meerdere gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en/of gassensoren regelmatig gekalibreerd of vervangen moeten worden, bijvoorbeeld vanwege sensorvergiftiging.

Belangrijke voordelen zijn de snelheid en precisie van de reactie van de sensor, de betrouwbaarheid en stabiliteit, en het feit dat de sensor geen kalibratie of bump testing nodig heeft.

Welk verschil maakt de Xgard Bright met MPS brandbaar gassensor?

Tot voor kort kon iedereen die brandbaar gas moest detecteren, kiezen tussen een traditionele gasdetector met een pellistorsensor of een infrarood-sensor (IR), voor elk specifiek gas gekalibreerd.

Ondanks dat dit goede oplossingen zijn, zijn ze niet altijd ideaal. Zo vereisen pellistoren en IR-sensoren voortdurend kalibratie en bump-testen en kunnen pellistoren beschadigd raken door sensorvergiftiging. In sommige omstandigheden betekent dit zelfs dat sensoren vaak vervangen moeten worden, wat natuurlijk veel tijd en geld kost. Bovendien kunnen IR-detectoren het licht ontvlambare waterstof niet ‘zien’ en dat is voor veel bedrijven wel een voorwaarde.

Meerdere gassen tegelijk detecteren

De Molecular Property Spectrometer (MPS)-sensoren kunnen snel meerdere ontvlambare gassen (en mixen) tegelijkertijd accuraat detecteren. De MPS van de Xgard Bright is precies, wijkt niet af en heeft geen correctiefactor nodig, waardoor deze sensor in staat is om snel en duidelijk de gebruiker te laten weten of de concentratie in de buurt is van de laagste explosiegrens (lower explosive limit (LEL)). Dit wordt de ‘True LEL-reading’ genoemd.

De MPS sensor in Crowcon’s Xgard Bright kan de True LEL rapporteren tussen de 0 en 100% voor 15 verschillende gassen. Deze technologie biedt hierdoor meer mogelijkheden dan welke conventionele sensortechnologie dan ook.

De snelheid en nauwkeurigheid van de reactie van de sensor zorgen ervoor dat gebruikers van MPS-technologie snel gewaarschuwd worden bij gevaar, direct weten waar dat gevaar is en hoe ze hierop kunnen reageren. Dit is een groot veiligheidsvoordeel.

Zelf-monitorende sensor

De Xgard Bright’s MPS-sensor heeft geen last van verval, vergiftigingen of een afwijking. Het is ook een zelf-monitorende sensor, wat betekent dat de detector constant zijn eigen werking controleert en automatisch een melding geeft bij problemen. De sensor heeft daarom ook geen kalibratie in het veld nodig gedurende de (5-jaar plus) levensduur.

Het feit dat kalibratie en bump testing niet nodig zijn, heeft een significante impact op de veiligheid, vooral in industrieën waar naast het gas ook andere gevaren voorkomen, zoals besloten ruimtes, of waar gasdetectoren geïnstalleerd moeten worden op een bepaalde hoogte. Terwijl conventionele gassensoren regelmatige checks en tests vereisen, is het met een MPS-sensor niet meer nodig om medewerkers in een gevaarlijke omgeving de gasdetectoren te laten onderhouden.

Zoals Will Allum (product manager stationair van Crowcon) uitlegt: ‘Onze nieuwe Xgard Bright MPS-sensor biedt een zeer substantiële verbetering in brandbaar gasdetectie en in het beveiligen van mensen die werken waar brandbaar gas een risico is. De mogelijkheid van de MPS-technologie om meerdere gassen en mixen van deze gassen te detecteren op hetzelfde moment, vermindert het risico dat een gas niet wordt gedetecteerd, terwijl het snelle en duidelijke rapporteren de snelheid van de reactie verbetert.’

Over Hitma

Hitma Groep is een technische handelsmaatschappij. Sinds 1926 biedt het bedrijf producten en service voor de procesindustrie, farmacie, olie- en gaswinning, energiebedrijven, high tech-sector, ziekenhuizen en de installatiebranche. Bij Hitma werken technische specialisten die bedrijfsprocessen en knelpunten begrijpen en hiervoor maatoplossingen verzorgen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie