Staatssecretaris Knops geeft aftrap van “Coalition of the Willing” om digitale transformatie van overheden te versnellen

Digitale transformatie van overheden

Op maandag 5 oktober 2020 heeft de startbijeenkomst van de Coalition of the Willingom digitale transformatie te versnellen plaatsgevonden onder leiding van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Coalition of the Willing is een initiatief van acht Europese landen om gezamenlijk resultaten te boeken én van elkaar te leren op het vlak van digitale transformatie van de overheid. Bewindslieden uit België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal kwamen in een videovergadering bij elkaar om deze samenwerking te bekrachtigen en spraken af welke resultaten ze willen bereiken.

De landen gaan werken aan concrete oplossingen voor de vraagstukken omtrent digitale transformatie. Afgesproken is dat thema’s als mensgerichte inzet van artificiële intelligentie, digitale dienstverlening over grenzen heen, de ontwikkeling van digitale identiteit, data en open source en cybersecurity in november dit jaar worden uitgewerkt tot concrete vraagstukken. Veelbelovende resultaten zullen uiteindelijk ook met andere landen worden gedeeld.

Staatssecretaris Knops: “Door de coronacrisis maakt de digitale transformatie van de overheid een versnelling door. Of het nu gaat om telewerken, communicatie op afstand, digitale dienstverlening aan burgers of digitale inspectie. Met de Coalition of the Willing slaan we met een aantal Europese koplopers op het gebied van de digitalisering de handen ineen. Door de sterke kanten van ieder land te benutten, kunnen we sneller betere resultaten bereiken. We leren door te experimenteren”.

De Coalition of the Willing zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten van de digitale transformatie te bespreken. Het volgende overleg tussen de bewindslieden staat gepland voor december 2020.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie