De selectie van de juiste motorregeling

Motorregeling

De juiste motorregeling – Als u moet kiezen tussen een variabel-toerentalregeling en een softstarter

WEG, de toonaangevende fabrikant van industriële motoren en variabel-toerentalregelingen heeft een whitepaper gepubliceerd waarin wordt uitgelegd wat de juiste motorregeling is. Hoe maakt u een keuze tussen variabel-toerentalregelingen en softstarters? De gratis handleiding, getiteld Variabel-toerentalregeling of softstarter? helpt managers van bedrijven om een weloverwogen beslissing te nemen met betrekking tot aankoop en kan worden gedownload van de website van het bedrijf.

Softstarters maken gebruik van halfgeleiders om tijdelijk de spanning van een motor te beperken (dit helpt bij het regelen van de eindspanning), beperken de inschakelstroom en de mechanische schok die gepaard gaat met het starten van de motor en ze bieden een meer geleidelijke motorversnelling tot en met het maximale toerental. Een variabel-toerentalregeling is een motorregeleenheid die het toerental van een wisselstroominductiemotor beschermt en regelt door constant de frequentie en de spanning van het ingangsvermogen te converteren naar een andere frequentie en spanning. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor producenten om te beslissen welke meer geschikt is, een softstarter of een variabel-toerentalregeling.

De keuze tussen een softstarter en een variabel-toerentalregeling hangt helemaal af van uw toepassing. In de nieuwe handleiding worden de toepassingen toegelicht waarvoor softstarters dan wel variabel-toerentalregelingen het meest geschikt zijn, aan de hand van gedetailleerde (statistische) gegevens en cijfers.

In deze handleiding worden verder ook de voordelen besproken van softstarters en variabel-toerentalregelingen voor wat betreft prestaties, veelzijdigheid en energiebesparingen. Aangezien steeds meer producenten beginnen te letten op de milieueffecten van hun apparatuur, gaan wij in de handleiding ook in op de vraag waarom variabel-toerentalregelingen meer energie kunnen besparen – door praktische technische kennis met u te delen. Variabel-toerentalregelingen worden ook gebruikt in toepassingen waar volledige regeling van het toerental vereist is en waar op de situatie toegespitste regeling nodig is.

Aan de andere kant zijn softstarters vaak goedkoper voor toepassingen waarbij alleen regeling van het toerental en het koppel nodig is tijdens het starten van de motor. Bovendien zijn ze vaak de ideale oplossing voor toepassingen waar ruimte een beperkende factor is.

“Bij de keuze tussen een variabel-toerentalregeling en een softstarter spelen allerlei factoren een rol, zoals het soort toepassing, de mechanische systeemvereisten, de kosten voor de aanvankelijke installatie en over de gehele bruikbaarheidsduur van het systeem,” aldus Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG.

“Softstarters zijn doorgaans kleiner en goedkoper dan variabel-toerentalregelingen. Variabel-toerentalregelingen kunnen echter aanzienlijke energiebesparingen bieden, waardoor de totale eigendomskosten omlaag gaan. Ook bieden ze meer flexibiliteit in functionaliteit. Zo is het bij toepassingen voor pompen, ventilatoren en transportbanden essentieel dat het toerental volledig kan worden geregeld en dat kan met een variabel-toerentalregeling. Variabel-toerentalregelingen kunnen aanvankelijk wel twee tot drie keer zo veel kosten als softstarters, dus als voor uw applicatie alleen stroombeperking tijdens de start vereist is, dan kan een softstarter een meer rendabele oplossing zijn.”

Meer informatie over het assortiment van variabel-toerentalregelingen en softstarters van WEG of voor het downloaden van de whitepaper.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie