COPA-DATA releast zenon 10

Zenon 10

Zenon 10 – Platform voor de fusie van OT en IT

De gebeurtenissen van de afgelopen 16 maanden hebben de focus op digitale oplossingen en bedrijfsmodellen aangescherpt. Het zenon softwareplatform van softwarespecialist COPA-DATA helpt bedrijven bij het implementeren van industrieel IoT en digitalisering in de productie- en energiesector. Vandaag publiceert het bedrijf zijn nieuwste grote release: zenon 10, een meer geïntegreerde, alles-in-één versie van het softwareplatform.

De automatisering en digitalisering van de productie- en energiesector zit al meer dan 30 jaar in het DNA van softwarefabrikant COPA-DATA. “Ik zie zenon vandaag de dag als synoniem voor de fusie van Operating Technology en Information Technology. Met zenon 10 hebben we het perfecte platform om productiesystemen in de IT te introduceren. In de toekomst zullen er meer tools en diensten zijn die het hele pakket afronden. Maar zenon 10 heeft al alle belangrijke blokken”, zegt COPA-DATA-oprichter en CEO Thomas Punzenberger.

COPA-DATA stemt de verdere ontwikkeling van het zenon softwareplatform steeds meer af op de eisen van haar kernindustrieën: Energy & Infrastructure, Food & Beverage, Pharmaceutical & Automotive. Veel succesvolle machinefabrikanten vertrouwen ook op de ergonomische bruikbaarheid van zenon. Deze industrieën werden op verschillende manieren getroffen door de pandemie, de COPA-DATA Group wist in 2020 desondanks nog steeds een stabiele groei te realiseren tot een omzet van in totaal 54 miljoen euro.

Innovaties en uitbreidingen

“Naast het voortbouwen op bestaande sterke punten, volgen alle strategische productbeslissingen het motto ‘Fusion of OT and IT – there must be an easier way!’. Daarom hebben we component integratie en toekenningen proactief in zenon 10 geoptimaliseerd. Het softwareplatform is nu een geïntegreerde totaaloplossing”, zegt Gerald Lochner, Product Manager. Dit omvat het grafisch verbeteren van de de centrale engineeringomgeving van zenon Engineering Studio en het herontwerpen van de platform setup. zenon Analyzer, nu omgedoopt tot “Report Engine”, is ook volledig geïntegreerd in zenon.

Zoals traditioneel met een nieuwe zenon-release, zijn tal van stuurprogramma’s en gateways opnieuw bewerkt om uitgebreide functionaliteit en prestatieverbeteringen te leveren. Daarnaast zijn wijzigingen in belangrijke communicatieprotocollen proactief aangepast. In totaal omvatte de zenon 10 productontwikkelingscyclus 158 nieuwe functies. “Belangrijke hoogtepunten voor mij zijn zeker de Smart Data Storage in zenon, die nu een geïntegreerde database biedt voor historische, gecontextualiseerde gegevens op SQL-servers. En de verder verbeterde Smart Objects voor efficiënte en intelligente engineering vallen ook op”, zegt Gerald Lochner.

zenon 10 levert uitbreidingen en prestatieverbeteringen voor HTML5-gebaseerde webapplicaties, dankzij de verbeterde zenon Web Engine. Bovendien wordt de containertechnologie Docker nu ook ondersteund voor de meest voorkomende voorlopers van zenon 10. De nieuwe zenon Service Grid Identity Service biedt een veilig beheer van autorisatie en verificatie, evenals een betrouwbare verbinding met bestaande beheersystemen, zoals Microsoft Active Directory. Om te voldoen aan de eisen van toenemende internationalisering, kunnen alarm- en gebeurtenisrapporten van zenon nu snel worden omgezet in andere talen.

video zenon 10 highlights

De algemene technologische innovaties van zenon 10 worden in deze video belicht.

Daarnaast zijn er ook hoogtepuntenvideo’s beschikbaar voor nieuwe functies in de COPA-DATA-kernindustrieën energie en infrastructuurPharmaceuticalAutomotive en  food and beverage.

Update: inmiddels is zenon 12 verschenen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie