Circular Steam Project zet waterige afvalstroom om in energie

Circular Steam Project

Circular Steam Project zorgt voor jaarlijkse reductie van ca. 0,9 Petajoule aan energie

Chemieconcern LyondellBasell en haar joint venture partner, polymeerproducent Covestro, hebben vandaag officieel het Circular Steam Project op hun locatie op de Maasvlakte afgerond. Met het Circular Steam Project integreerde de joint venture een innovatieve technologie in de bestaande productie-installatie om waterige afvalstromen om te zetten in energie. De nieuwe installatie tilt het bestaande productieproces van de site naar een hoger niveau van efficiëntie en duurzaamheid.

Het resultaat is een totale jaarlijkse reductie van ca. 0,9 Petajoule aan energie en het voorkomen van het vrijkomen van 11 miljoen kilogram zoutresidu in het oppervlaktewater. Ook vermindert de CO2-uitstoot, die is gemoeid met het totale productieproces, met jaarlijks ca. 140.000 ton.

De nieuwe waste-to-energy-installatie bestaat uit een bio-fabriek en verbrandingsoven. Daarin worden voortaan twee afvalwaterstromen gescheiden. De eerste stroom wordt biologisch gezuiverd met bacteriën. Daarbij komt biogas vrij dat weer wordt ingezet in het productieproces. De tweede stroom wordt omgezet in stoom die als energiebron opnieuw wordt ingezet in de bestaande on-site productie-installatie, waardoor het proces circulair wordt.

Circular Steam draagt in grote mate bij aan de energiereductiedoelstelling van de haven van Rotterdam. Jean Gadbois, Senior Vice President Manufacturing Europe, Asia & International van LyondellBasell: “Klimaatverandering is een van de belangrijkste mondiale uitdagingen, zowel nu als voor toekomstige generaties. Ik ben er trots op dat we vandaag op onze locatie op de Maasvlakte energie kunnen gaan besparen, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van de stad Breda: 90.000 huishoudens. Het Circular Steam Project is een prachtig voorbeeld van hoe we het energiegebruik in onze productiefaciliteiten terugdringen.”

Dr. Klaus Schäfer, Chief Technology Officer van Covestro, voegde hieraan toe: “Deze nieuwe fabriek is een grote stap in de richting van een echt duurzame chemische industrie. Door productieafval om te zetten in stoom, kunnen onze partner LyondellBasell en Covestro met deze innovatieve technologie de indrukwekkende hoeveelheid van 140.000 ton CO2-uitstoot per jaar besparen, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 31.000 auto’s. We hebben eens te meer aangetoond hoe samenwerking de weg kan banen voor circulariteit.”

De officiële voltooiing van het project werd gemarkeerd door vertoning van een timelapse van de bouw, in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Port of Rotterdam.

Bron: Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI)

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie