Synchroonmotoren als intralogistieke oplossing

Synchroonmotoren

Synchroonmotoren combineren energiezuinigheid met minder varianten

Met synchroonmotoren van LogiDrive voor aandrijftechniek hanteert NORD DRIVESYSTEMS een uitgebreide TCO benadering die energiezuinigheid en reductie van varianten combineert met optimale systeemoplossingen voor intralogistiek. Grote intralogistieke projecten voor luchthavens, pakketcentra, hoogbouwmagazijnen of andere magazijn- logistieke voorzieningen moeten namelijk voldoen aan verschillende concurrerende eisen.

Transportbanden in intralogistieke installaties voor luchthavens, magazijnen en pakketcentra zijn vaak ontworpen voor de verwachte maximale belasting, met bijbehorende veiligheidsfactoren. Dit resulteert vaak in aandrijvingen die overgedimensioneerd zijn voor de toepassing. In de praktijk echter bereiken dergelijke installaties de maximale belasting slechts met een klein deel van de getransporteerde goederen. Als gevolg daarvan werken de aandrijvingen meestal alleen in het inefficiënte deellastbereik.

Met het LogiDrive concept gaat NORD tegen deze trend in met een specifieke reductie van varianten met moderne synchroonmotoren. Vergeleken met de conventionele asynchroontechniek verbruiken deze motoren minder energie in het deellast- en deeltoerentalbereik. Daarom zijn deze synchroonmotoren in deze bedrijfspunten energie-efficiënter en houden ze ook bij overdimensionering het rendement op een hoog niveau door reductie van de varianten. Dit resulteert in een lagere total cost of ownership (TCO).

Vier van de vijf aandrijfvarianten zijn niet nodig

NORD frequentieomvormers kunnen de uitgangssnelheid regelen via een frequentiebereik van 25 tot 100 Hz. Dankzij hun hoge overbelastbaarheid hebben moderne synchroonmotoren één enkel motortype dat in plaats van verschillende motorgroottes kan worden gebruikt. Afhankelijk van de prestatie-eis wordt hij door zijn omvormer met verschillende frequenties aangestuurd. In een NORD project voor bagagetransport op een luchthaven met 700 aandrijfunits kon het aantal varianten bijvoorbeeld met circa 80% worden verminderd. Acht varianten van de 11 gebruikte aandrijfconfiguraties betreffen een standaard systeemoplossing, de NORD LogiDrive. Bewezen standaardoplossingen zijn getest en kunnen veilig worden gebruikt.

Kostenreductie dankzij standaardisatie

De LogiDrive synchroonmotoren van NORD zijn zeer efficiënt, uiterst eenvoudig te onderhouden en te installeren dankzij de plug-and-play technologie, en zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de voorraad aan reserveonderdelen tijdens het gebruik. Het hele concept is ontworpen voor een eenvoudige planning en inbedrijfstelling. De gestandaardiseerde motorreductorvarianten zijn speciaal ontworpen voor de intralogistiek, de pakketlogistiek en de luchthaventechniek en zijn bijzonder geschikt om het aantal varianten te verminderen.

Het compacte ontwerp bespaart ruimte en de lichtgewicht aluminium behuizing maakt een gewichtsbesparing tot 25% mogelijk. De LogiDrive aandrijfunits bestaan uit IE4 synchroonmotoren met een nominaal vermogen tot 5,5 kW, een 2-traps kegelwielreductor en een NORDAC LINK frequentieomvormer die in de buurt van de motor.

Meer informatie

Lees ook:
Aandrijfsysteem online berekenen
Indutrade Benelux neemt VarioDrive over

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie