China streeft naar wereldleiderschap in robotica met nieuw vijfjarenplan

Wereldwijde robotdichtheid vijfjarenplan Robots auto industrie

Het nieuwe vijfjarenplan voor de robotica-industrie in China, vrijgegeven door het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) in Beijing, richt zich op het bevorderen van innovatie – waardoor China een wereldleider wordt op het gebied van robottechnologie en industriële vooruitgang. De statistische afdeling van de International Federation of Robotics rapporteert over de binnenlandse en buitenlandse betrokkenheid op ’s werelds grootste markt.

“China is veruit de grootste robotmarkt ter wereld wat betreft de jaarlijkse verkoop en de operationele voorraad,” zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). “De robotdichtheidsstatistieken van de IFR zijn een nuttige indicator voor de dynamische ontwikkelingen in China, waarbij het aantal industriële robots per 10.000 werknemers wordt geteld: De Chinese robotdichtheid in de verwerkende industrie staat momenteel op de 9e plaats wereldwijd (246 units) – vergeleken met de 25e plaats (49 units) slechts vijf jaar geleden.”

Automatiseringswedloop in China

De automatiseringswedloop in China wordt vandaag voornamelijk verzorgd door buitenlandse robotfabrikanten met een gecombineerd marktaandeel van 73%. Met enige volatiliteit in de afgelopen 8 jaar, is dit aandeel constant gebleven. In 2020 zijn de installaties van robots uit het buitenland – voornamelijk geïmporteerd uit Japan, Korea en Europa – sterk gegroeid, met 24% tot 123.030 eenheden. Dit aantal omvat ook eenheden die in China zijn geproduceerd door niet-Chinese leveranciers. Chinese robotfabrikanten leveren vooral aan de binnenlandse markt, waar zij in 2020 een marktaandeel van 27% hadden met 45.347 verscheepte eenheden.

Tweede vijfjarenplan voor robotica

“China heeft het tweede vijfjarige ontwikkelingsplan voor de robotica-industrie – na 2016-2020 – vrijgegeven”, zegt Song Xiaogang, uitvoerend directeur en secretaris-generaal van de China Robot Industry Alliance (CRIA). “Het plan heeft een grote sturende betekenis voor het bevorderen van de hoogwaardige ontwikkeling van China’s robotica-industrie tijdens de 14e periode. Robots zijn de belangrijkste apparatuur van de moderne industrie. Het nieuwe vijfjarenplan leidt de digitale ontwikkeling en intelligente opwaardering in China en helpt ook de wereldwijde vooruitgang in robottechnologie te bevorderen.”

Overzicht gegevens IFR China – nieuwe piek in 2020

Verkoop

  • 168.377 nieuwe robots geïnstalleerd (daarvan, 45.347 eenheden van Chinese leveranciers),
  • 20% hoger dan in 2019
  • CAGR 2015-2020: +20%
  • Wereldwijde ranglijst 2020: Nr. 1
  • Aandelen in het totale aanbod: Behandeling 42%, lassen 21%
    elektrische/elektronische industrie 37%, auto-industrie 16%

Voorraad operationele robots

  • Ongeveer 943.200 eenheden, 21% hoger dan in 2019
  • CAGR 2015-2020: +30%
  • Wereldwijde ranglijst 2020: Nr. 1

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.