BASF, SABIC en Linde combineren kennis verwarmde stoomkraker

Engineers Personeelstekort Flexbranche werken in shifts Technisch personeel

BASF, SABIC en Linde ondertekenden een gezamenlijke overeenkomst voor de ontwikkeling en demonstratie van elektrisch verwarmde stoomkraker ovens. De partijen overwegen de bouw van een multi-megawatt demonstratie-installatie bij BASF in Ludwigshafen die naar verwachting al in 2023 kan worden opgestart.

Stoomkrakers spelen een centrale rol bij de productie van basischemicaliën en vereisen een aanzienlijke hoeveelheid energie om koolwaterstoffen af te breken tot olefinen en aromaten. Gewoonlijk vindt de reactie plaats bij temperaturen van ongeveer 850 graden Celsius. Momenteel bereikt men deze temperaturen nog door verbranding van fossiele brandstoffen. Met het zojuist ondertekende project vervangen de bedrijven het gas voor elektriciteit. Als de bedrijven elektriciteit uit hernieuwbare bronnen inzetten, kan de technologie de CO2-uitstoot met maar liefst negentig procent verminderen.

Gezamenlijke ontwikkeling

BASF en SABIC combineren hun kennis en intellectuele eigendom op het gebied van chemische processen met hun kennis en ervaring op het gebied van stoomkrakers. Linde heeft ervaring met het ontwikkelen en bouwen van stoomkraakoventechnologieën. De partners werkten al gezamenlijk concepten uit om hernieuwbare elektriciteit te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het verhittingsproces.

De partners hebben financiële subsidies aangevraagd bij het EU-innovatiefonds en het financieringsprogramma Decarbonization in Industry, een nieuw programma van het Duitse federale ministerie voor milieu. De partijen evalueren de bouw van een multi-megawatt demonstratie-installatie in de vestiging van BASF in Ludwigshafen. Die kan naar verwachting al in 2023 worden opgestart, afhankelijk van een positief financieringsbesluit.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie