Automatisering, cloud en robots gaan logistiek ingrijpend veranderen

Cloud

De LogiMAT-beurs groeit gestaag mee met de logistieke markt. Eind april liet intralogistieke specialist Dematic in Stuttgart zien hoe automatisering, cloud toepassingen en robots het distributiecentrum en magazijn van de toekomst ingrijpend gaan veranderen.

Geïntegreerde oplossingen

Onder het motto ‘engaging the future’ liet Dematic tijdens de LogiMAT-beurs een aantal praktijkcases zien die inzicht geven in de geautomatiseerde magazijnen van de toekomst. Aan de basis van dit motto ligt de gedachte dat het integreren van systemen een belangrijke succesfactor wordt voor het verder verkorten van de doorlooptijden en verbeteren van de procesefficiëntie. Mede daarom werkte Dematic dit jaar nauw samen met de zusterbedrijven STILL en Linde. Bezoekers konden onder andere zien hoe een geautomatiseerde hoge gang truck verschillende pallets met goederen naar een AMR bracht, die ze vervolgens naar een verpakkingsmachine transporteerde. Geïntegreerde oplossingen helpen tevens de veiligheid in magazijnen te verhogen.

Realtime interacties

Volgens Andrea Campora, senior vice president van Dematic, gaan AI, blockchain, de metaverse en andere nieuwe technologieën voor altijd veranderen hoe mensen werken, winkelen, met elkaar omgaan en hun vrije tijd besteden. “Om te kunnen anticiperen op alle nieuwe technologieën moeten bedrijven veel van hun processen heroverwegen en nieuwe kansen benutten voor het anders vormgeven van de dagelijkse werkroutines en marktstrategieën. Intralogistieke oplossingen helpen bedrijven zich aan te passen en worden een belangrijke motor die verandering mogelijk maakt. Traditionele supply chain modellen gaan de komende jaren transformeren naar geïntegreerde supply chain ecosystemen, die veel meer in realtime met elkaar interacteren en data uitwisselen.”

Digitale services

Dematic liet op LogiMAT tevens zien hoe een magazijn al voor de bouw digitaal te simuleren is, om de inrichting en toe te passen logistieke systemen te optimaliseren. Daarna zijn tijdens het operationele gebruik alle processen met managementsoftware in realtime te monitoren, om mogelijkheden voor optimalisaties te identificeren en te realiseren. Met digitale simulatietools kunnen ook verschillende logistieke strategieën en procesveranderingen worden getest en geanalyseerd, om bottlenecks in de praktijk te voorkomen en al vooraf mogelijkheden voor efficiencyverbeteringen inzichtelijk te maken. Dematic heeft ook een aantal digitale services ontwikkeld, om onder andere via drones op afstand te kunnen meekijken bij klanten en remote support te verlenen.

Samenwerking met Google

Tijdens LogiMAT bespraken Deidre Cusack, Executive Vice President van Dematic en David Mullally, Director EMEA Server Operations bij Google de toegevoegde waarde van strategisch samenwerken. Google is al ruim vijf jaar een klant van Dematic voor het automatiseren van magazijnen en die relatie is vorig jaar uitgebreid naar een partnerschap voor de Google cloud. “Wij zijn onze logistieke software aan het moderniseren voor de toekomst en benutten daarbij Google’s cloud vanwege de investeringen die zij al hebben gedaan in AI, ML en security”, zegt Cusack. “Die wielen hoeven wij niet meer opnieuw uit te vinden en via Google’s cloud kunnen wij onze klanten eenvoudig wereldwijde toegang tot en schaalbaarheid van onze logistieke oplossingen aanbieden.”

Multishuttle en AMR

In magazijnen van de toekomst gaan multishuttle-systemen en AMR’s helpen om de efficiëntie te verhogen en de kans op het maken van fouten te verkleinen. Multishuttles kunnen ontvangen goederen automatisch op de juiste positie in het magazijn opslaan en als onderdeel van klantorders ook weer automatisch picken. AMR’s verzorgen in samenwerking met modulaire elektrische transportsystemen van Dematic in toenemende mate het interne transport binnen op de toekomst voorbereide magazijnen. Tijdens de LogiMAT-beurs konden bezoekers een AMR van STILL zelf interactief bedienen via een gamepad en daarbij ook bijbehorende logistieke informatie opvragen. Uiteraard waren er ook diverse heftrucks van Linde en STILL te zien, die als belangrijkste verbetering steeds duurzamer worden.

Voorbeelden magazijnen van de toekomst

Dematic werkt ook al in de praktijk aan geautomatiseerde en geïntegreerde magazijnen. Een voorbeeld daarvan is het distributiecentrum voor Landmark Group in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze heeft een opslagcapaciteit tot 2,2 miljoen dozen en 2 miljoen kledingstukken. Het bevat onder andere een multishuttle-systeem met ruim 1.200 shuttles en 950.000 opslaglocaties op 33 niveaus. Alle logistieke systemen in dit magazijn zijn verbonden met zo’n 11 kilometer aan bak-, kapstok- en pallettransportsystemen en een sorteerder, centraal beheerd door Dematic Software. Een ander voorbeeld is het onderdelenmagazijn voor moederbedrijf KION Group dat in Kahl am Main in Duitsland wordt gebouwd. Ook daar gaan een Dematic Multishuttle en AMR’s van Linde de hoofdrol spelen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.