ARCS voor meer operationele zekerheid in noodsituaties

ARCS Advanced Redundant Control System

Emerson heeft zijn ASCO 141 Serie Advanced Redundant Control System (ARCS) uitgebracht om een redundante oplossing te bieden voor een verscheidenheid aan noodafsluiterapplicaties, zoals die in de chemische, elektriciteits-, olie- en gasindustrie worden aangetroffen.

Het systeem is wereldwijd verkrijgbaar en omvat diverse redundante solenoïdenconfiguraties om de betrouwbaarheid van het proces te verbeteren en te voldoen aan specifieke veiligheids- of betrouwbaarheidsvereisten in automatiseringsprocessen. Het ontwerp met één enkele in- en één enkele uitlaat zorgt voor een gestroomlijnd installatieproces in vergelijking met traditionele bypass-systemen, terwijl potentiële storingspunten bijna worden geëlimineerd.

ARCS van ASCO

De ARCS van de ASCO 141-serie is ontworpen voor gebruik als component in instrumentele veiligheidssystemen. Door gebruik te maken van 1oo2, 2oo2 of 2oo3 stemmende solenoïden om de betrouwbaarheid van het circuit te verbeteren, functioneert het als een redundant pneumatisch uitschakelapparaat om het stuurluchtsignaal naar een procesklep-actuator te sturen.

Het is niet nodig de onderhoudsbypass of scheidingsklep te gebruiken bij het testen van de ARCS-eenheid. Dit vermindert uitvaltijd, iets wat je niet bereikt met standaard bypassfuncties.

“De ASCO 141-serie ARCS pakt problemen aan die vaak voorkomen bij standaard bypass-systemen, vooral bij kritieke uitschakelingen,” zegt Erik VanLaningham, vice-president van Emerson’s wereldwijde marketingafdeling voor industriële automatisering. “Veel gebruiken een standaard bypass. Maar daarmee weet de gebruiker niet of hij in een noodgeval kan uitschakelen. Want hun back-up systeem staat dan in de bypass-modus. Dit is waar onze ARCS zich onderscheidt. Dankzij de ARCS’ individuele afsluiterisolatie hebben klanten meer veiligheid en beschikbaarheid tijdens online onderhoud. Dit helpt hen hun gewenste SIL-waarde te halen.”

Voordelen

Dankzij één onderdeelnummer biedt de ARCS van de ASCO 141-serie voordelen. Deze maken specificatie, installatie en bediening makkelijker. De ARCS komt als een kant-en-klare oplossing met een verdeelstuk, niet losse kleppen. Bovendien is hij in de fabriek getest en direct klaar voor installatie.

Het directe ventielenontwerp schrapt leidingwerk en fittingen tussen magneetventielen. Hierdoor zijn er minder lekpunten, wat zorgt voor meer betrouwbaarheid en lagere kosten. De statusindicator met feedback maakt onderhoud eenvoudiger en detecteert fouten online. Deze indicator geeft digitale feedback, via drukschakelaars of de speciale GO Switch opties van Emerson, aan de controlekamer. Tot slot, voor extra zekerheid, voldoen de magneetventielen van de ASCO 327 serie op het ARCS-verdeelstuk aan de SIL 3-compatibele (exida) normen.

Als direct werkend platform met geavanceerde diagnostische mogelijkheden en online-onderhoudsfuncties is ARCS geschikt voor een breed scala aan toepassingen voor het besturen van kleppen om te voldoen aan zowel de veiligheids- als de operationele beschikbaarheidseisen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie