ABB Robotics maakt bouwsector veiliger en duurzamer met automatisering

Automatisering met robots in de bouw

Negen van de tien bouwbedrijven voorspellen tegen 2030 een nijpend tekort aan bekwame vakmensen. Ook zegt 81 procent van hen in de komende tien jaar robots te introduceren. Hierbij zijn veiligheid en milieu belangrijke katalysatoren voor versnelde investeringen in automatisering en robotica.

Er is een groeiende behoefte aan meer betaalbare en milieuvriendelijke woningen, waarbij ook de milieu-impact van het bouwen zelf sterk verminderd wordt. Tegelijkertijd groeit het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten. ABB Robotics komt daarom met nieuwe roboticaoplossingen die helpen de grote uitdagingen in de bouwsector het hoofd te bieden.

Automatisering met robots biedt legio mogelijkheden om de productiviteit, efficiëntie en productieflexibiliteit in de hele bouwsector te verbeteren. Hierbij kan gedacht worden aan het automatiseren van de off-site fabricage van modulaire huizen en constructie-onderdelen of het robotlassen en verwerken van materialen op de bouwplaats zelf, waar ook het 3D-printen van huizen en op maat gemaakte constructies met robots mogelijkheden biedt. Robots kunnen de bouwsector niet alleen veiliger en kostenefficiënter maken, maar kunnen deze zo ook verduurzamen door de bouwkwaliteit te verbeteren en de afvalstromen te reduceren.

“Aangezien er nog zo weinig bouwbedrijven automatiseren, is er een enorm potentieel voor ons om de sector middels robotica te transformeren. In tegenstelling tot wat je ziet bij het bouwen van auto’s of het assembleren van elektronica, zijn veel productietechnieken die in de bouw worden gebruikt al generaties lang onveranderd. We ontwikkelen daarom nieuwe oplossingen om de belangrijkste uitdagingen in de bouwsector aan te pakken,” aldus Sami Atiya, president van de business area Robotics & Discrete Automation van ABB. “Dit nieuwe klantsegment zal ons portfolio verbreden en is onderdeel van een bredere strategie om de expansie te versnellen in snelgroeiende marktsegmenten, waaronder elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en voedsel en drank, om zo te voldoen aan de groeiende vraag naar automatisering in deze industrieën.”

In een wereldwijde enquête1 die ABB onlangs liet uitvoeren bij 1.900 grote en kleine bouwbedrijven in Europa, de VS en China, stelde 91 procent dat ze de komende tien jaar met een ‘skills crisis’ worden geconfronteerd, waarbij 44 procent zegt moeite te hebben om bouwvakkers te werven. Het verbeteren van de gezondheid en veiligheid op bouwplaatsen was een prioriteit voor 42 procent en hetzelfde percentage meldde dat het milieu een belangrijke drijfveer is voor veranderingen in de sector.

81 procent van de bouwbedrijven is voornemens om in het komende decennium robotica en automatisering te introduceren of op te voeren, terwijl momenteel slechts enkele van hen van robotica profiteert. In de enquête zegt slechts 55 procent van de bouwbedrijven robots te gebruiken, vergeleken met 84 procent in de automobielsector en 79 procent in de maakindustrie.

Volgens voorspellingen zal de totale waarde van de wereldwijde bouwsector in 2030 met 85 procent stijgen tot 15,5 miljard dollar2. Ook een interne analyse van ABB Robotics van het marktpotentieel van robotautomatisering in de bouw laat voor de komende tien jaar hoge dubbele groeicijfers zien.

Nieuwe aanpak met robots

Nu de bouwsector zowel geconfronteerd wordt met strengere milieuregels, als met een groeiende vraag naar goedkopere gebouwen, bieden robots een uitkomst. Robotautomatisering is efficiënt. Het verbetert de kwaliteit en consistentie en leidt tot aanzienlijk minder afval. Dit is een belangrijk gegeven wanneer men bedenkt dat maar liefst een kwart van al het materiaal dat naar een bouwplaats wordt vervoerd, ook weer als afval wordt afgevoerd3. Met automatisering en digitale oplossingen kunnen bouwers afval al aan het begin van een project voorkomen door middel van effectieve bouwontwerpen en -processen.

Met meer dan 200.000 vacatures voor laag- en hooggeschoolde werknemers in de EU in het tweede kwartaal van 20204, is het tekort aan arbeidskrachten in de sector een groeiend probleem. Jongeren kiezen niet snel voor een loopbaan in de bouwsector omdat het een gevaarlijk beroep zou zijn. Werknemers in de bouw nemen ongeveer 30 procent van alle arbeidsongevallen voor hun rekening en lopen tot vier keer meer risico om bij een dodelijk ongeval betrokken te raken dan in andere sectoren. Naar schatting gaat het om 108.000 dodelijke slachtoffers per jaar wereldwijd5.

Robots kunnen de bouw veiliger maken door zware grofstoffelijke lasten uit handen te nemen, in onveilige ruimten te werken en door nieuwe, veiligere bouwmethoden mogelijk te maken. Het gebruik van robots voor repetitieve en gevaarlijke taken die mensen steeds minder graag willen uitvoeren, betekent dat automatisering de arbeids- en skills crisis in de sector kan helpen opvangen. Zo wordt een carrière in de bouw aantrekkelijker voor jonge mensen.

“Een nieuwe focus op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid zijn katalysatoren voor investeringen in robotica, terwijl de krimpende pool van geschoolde arbeidskrachten betekent dat de bouwsector robots nodig heeft om gelijke tred te houden met de uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering,” voegt Atiya toe. “We plaatsen onze expertise en ons toonaangevende robotportfolio met digitale tools midden in de waardeketen van de bouwsector, zodat zij met automatisering sneller, betaalbaarder en duurzamer kunnen bouwen. Het tekort aan arbeidskrachten in de sector ondersteunen we met een alternatief voor zwaar en gevaarlijk werk, waarmee we veiligere manieren van bouwen mogelijk maken.”

Innovatie in de praktijk

Het potentieel van robotautomatisering in de bouw wordt onderstreept door diverse pilotprojecten. Zo assembleert Autovol in de VS wanden, vloeren en plafonds volledig automatisch met betaalbare meersgezinswoningen tot gevolg en installeren robots de liften van Schindler Lifts. De gerobotiseerde productie van modulaire prefab-woningen van Intelligent City verhoogde de productie-efficiëntie met 15 procent, de snelheid met 38 procent en leidde bovendien tot 30 procent minder afval.

Ook Skanska verbeterde de kwaliteit, de productiviteit en de veiligheid van werknemers met robots door de fabricage van stalen wapeningskorven op de bouwplaats zelf te automatiseren. Deze oplossing heeft ook de kosten en de milieu-impact van het vervoer van volumineuze afgewerkte wapeningskorven naar bouwplaatsen verminderd.
“Het werd steeds moeilijker om mensen te vinden voor de moeilijke, tijdrovende klussen. Dus moesten we verder zoeken naar een passende oplossing”, licht Ulf Håkansson, technisch directeur van Skanska Construction, toe. “Door bepaalde taken aan robots toe te wijzen, hebben we het tekort kunnen verhelpen en kunnen we onze werknemers effectiever inzetten. Bovendien past automatisering bij de ervaring en verbeeldingskracht van de volgende generatie ingenieurs. Zij zijn opgegroeid met technologie en zullen van onschatbare waarde zijn bij het bedenken van nieuwe manieren om robots in ons bedrijf te gebruiken.”

ABB werkt tevens met verschillende vooraanstaande universiteiten samen aan de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe geautomatiseerde bouwtechnologieën. Een van hen is ETH Zürich, een toonaangevende onderzoeksuniversiteit in Zwitserland. Hier ondersteunt ABB onderzoek naar robottoepassingen in de architectuur en de bouw en hielp het bij de oprichting van ’s werelds eerste laboratorium voor collaboratieve digitale robotbouw, dat gehuisvest is in het ETH Instituut voor Technologie in de Architectuur.

ABB’s nieuwste grootschalige 3D-printtechnologie voor de bouwsector werd onlangs door het Oostenrijkse architectenbureau MAEID gepresenteerd op de 17de International Architecture – La Biennale di Venezia. Het hier getoonde levende ‘Magic Queen’ project inspireert en laat architecten nadenken over nieuwe manieren van bouwen die met 3D-robotprinten mogelijk worden.

Op de website van ABB is nog veel meer informatie over robots en de bouwsector te vinden. Zo kunt u hier een paneldiscussie over automatisering en de bouwindustrie getiteld ‘Automation and the Construction Industry’ volgen en op korte termijn een uitgebreide whitepaper over robots in de bouw downloaden.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie