7 redenen om de Hannover Messe 2023 te bezoeken

Industriebeurs

Making the Difference: onder die noemer vindt van 17 tot en met 21 april weer de wereldberoemde Hannover Messe plaats. Waarom zou je deze industriebeurs moeten bezoeken?

High-tech industriebeurs

Wie écht op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van industriële innovatie, kan niet om een bezoek aan de Hannover Messe heen. Deze high-tech industriebeurs werd in 1947 voor het eerst georganiseerd, en is een begrip binnen de maakindustrie. Ook dit jaar is er voor ambitieuze Nederlandse maakbedrijven weer alle reden om de Hannover Messe te bezoeken. Onder de noemer ‘Making the Difference’ biedt de industriebeurs een staalkaart van de nieuwste industriële innovaties die een antwoord bieden op de grote vragen van deze tijd. Graag zetten we zeven redenen op een rij die duidelijk maken dat een bezoek aan de Hannover Messe – ruim 75 jaar na de eerste editie – nog altijd een absolute must is.

1 Duizenden innovaties op één plek

Met ruim 4.000 deelnemende bedrijven excelleert de Hannover Messe op het gebied van industriële technologie. Talloze innovaties worden op een wereldpodium tentoongesteld aan het publiek. De industriebeurs is het enige evenement ter wereld dat de volledige industriële waardeketen – van productontwerp tot productie – vertegenwoordigt. Daarmee is de Hannover Messe dé plek om waardevolle contacten te leggen en nieuwe businesskansen te verzilveren.

2 Maak kennis met vijf belangrijke ‘megatrends’

De grote uitdagingen waarvoor de wereld op dit moment staat, vragen om innovatieve oplossingen.
In het licht van uitdagingen als bijvoorbeeld klimaatverandering, energietekorten en verstoorde toeleveringsketens, onderscheidt de industriebeurs dit jaar vijf overkoepelende ‘megatrends’:

De eerste belangrijke megatrend is IT en automatisering in de industrie – ook wel Industrie 4.0 genoemd. Op het snijvlak van big data en technologieën als artificial intelligence (AI), cloud computing, procesautomatisering/robotisering en het Internet of Things (IoT) ontstaan allerlei nieuwe verdienmodellen en optimalisatiemogelijkheden.

Daarnaast maak je op de Hannover Messe kennis met nieuwe innovaties op het gebied van CO2-neutrale productie (hoe kun je je productie vergaand verduurzamen, zonder aan performance in te boeten?), energiemanagement (hoe richt je je energiehuishouding optimaal in nu energieprijzen sterk fluctueren) waterstof en brandstofcellen (in hoeverre vormen deze technologieën een reëel alternatief voor het steeds schaarsere en duurdere gas?), en AI en Machine Learning (welke rol spelen zelflerende systemen binnen de industrie?).

3: De Hannover Messe is een showcase voor Artificial Intelligence

Speaking of AI: de ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence vormen een reden op zich om af te reizen naar Hannover voor deze industriebeurs. Recent zagen we de doorbraak van AI-toepassingen bij het grote publiek (denk maar aan generatieve AI innovaties als ChatGPT en DALL-E), maar ook in de industrie worden steeds meer systemen en processen aangestuurd op basis van kunstmatige intelligentie. Hoe ziet de toekomst van de industrie eruit naarmate machines steeds slimmer en ‘zelflerend’ worden? Op de Hannover Messe laten tientallen exposanten zien welke concrete rol AI kan spelen in de industrie én wat er aan AI-innovaties aan zit te komen.

4 Meet the start ups op deze high-tech industriebeurs

Tijdens de Hannover Messe zullen meer dan 150 start-ups hun innovaties en technologieën presenteren. Ruim een kwart van alle deelnemende start-ups is afkomstig uit de Nederland. Samen bestrijken ze een breed spectrum aan tech-innovaties, op zoek naar partners en investeerders om hun ideeën te realiseren. De Start-up Area van de industriebeurs bevindt zich in hal 17, met een focus op actuele innovatiethema’s als Energy Solutions, Nanotech en AI & Big Data. In de Start-up Area is ook de Industrial Startup Stage, waar elke dag pitches van start-ups en presentaties van netwerkers, incubators en acceleration programs plaatsvinden. Alle presentaties zijn vrij om bij te wonen.

5 Rondleidingen met experts

Als bezoeker van de Hannover Messe kun je deelnemen aan speciale rondleidingen onder leiding van een expert. De dagelijkse Guided Tours zijn gericht op thema’s als ‘Wat zijn de sleutelelementen voor de productie van de toekomst?’, ‘Wat maakt uw bedrijf energie-efficiënt?’ en ‘Industrieel 5G: het ontbrekende stuk om Industrie 4.0 mogelijk te maken’. De industriebeurs voorziet een zevental verschillende tours langs stands die aansluiten bij specifieke interessevelden. Iedere tour duurt ongeveer twee uur en kost 25,00 euro.

6 Ontdek Indonesië

Elk jaar selecteert de Hannover Messe een officieel partnerland. Voor deze editie is de keuze gevallen op Indonesië. Voor Nederlandse bedrijven die hun footprint in Zuidoost-Azië willen vergroten, is dit een uiterst interessante handelspartner. Indonesië is één van de grote economieën van Zuidoost-Azië en heeft de ambitie uitgesproken om tegen 2030 een van de tien grootste (en op duurzame leest geschoeide) economieën ter wereld te zijn. Op de industriebeurs is er alle gelegenheid om kennis te maken met Indonesische bedrijven, organisaties en overheden.

7 Volop netwerkgelegenheid met (inter)nationale collega’s

Net als tijdens voorgaande edities is Nederland ook dit jaar weer ruim vertegenwoordigd op de Hannover Messe. De Nederlandse industrie presenteert zich gezamenlijk in het NL Holland High Tech House, een initiatief van Holland High Tech, FME, Koninklijke MetaalUnie, FIER Automotive, RAI Automotive Industrie NL, RVO en het Ministerie van EZK. Gedurende de gehele Hannover Messe vinden in het Nederlandse paviljoen tal van interessante presentaties en workshops plaats en is er volop gelegenheid om te netwerken. Daarmee is het dé ontmoetingsplek voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Voor startups en scale-ups is er het NL Innovation Square in Hal 17, met een focus op actuele innovatiethema’s als Energy Solutions, Nanotech en AI & Big Data.

Download nu een entreeticket voor deze industriebeurs

Overtuigd geraakt van het belang van de Hannover Messe? Op de Hannover Messe staat alle inhoudelijke en praktische informatie voor een succesvol bezoek aan de grootste industriebeurs ter wereld. Download een gratis entreeticket.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie