5 Voordelen van cobot machinebelading

Cobot machinebelading

Tegenwoordig staan bewerkingsbedrijven voor grote uitdagingen. Aan de ene kant is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Aan de andere kant worden de eisen die consumenten aan fabrikanten stellen steeds hoger; realtime beschikbaarheid, betere kwaliteit en goede arbeidsomstandigheden. En dat ook nog tegen een lagere prijs. Hoe kunnen bewerkingsbedrijven dan nog winstgevend zijn? Het antwoord: cobot machinebelading.

Collaboratieve robots (cobots) stellen fabrikanten in staat om flexibel te werken en meer spindeluren te genereren zonder uitbreiding van het personeelsbestand. Dit zijn vijf redenen waarom bewerkingsbedrijven door middel van cobot machinebelading concurrerend blijven.

1. Hogere productie

Bij dagelijks repeterende en ergonomisch risicovolle taken liggen verveling en letsel op de loer. Dit werk is ideaal voor cobots. Hierdoor kan de productiviteit aanzienlijk worden verhoogd. De cobots werken zij aan zij met mensen en nemen de eentonige en repeterende taken over. Zo worden menselijke fouten gereduceerd en kunnen medewerkers zich focussen op andere, waardevollere taken. Daarnaast is het mogelijk om s ‘nachts te produceren waardoor meer spindeluren gedraaid kunnen worden.

2. Meer winst

Elk bedrijf wil zo winstgevend mogelijk zijn. Met cobots verlagen bewerkingsbedrijven de productiekosten fors en verhogen zo de winst. Zo is het door de hoge kapitaalkosten van CNC-machines van groot belang dat de machines zo veel mogelijk geladen blijven en draaiende zijn. Door middel van cobot machinebelading kunnen alle of delen van de gebruikelijke beladingsstappen van de CNC-machine worden overgenomen: materiaal in de machine plaatsen, de deur sluiten, de machine activeren, de deur openen als de machine klaar is en het voltooide onderdeel eruit halen.

Cobots hoeven slechts één keer per product, proces en machine te worden geprogrammeerd. Dit leidt tot een hogere productie en consistente productkwaliteit. Ook dit resulteert in lagere product kosten voor de eindklant.

3. Tevreden medewerkers

Meestal zijn medewerkers in het begin sceptisch over het gebruik van cobots. Cobots zijn echter geen vervanging en ontwikkeld om naast medewerkers te werken om de monotone en foutgevoelige taken over te nemen. Daarnaast verlagen cobots het risico op verwondingen of blessures door mensen weg te houden bij bijvoorbeeld bewegende machineonderdelen. De bediening door cobots vergroot de medewerkerstevredenheid, omdat ze bijvoorbeeld niet langer CNC-machines, spuitgietmachines of afkantpersen hoeven te beladen.

4. Consistente hoge kwaliteit

Zoals we al zeiden verwachten consumenten meer kwaliteit voor een lagere prijs. Cobots spelen een grote rol in het verbeteren van productkwaliteit. Zo is er consistentie in de hoge productkwaliteit. Ook is het mogelijk om fouten op te sporen en complexe producten te beladen en ontladen.

5. Optimale flexibiliteit

De cobot van Universal Robots is erg makkelijk in te stellen, licht en ruimtebesparend. Daarom ideaal voor het antwoord op de high mix, low volume. Het verplaatsen van de cobot naar een nieuwe machine gaat snel en eenvoudig, waardoor u de flexibiliteit hebt om zelfs kleine batches en frequente lijnwissels te automatiseren. Ook zonder programmeerkennis en de juiste begeleiding, is de cobot van Universal Robots door bijna iedereen te gebruiken en in te stellen.

Wilt u meer weten over cobot machinebelading of een demonstratie in ons experience center? Neem dan contact op met Gibas.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie