Yara legt ammoniakfabriek stil vanwege gasprijs

PPA event plant Druk op industrie Fiscaal ammoniakfabriek Artikelen

De grootste ammoniakfabriek van Yara ligt inmiddels een kleine week stil vanwege de hoge gasprijs. Daarmee gaat de productiecapaciteit van kunstmest in Europa fors omlaag. Yara heeft in Sluiskil drie fabrieken: twee grote en één kleinere. Van de twee grote fabrieken staat er nu één in een fabrieksstop. De kleinere fabriek ligt al langer stil. De reden: de extreem hoge gasprijs in Nederland.

Yara doet geen mededelingen over de daling van de productiecapaciteit in Sluiskil. Wel zegt het bedrijf de totale productie in Europa terug te schroeven naar 35 procent van de totale capaciteit. Absoluut komt dat neer op 3 miljoen ton minder ammoniak.

In een interview met het NRC vertelt een woordvoerder van Yara Sluiskil dat de ammoniakfabriek die nu stilligt een van de laatste fabrieken van Europa is die stilgelegd zou worden. De efficiency is dermate hoog dat alleen bij extreme gasprijzen het proces zou worden stilgelegd. Kennelijk is dat punt inmiddels bereikt. Yara Sluiskil mag dan uitermate efficiënt ammoniak produceren; het bedrijf is de grootste gasverbruiker van Nederland met 2 miljard kuub per jaar.

De ammoniakfabriek van Yara is niet de enige kunstmestproducent die z’n productie fors verlaagd. CF Industries, actief in de VS en het VK, legde recent een complete fabriek in het VK stil. Ook in Polen verlaagde Grupo Azoty zijn productie fors.

Door de hele industrie worden vergelijkbare ontwikkelingen gezien. Ook bij Chemelot draait men ver onder de maximale capaciteit. De prijzen van gas zijn inmiddels boven de 300 euro per megawattuur uitgekomen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie