Vorig jaar 2x zo veel cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven

Cyberincidenten aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven cyber aanval Cloudbeveiliging

Nog geen maand nadat de wereld kennismaakte met een van de ernstigste kwetsbaarheden op het internet, de Log4J-kwetsbaarheid, blijkt dat 2021 een recordjaar is geweest op het gebied van cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven. Onderzoek van Check Point Research (CPR) wijst uit dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar flink is toegenomen vergeleken met 2020. Over het gehele jaar 2021 zagen onderzoekers 97 procent meer aanvallen per week op bedrijfsnetwerken dan in 2020.

In Nederland waren afgelopen jaar vooral internet en managed service providers veelvuldig doelwit: deze bedrijven werden wekelijks gemiddeld 1190 keer aangevallen. Dit is een stijging van 330 procent ten opzichte van 2020. Ook de zorgsector met 669 aanvallen per week (een stijging van 216 procent) en de retailsector met 666 aanvallen per week (een stijging van 251 procent) lagen flink onder vuur.

Grotere toename cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven verwacht

Organisaties zullen dit jaar nog vaker geconfronteerd worden met cyberaanvallen, verwacht Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Nederland. “In 2022 zullen deze cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven alleen maar toenemen, omdat hackers blijven innoveren en nieuwe methoden zullen vinden om cyberaanvallen uit te voeren. Ik raad daarom elke organisatie aan om de basisbeginselen van cybersecurity toe te passen, vooral organisaties in maatschappelijke sectoren zoals de zorgsector. Eenvoudige maatregelen zoals regelmatig patchen, het segmenteren van netwerken en het opleiden van werknemers kunnen de wereld een stuk veiliger maken.”

Verschillende oorzaken

De grote toename van cyberaanvallen in Nederland heeft verschillende oorzaken, aldus Madhar. “We zien dat de attack vector ontzettend aan het groeien is doordat steeds meer producten worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor ontstaan er extra targets voor de hacker. Daarnaast springt de toenemende trend van ransomware in Nederland er natuurlijk uit omdat er op dat moment vaak zichtbaar schade is.”

Volgens Madhar geeft de enorme stijging van cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven een duidelijk signaal af richting alle organisaties. “Dit soort hacks en kwetsbaarheden hebben in 2021 vaak genoeg het nieuws weten te halen. Het is nu aan organisaties om hun security nog meer aan te scherpen en richting een preventiestrategie te gaan om zo het toenemende aantal aanvallen af te kunnen weren.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.