Toename cyberaanvallen van 86% in Nederland

Toename Cyber aanvallen cybersecurity cybersecuritybedrijven Security

Check Point Research meldt 86 procent toename cyberaanvallen in Nederland

Check Point Research (CPR), de Threat Intelligence-tak van Check Point Software Technologies Ltd., leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, meldt in het licht van Cyber Security Maand een enorme toename van cyberaanvallen. In 2021 werden er wereldwijd 40 procent meer aanvallen op organisaties uitgevoerd dan in 2020. In september 2021 bereikte het gemiddelde wekelijkse aantal aanvallen op organisaties haar hoogtepunt, met meer dan 870 aanvallen. Dit is meer dan het dubbele van het aantal aanvallen in maart 2020. In Nederland worden nu wekelijks 446 organisaties getroffen, een toename van cyberaanvallen met maar liefst 86 procent ten opzichte van vorig jaar.

Europa en Noord-Amerika werden geconfronteerd met de grootste toename van cyberaanvallen tussen 2020 en 2021. Organisaties in Afrika ondervonden in 2021 het hoogste aantal aanvallen tot nu toe, met een gemiddelde van 1.615 aanvallen per week. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. In Europa ligt het wekelijkse aantal aanvallen op 665, een stijging van 65 procent, in Noord-Amerika op 497 (57 procent stijging).

De sectoren met de meeste cyberaanvallen zijn onderwijs/onderzoek met gemiddeld 1.468 aanvallen per week, een toename van cyberaanvallen met 60 procent ten opzichte van 2020, gevolgd door overheid/militair met 1.082 (toename van 40 procent) en Gezondheidszorg met 752 (55 procent stijging).

Ransomware blijft organisaties over de hele wereld teisteren

Daarnaast constateerde CPR dat wereldwijd in 2021 gemiddeld 1 op de 61 organisaties wekelijks te maken krijgt met ransomware – een toename van cyberaanvallen met 9 procent in vergelijking met 2020. De ISP/MSP-sector heeft het meest te maken met ransomware. Het gemiddelde wekelijkse aantal getroffen organisaties in deze sector in 2021 is 1 op 36 (32 procent stijging ten opzichte van 2020). In de gezondheidszorg wordt 1 op de 44 organisaties getroffen (stijging van 39 procent), gevolgd door softwareleveranciers met 1 op de 52 organisaties (stijging van 21 procent).

Met 8 procent is de bot het type malware dat organisaties het meest heeft getroffen. Dit wordt gevolgd door bancaire malware met 4,6 procent (een stijging van 26 procent) en cryptominers met 4,2 procent (een daling van 22%).

“De forse toename van cyberaanvallen in Nederland komt deels omdat de adoptie van nieuwe technologie hier hoog is. Denk aan IoT, cloud, maar ook smartphones en tablets. Gezamenlijk vormt dat een nieuwe attack vector voor aanvallers. Daarnaast zijn en werken mensen meer thuis, wat snel mogelijk werd gemaakt door cloud en mobile devices. Maar daardoor zijn ze ook gelijk kwetsbaar”, zegt Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Software. “Tijdens Cyber Security Maand wordt er extra aandacht gevraagd voor het waarborgen van cyberbeveiliging, zowel lokaal als over de hele wereld. Met de aanhoudende toename van cyberaanvallen, raad ik organisaties aan om cybersecurity preventief aan te pakken, in plaats van te werken aan herstel nadat de schade is toegebracht.”

De gegevens die in dit rapport worden gebruikt, zijn gedetecteerd door de Threat Prevention-technologieën van Check Point Software, opgeslagen en geanalyseerd in Check Point ThreatCloud. ThreatCloud biedt realtime informatie over bedreigingen die is afgeleid van honderden miljoenen sensoren wereldwijd, via netwerken, eindpunten en mobiele apparaten. De intelligentie is verrijkt met op AI gebaseerde tools en exclusieve onderzoeksgegevens van Check Point Research – de intelligentie- en onderzoekstak van Check Point Software Technologies.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.