Volgende stap in procesautomatisering is hyperautomatisering

Digitale transformatie digitalisering Pandemie Productieketen

Volgens Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, is de volgende stap in procesautomatisering hyperautomatisering. Een recent Gartner rapport omschrijft hyperautomatisering als “end-to-end-automatisering die verder gaat dan robotic process automation (RPA) door het combineren van complementaire technologieën voor het verbeteren van bedrijfsprocessen.”

Hyperautomatisering zorgt ervoor dat men zich flexibel kan aanpassen aan behoeften uit de markt en stelt business- en IT-professionals in staat samen applicaties te bouwen die een slimme gebruikerservaring bieden. State-of-the-art benaderingen van hyperautomatisering integreren AI, applicatie-ontwikkeling, de cloud, slimme automatisering en workflow, data en een multi-experience user interface.

Intelligente automatisering de kern van hyperautomatisering

Als conceptueel raamwerk biedt hyperautomatisering ondernemingen de strategische kans om handmatige, repetitieve processen te elimineren zodat personeel effectiever kan werken. Intelligente automatisering vormt de kern van hyperautomatisering. Wat intelligente automatisering onderscheidt van alleen procesautomatisering, is de integratie van diensten in de oplossingen die automatisering breder maken. Daarbij gaat het niet alleen om repetitieve taken, maar ook om het herkennen van patronen, het verkrijgen van inzichten en zelfs besluitvorming. Intelligente automatisering zorgt ervoor dat processen met AI aan te passen zijn. Dat geldt voor zowel een meer geavanceerde benadering van voorheen statische workflows als voor dynamisch case management.

Een toolkit voor hyperautomatisering kan bovenop een bewezen low-code platform als Mendix worden gebouwd om gepersonaliseerde applicatie-ervaringen te leveren die sneller waarde bieden aan verschillende doelgroepen. Het alles-in-één low-code platform van Mendix ondersteunt initiatieven voor hyperautomatisering van grote ondernemingen, niet alleen door alle belangrijke technologieën en databronnen naadloos te integreren, maar ook door de integratie met hoogwaardige enterprise-architecturen en organisatiebrede ontwikkelingsstrategieën.

De vraag naar low-code-oplossingen die hyperautomatisering versterken, neemt snel toe. De druk om digitale transformatie te versnellen is ongekend, met name door de toegenomen concurrentie in iedere branche en omdat bedrijven zich proberen aan te passen aan de nieuwe realiteit na de pandemie.

Gartner geeft aan dat er “een gebrek is aan begeleiding om organisaties te helpen robotic process automation (RPA) te combineren met andere tools. Dit belemmert end-to-end procesautomatisering, waardoor organisaties strategische bedrijfswaarde mislopen.”

Verder gaan dan RPA en het integreren van meer flexibele oplossingen die hyperautomatisering ondersteunen, is precies de reden waarom low-code hier op z’n plek is, zegt Sheryl Koenigsberg, head of global product marketing bij Mendix. “Het is absoluut noodzakelijk dat ondernemingen die een strategie voor hyperautomatisering nastreven, daarin ook low-code meenemen.”

“Het mooie van ontwikkelen met low-code is dat het zowel professionele ontwikkelaars als domeinexperts toegang geeft tot technologieën die ze kunnen inzetten om hyperautomatisering mogelijk te maken”, legt Koenigsberg uit. “Door samen te werken, kunnen teams snel slimme applicaties bouwen die aansluiten bij hoe mensen echt werken en uiteindelijk echte end-to-end automatisering bereiken die meer efficiëntie, kostenbesparing en waarde voor de organisatie oplevert.”

Gartner’s aanbevelingen voor hyperautomatisering

Gartner heeft hyperautomation uitgeroepen tot één van de top-10 trends voor 2020. De aanbevelingen van het bedrijf om voorbij RPA te kijken, gaan dan ook verder dan oplossingen voor de korte termijn met routinematige procesautomatisering. Gartner raadt ondernemingen die de bedrijfstransformatie willen versnellen drie stappen aan; het identificeren van belangrijke bedrijfsprocessen die klaar zijn voor optimalisatie, het kiezen van complementaire technologieën, en het ontwikkelen van integratiestrategieën die end-to-end procesautomatisering mogelijk maken.

Gartner stelt dat “de echte uitdaging – en dat betekent verder kijken dan het laaghangende fruit van routinematige processen – niet kan worden opgelost met een enkele tool of een afzonderlijke strategie.”

Gartner-rapport “Move Beyond RPA to Deliver Hyperautomation”

Om verder te onderzoeken op welke manieren ondernemingen kunnen profiteren van hyperautomatisering, stelt Mendix het Gartner-rapport “Move Beyond RPA to Deliver Hyperautomation” gratis beschikbaar. Het onderzoek laat zien hoe low-code een belangrijke factor is in het mogelijk maken van end-to-end procesautomatisering, onderzoekt hoe het ontwikkelproces voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt en vertelt hoe een strategie voor hyperautomatisering het afstemmen van de bedrijfsdoelen kan stimuleren. Daarnaast wordt uitgelegd hoe low-code de snelste iteraties van technische oplossingen die zijn ontworpen voor automatisering mogelijk maakt – snel van een idee naar een volwassen, schaalbare en geïmplementeerde applicatie – en hoe de gebruikerservaring kan worden gecreëerd of gemoderniseerd voor processen die web of mobiele interfaces vereisen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie