VIPA MICRO PLC zorgt voor meer ruimte in de schakelkast

VIPA MICRO

De VIPA MICRO van Yaskawa heeft zichzelf bewezen als een krachtige kleine besturing in een groot aantal verschillende toepassingen, waaronder machines voor serie- en speciale productie of als centrale of decentrale besturing in de installatietechniek en gebouwautomatisering. De nieuwste versie is nog flexibeler in het gebruik.

In de nieuwste VIPA MICRO PLC is het hoofdgeheugen standaard uitgebreid tot 128 kilobyte, waardoor upgrades of retrofits niet langer nodig zijn om grotere projecten uit te voeren. Het geheugen is volledig remanent, dus alle gegevens en statussen blijven behouden als de stroom uitvalt. Naast 30 geïntegreerde digitale I/O’s heeft het apparaat nu twee analoge ingangen in plaats van één, die geconfigureerd kunnen worden met 4 tot 20 mA (stroom) of 0 tot 10 V (spanning). Dat geeft het een groot aantal mogelijke toepassingen als een standalone CPU.

Met een breedte van 72 mm is de basisversie van de kleine controller zeer compact en snel. De krachtige SPEED7-technologie zorgt voor een hoge tactsnelheid en snelle programmaprocessen voor bijvoorbeeld positionerings- en besturingstaken. De MICRO kan worden geprogrammeerd met de gratis software SPEED7 Studio LITE en alle volledige versies van SPEED7 Studio met de Siemens SIMATIC Manager en TIA Portal. De backplane-bus, die met een snelheid van 48 Mbit/s zeer snelle reactietijden mogelijk maakt, kan tot acht extra digitale I/O-modules ondersteunen. Dit geeft gebruikers tot 158 I/O-kanalen voor hun automatiseringstaken.

De aansluitstekkers op de VIPA MICRO kunnen afzonderlijk worden losgekoppeld. Dankzij de push-in-technologie kunnen ze snel en eenvoudig zonder gereedschap worden gemonteerd en vervangen. De veerklemmen voor de stekkers vereenvoudigen echter niet alleen de bedrading, ze zijn ook bestand tegen trillingen, waardoor bijvoorbeeld schroefverbindingen niet hoeven te worden aangedraaid.

Door de positionering van de IO-display-LED’s direct op het bijbehorende stekkercontact kan de gebruiker ondanks de hoge kanaaldichtheid eenvoudig en duidelijk de kanaalstatussen toekennen. Een geïntegreerde webserver maakt ook toegang tot data-, diagnose- en statusinterfaces via smartphone, tablet of laptop mogelijk. Met een aanpassing ondersteunt de VIPA MICRO standaard Ethernet-protocollen zoals Modbus TCP, S7 Communication en Profinet. Met de VIPA Set Card (VSC) kunt u indien nodig extra functies inschakelen, zoals veldbusverbindingen.

In schakelkasten of decentrale I/O-verdelers is de inbouwruimte vaak krap en is de benodigde kanaaldichtheid hoog. Met dat in het achterhoofd biedt Yaskawa nu nieuwe modules aan (021-1BH00 en 022-1BH00) met elk 16 digitale in- of uitgangen voor het beproefde I/O- en besturingssysteem SLIO. De modules hebben dezelfde afmetingen als eerdere versies met acht kanalen, waardoor ze 50% ruimte besparen in het systeem en schakelkasten of verdeelkasten veel kleiner kunnen worden gemaakt.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie