Inductieve verplaatsingssensor met IO-Link-module IEIO25

Verplaatsingssensor

De inductieve verplaatsingssensor van TWK is nu beschikbaar met de gestandaardiseerde industriële interface IO-Link. Deze wordt gecombineerd met de IEIO25-module, die de digitale interface biedt om data in te voeren en uit te lezen naar een master – de controller. Deze innovatieve verplaatsingssensoren leveren nauwkeurige, betrouwbare positiegegevens in verschillende toepassingen.

IO-Link-masters

Door het gebruik van goedkope 3-draads kabels kunnen sensoren en actuatoren eenvoudig worden geïntegreerd in een controlesysteem ‘op de laatste meters’ met behulp van gedecentraliseerde IO-Link-masters in een ster-topologie. Deze IO-Link-masters worden vervolgens geïntegreerd in een hoger niveau bussysteem, zoals PROFINET. Dit bespaart kosten en is flexibel, omdat het eenvoudig kan worden uitgebreid of aangepast. De invoer- en uitvoergegevens van de perifere verplaatsingssensor kan op een gebruiksvriendelijke manier worden weergegeven en geformatteerd met het IODD-bestand. Met IO-Link kunnen sensor/actuatorsystemen dus snel worden opgezet en in gebruik genomen. Alle noodzakelijke parameters kunnen automatisch worden overgedragen voor onmiddellijke werking bij een apparaatvervanging.

TWK biedt nu ook IO-Link voor zijn inductieve verplaatsingssensoren. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om de eigenlijke sensor, die bestaat uit een halfbrug-spoelsysteem, te combineren met de nieuwe IEIO25 IO-Link elektronica module. Deze module vult het assortiment van IE25 elektronica modules met SSI- en CANopen-interfaces aan. Het beproefde IW10 (tot 8mm slag), IW101 (tot 15mm) en IW120 (tot 200mm) model is beschikbaar als verplaatsingssensor. Door de robuuste en ingekapselde, maar toch lichte constructie van het spoelsysteem in een roestvrijstalen buis, hebben de sensoren overtuigende technische waarden. Tot 0,25% lineariteit (afhankelijk van het model), omgevingstemperatuur tot 100°C of schokbestendigheid tot 2500 m/s². Voor een optimale montage zijn optionele mechanische versies beschikbaar met veer- en/of kogelgewrichten. Een M8-aansluitkabel wordt gebruikt voor de verbinding met de IEIO25-module, die een paar meter verderop kan zijn en communiceert met de IO-Link-master via de 3-draads kabel met M12-aansluiting.

Interessant voor real-time toepassingen

De IEIO25 verplaatsingssensor scant het spoelsysteem en zendt de positiewaarde uit via IO-Link met een resolutie van 12 bits en een cyclustijd van minder dan 5 ms. Dit is belangrijk voor real-time toepassingen. De procesdata omvat ook bytes voor de controllertemperatuur en een foutbit om een apparaatfout aan te geven. De controller kan een positie vooraf instellen of standaardwaarden laden via het controlebyte (master output data). Objecttoegang kan worden gebruikt om een breed scala aan aangepaste gegevens te parametriseren of uit te lezen. Bijvoorbeeld resolutie, meetbereik, installatiegegevens of de bedrijfstijd. Alle gangbare EMC-industrienormen worden nageleefd om een storingsvrije werking te garanderen.

De volgende stap zal een alles-in-één apparaat zijn, waarbij de elektronica inclusief de IO-Link-interface zijn geïntegreerd in een verplaatsingssensor met een buitendiameter van slechts 25mm. Dit apparaat zal onze bewezen IWx250-serie uitbreiden.

Toepassingen verplaatsingssensor

Verplaatsingssensoren worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Ze kunnen worden gebruikt om werkstukken uit te lijnen of om de nauwkeurigheid van hun afmetingen te controleren. Zo kunnen sensoren bijvoorbeeld worden gebruikt voor diktecontrole. Ze worden ook gebruikt om stansen in persen te positioneren en te controleren tijdens het persproces. Of voor het registreren van de huidige positie van een lineaire (oscillerende) machinekar voor röntgeninspectie van plaatstaal. Op deze manier kunnen defecten in het plaatmateriaal precies worden gelokaliseerd, zelfs wanneer het plaatmateriaal in beweging is.

Meer informatie bij TWK

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie