Verleng de levenscyclus van uw panel en zet in op ‘Digitaal Samenwerken’

Samenwerkingsplatformen Digitale samenwerking

Voor elektrische installaties kan de hoeveelheid papierwerk erg oplopen tijdens de gehele levenscyclus. Dit komt onder andere door de vele verschillende partijen die betrokken zijn, ieder met een eigen rol en behoefte.

Het omgaan met die uitdaging is vandaag de dag makkelijker door digitaal samenwerken. Innovatieve technologie kan organisaties extra papierwerk, verouderde bestanden en conflicterende data voorkomen. Daarbij helpt technologie de diverse projectrollen in het ontwerp, de constructie, uitvoering en operationele fase te verduidelijken.

Veel administratie om te voldoen aan normering

De IEC 61439-norm voor elektrische panelen bevat de definities en voorwaarden voor onderhoud, constructie, technische kenmerken en verificatievereisten voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen. Als je wilt voldoen aan deze normering, moet je technische documentatie rond de installatie in orde zijn. Een onderdeel van die informatie zijn aanbevelingen omtrent onderhoud. Het kan gaan om bedradingsschema’s, onderdelenlijsten en al het andere dat nodig is om een paneel te onderhouden.

Maar er is meer papierwerk die men moet onderhouden. IEC 60634 omvat regels voor het ontwerp, de bouw en de verificatie van elektrische installaties. Er moet dus een verificatierapport komen bij de installatie van een nieuw paneel of bij wijzigingen en toevoegingen aan een bestaand paneel. Ook moet de verificatie regelmatig worden herhaald, wat jaren kan duren. Door je aan deze normen te houden en regelmatig controles uit te voeren, worden problemen met elektrische panelen verminderd en de kosten geminimaliseerd.

Meerdere partijen betrokken bij administratie

De uitdaging is dat alle documentatie die nodig is voor elektrische panelen gemaakt en beheerd worden door verschillende partijen. Zo is de ontwerper verantwoordelijk voor alle benodigde designinformatie, de paneelbouwer is verantwoordelijk voor schakelbordinformatie zoals CAD-tekeningen, foto’s, de handleiding en de materiaallijst, een aannemer houdt de commerciële documentatie bij en facility managers en lokale service providers zijn weer verantwoordelijk voor onderhoudsdocumenten.

Tussen al deze partijen is er interactie. Hoe vaak dit is en hoe frequent documentatie geupdate moet worden, is afhankelijk van het ontwerp van een elektrisch paneel, de lay-out, de onderdelen en bedrijfsomstandigheden. Om de informatie goed te stroomlijnen moeten alle partijen toegang hebben tot de originele documentatie van een paneel, soms zelfs jaren na de installatie.

Digitale samenwerking

Digitale samenwerking lost dit probleem op. Zo kunnen alle betrokkenen op de hoogte blijven en toegang krijgen tot de details van het project door simpelweg een QR-code te scannen. Tijdens de ontwerpfase kan een specifier/designer bijvoorbeeld enkelvoudige lijndiagrammen en selectiviteitsinstellingen opslaan in een digitaal archief.

Tijdens de bouw kan een paneelbouwer deze documentatie dan weer raadplegen en hun deel toe te voegen aan de opgeslagen informatie. Zo kunnen de ontwerper en de paneelbouwer tijd en geld besparen en communicatieproblemen voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat je geen fysieke documenten hoeft te maken, die je kunt verliezen of beschadigen.

De digitale samenwerking kan worden voortgezet tijdens de installatie, waarbij een aannemer locatiespecifieke gegevens opslaat, zoals wachtwoorden, netwerkconfiguratie en informatie over de garantie. Tijdens het gebruik en onderhoud hebben facility managers en lokale serviceproviders tot slot toegang tot onderhoudsdocumenten en -plannen.

Naast tijd- en geldbesparing, is een ander voordeel de snelle toegang tot lijsten met reserveonderdelen en onderhoudsvereisten. Dit is essentieel voor de juiste zorg voor een paneel.

Het Digitale Logboek van Schneider Electric is een samenwerkingsoplossing die deze voordelen biedt. Zo kunnen paneelbouwers en aannemers een digital twin creëren, een virtuele weergave van het paneel. Dit biedt de mogelijkheid van volledig papierloze fabrieks- en site acceptance testing (FAT en SAT).

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie