Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalde in 2023

Palletiseerrobot Verkoopprijs

In 2023 zijn wereldwijd meer dan 500.000 industriële robots verscheept, vergelijkbaar met het aantal in 2022. Opvallend is echter dat de gemiddelde verkoopprijs van deze robots het afgelopen jaar is gedaald. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Interact Analysis. De lagere prijzen zijn ook terug te zien in de omzetcijfers van fabrikanten, die in 2021 nog een recordomzet behaalden met een stijging van 34,9% op jaarbasis. Sindsdien is de groei afgezwakt, met een omzetstijging van 14,9% in 2022 en een krimp van 2,6% in 2023.

Dieptepunt dalende verkoopprijs lijkt bereikt

Interact Analysis verwacht dat het dieptepunt inmiddels is bereikt en dat de markt de komende jaren weer zal groeien. Voor 2024 voorspelt het bedrijf een groei van 3,4%, gevolgd door een groei van 3,1% in 2025. Voor de periode 2024 tot en met 2028 voorziet de marktonderzoeker een gemiddelde groei van 3,7% per jaar. Diverse factoren hebben de markt onder druk gezet, waaronder een sterke terugloop in de vraag naar industriële robots vanuit de Amerikaanse auto-industrie in 2023. De totale verkoop van industriële robots op het Amerikaanse continent daalde met 17,3%, terwijl de vraag vanuit Azië-Pacific licht steeg en de vraag vanuit de EMEA-regio stabiel bleef.

Regionale omzetverdeling

De regionale omzetcijfers tonen een duidelijke verdeling. De EMEA-regio was goed voor 22% van de omzet in de markt, het Amerikaanse continent voor 17%, en Azië-Pacific voor het grootste aandeel van 62%. De snelle groei van de Amerikaanse markt na de COVID-19-pandemie kan een verklaring zijn voor deze verschuiving. De vraag vanuit zowel de automotive-industrie als andere sectoren steeg explosief na de pandemie.

Belangrijkste toepassingen van industriële robots

De belangrijkste toepassingen waarvoor industriële robots worden aangeschaft zijn material handling, lassen en assemblage. Samen waren deze goed voor 70% van alle omzet in 2023, waarbij material handling de belangrijkste toepassing was met 30% van de omzet. Vooral in de EMEA-regio en op het Amerikaanse continent is de vraag naar industriële robots voor material handling groot.

Neerwaarts traject gemiddelde verkoopprijs

Volgens Maya Xiao, Research Manager bij Interact Analysis, bevindt de gemiddelde verkoopprijs per eenheid van een industriële robot zich op een neerwaarts traject. Na een stijging gedurende twee opeenvolgende jaren, wordt verwacht dat de prijzen tussen 2024 en 2028 jaarlijks met ongeveer 3% zullen dalen. De COVID-19-pandemie, hoge energieprijzen en inflatie veroorzaakten een stijging van de gemiddelde verkoopprijs van robots in 2022. Ondanks de verwachting dat de prijzen in 2023 zouden dalen, zorgden aanhoudende problemen met de toeleveringsketen en inflatie ervoor dat de prijzen bijna het niveau van 2022 bereikten. Het toenemende prijseffect is deels toe te schrijven aan de trend richting robots met een groot laadvermogen, die duurder zijn.

Xiao geeft aan dat de voorspellingen van Interact Analysis worden ondersteund door de Manufacturing Industry Output (MIO) Tracker. De groeivertraging in de industriële robotsmarkt weerspiegelt de productievertragingen tijdens de pandemie en de daaropvolgende recessie in 2023. De historische inkrimpingen van de productiesector in China, Europa en Amerika zijn synoniem voor het afzwakken van de groei van de industriële robotmarkt in de afgelopen jaren, wat uiteraard ook van invloed is op de gemiddelde verkoopprijs.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie