Interpack inspireert wereldwijde verwerkings- en verpakkingsindustrie

Vakbeurs Interpack

De recente vakbeurs Interpack in Düsseldorf van 4 tot 10 mei, was een wereldwijd knooppunt voor de verwerkings- en verpakkingsindustrie. Het evenement, getiteld “Welcome Home”, bracht de sector samen in een tijd van hernieuwde ontmoeting en samenwerking. De reactie van de sector op het evenement was overweldigend positief, met bezoekers uit 155 landen en 2.807 exposanten die hun technologieën en oplossingen presenteerden. De innovatieve impulsen en concrete zakelijke deals die tijdens de beurs tot stand kwamen, zullen naar verwachting de komende jaren worden geïmplementeerd.

Vakbeurs interpack wereldwijd grote speler

Bernd Jablonowski, Executive Director bij Messe Düsseldorf, merkte op dat vakbeurs Interpack een essentieel evenement is dat zijn positie als wereldwijd platform voor de uitwisseling tussen alle spelers in de verpakkingssector, gerelateerde procesindustrieën en alle gebruikersindustrieën heeft versterkt. Het evenement trok ongeveer 143.000 bezoekers, waarvan twee derde van buiten Duitsland kwam.

Thomas Dohse, directeur van Interpack, verklaarde dat het evenement voor zowel zakelijke als persoonlijke groei zorgde. De interculturele uitwisseling werd door alle partijen als zeer verrijkend ervaren. Het evenement werd gekenmerkt door een hoog niveau van tevredenheid onder de bezoekers, waarbij 96% verklaarde hun doelstellingen voor de beurs te hebben bereikt.

In het licht van de huidige marktontwikkelingen en de immense uitdagingen en kansen die deze met zich meebrengen, werd deze editie van de vakbeurs interpack gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis. De thema’s automatisering, duurzaamheid en veranderende consumptiegewoonten stonden centraal, als uitingen van transformatie.

Hot topics

Vakbeurs interpack heeft zich strategisch gericht op vier ‘Hot Topics’: Circulaire Economie, Resource Management, Digitale Technologieën en Productveiligheid. Deze thema’s kwamen tot uiting in talloze innovaties die tijdens het evenement werden gepresenteerd.

Duurzame verpakkingstechnologieën waren prominente onderwerpen tijdens de vakbeurs Interpack. Exposanten presenteerden geavanceerde technologieën en holistische concepten die efficiëntie en duurzaamheid langs de gehele productielijn in overweging namen. Richard Clemens, Managing Director van de Food Processing and Packaging Machinery Association binnen VDMA, merkte op dat verpakkingsmachinefabrikanten erin geslaagd zijn duurzame verpakkingsconcepten te implementeren door middel van technische aanpassingen en nieuw ontwikkelde machineoplossingen.

De vakbeurs Interpack was ook een inhoudelijk platform voor de sector, zowel live als digitaal. Het evenement organiseerde in totaal 50 gesprekken in het Tightly Packed TV-studio, waardoor de zichtbaarheid en het bereik van de topthema’s en trends werden vergroot. Het Spotlight Talks & Trends Forum, dat zich concentreerde op zeven thema’s in zeven dagen, waaronder logistiek, circulaire economie en e-commerce, trok een groot aantal bezoekers. Dit programma werd gezamenlijk gepresenteerd door interpack, de dfv Conference Group en PackReport.

Bovendien werden talrijke speciale evenementen gehouden, waaronder de interpack Start-up Zone, de gezamenlijke stand Co-Packing, verschillende prijsuitreikingen die spannende verpakkingsinnovaties belichtten, en de ‘SAVE FOOD Highlight-Route’ die nieuwe benaderingen van het bestrijden van wereldwijde voedselverlies en -verspilling presenteerde. Een uniek hoogtepunt was de ‘Women in Packaging’-promotie, waar ongeveer 200 vrouwen uit de internationale sector nieuwe netwerken opbouwden en ervaringen uitwisselden.

Vakbeurs components

Daarnaast werd tijdens de vakbeurs Interpack een bijbehorend evenement, ‘components’, gehouden, met 80 exposanten in een aparte hal. De toeleveringsindustrieën die componenten en software leveren aan verpakkingstechnologie en procesengineering spelen een prominente rol in de digitalisering van productieprocessen.

Het evenement was ook een gelegenheid voor exposanten om hun nieuwste materialen en benodigdheden te presenteren. Meer dan 1.000 exposanten presenteerden in dit segment alleen al, wat een nieuw record betekende.

Interpack 2023 was niet alleen een belangrijk zakelijk evenement, maar fungeerde ook als een belangrijk platform voor het genereren van nieuwe en frisse impulsen voor de industrie. De positieve feedback van bezoekers en exposanten onderstreept de waarde en het belang van dit evenement in het voortstuwen van de verwerkings- en verpakkingsindustrie naar nieuwe hoogten van innovatie en duurzaamheid.

De volgende vakbeurs Interpack staat gepland voor 7 tot 13 mei 2026 in Düsseldorf. Gezien het succes en de impact van interpack 2023, is de verwachting hoog voor de volgende vakbeurs voor de verwerkings- en verpakkingsindustrie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.