TU Delft presenteert design eerste vliegende waterstofboot ter wereld

Waterstofboot

Donderdag 21 januari zal het TU Delft Solar Boat Team het ontwerp van haar nieuwste waterstofboot bekendmaken. Dit wordt op een spectaculaire wijze gedaan in een online design presentatie. Het team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met haar boten op zonne-energie.

Dit jaar gaat het team een nieuwe grote uitdaging aan; er zullen geen zonnepanelen meer op de boot aanwezig zijn, maar er zal groene energie zijn opgeslagen in de vorm van waterstof. Een ander groen alternatief met grote potentie voor de huidige maritieme industrie. Dit is een project dat nog nooit eerder is uitgevoerd, omdat het team de boot ook wil laten vliegen. Het team is erg enthousiast over dit nieuwe project genaamd Hydro Motion. Met trots presenteren zij binnenkort het design van de eerste vliegende waterstofboot ter wereld!

Online Design Presentatie waterstofboot

De design presentatie zal dit jaar online plaatsvinden om zo de richtlijnen van het RIVM aan te houden. Het thuiswerken vormt natuurlijk een extra uitdaging voor het team, zoals velen zullen ervaren. De teamleden laten zich hier niet door afschrikken en maken juist iets moois van een onoverkomelijke situatie. Zoals team manager Simone Vis ook wel zegt: “Dit jaar biedt extra uitdagingen door de onzekere corona situatie, maar we zijn creatief, flexibel, ambitieus en laten ons niet zomaar stoppen. Deze extra uitdaging geeft ons de energie om het uiterste uit onszelf en het team te halen.” Op 21 januari 2021 zal het definitieve ontwerp dan ook met volle trots online bekend worden gemaakt tijdens een spectaculaire design presentatie. Naast de teamleden zullen er ook partners aanwezig zijn die wat meer vertellen over hun eigen ervaringen rondom het thema duurzame scheepvaart. Het evenement vindt plaats via Zoom en alle geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze link of via de Solar Boat Team website.

Hydro Motion

Het TU Delft Solar Boat Team gaat de uitdaging aan om de maritieme industrie te laten zien wat er allemaal mogelijk is met groene energie. Dit doen zij door jaarlijks een geheel vernieuwende boot te ontwerpen, bouwen en racen die efficiënt kunnen varen op slechts een klein beetje groene energie. Het team maakt dit jaar de overgang van zonne-energie naar waterstof en is sinds augustus is het Solar Boat Team 2021 bezig met het ontwerpen van de nieuwste boot en zal dit jaar de overgang maken van zonne-energie naar waterstof. Dit project heet Hydro Motion.

Op de waterstofboot die in dit project wordt ontworpen zal voor het eerst in de geschiedenis van het team groene energie zijn opgeslagen in de vorm van waterstof. De brandstofcel, die in de boot aanwezig is om waterstof om te zetten naar elektriciteit, produceert bijna geen broeikasgassen maar puur water. De overgang is een ambitieus plan, wat het team juist erg enthousiast maakt over het project.

Solar & Energy Boat Challenge

De teamleden werken toe naar het hoogtepunt van het jaar; de Solar & Energy Boat Challenge die juli 2021 in Monaco zal plaatsvinden. Hier zal het team in een spectaculaire wedstrijd op open zee racen tegen andere boten die ook op duurzame energie varen. Teamleden werken het hele jaar hard om de race in juli te winnen en denken dat ze met het gebruik van waterstof hun kansen zullen vergroten. De hoge energiedichtheid van waterstof maakt dit medium voor duurzame energieopslag erg interessant. Zo blijft de waterstofboot licht en kan het team snel en efficiënt varen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.