Succesvol de eerste stappen zetten met AI Vision

AI Vision

Industriële camera’s met kunstmatige intelligentie zijn meer dan alleen beeldleveranciers. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende objecten herkennen, zelf resultaten genereren of zelfs volgprocessen in netwerksystemen in gang zetten. Dit opent geheel nieuwe toepassingsmogelijkheden voor beeldverwerking in alle bedrijfstakken.

AI-camera’s tonen hun sterke punten vooral bij het herkennen van een grote verscheidenheid aan organische vormen, het lokaliseren van willekeurig verspreide objecten in complexe beelden en het detecteren van anomalieën. Deze intelligente beeldverwerkingsoplossingen trekken veel belangstelling op de markt, maar in vergelijking daarmee wordt AI vision nog relatief weinig geëvalueerd en gebruikt.

Wat zou de reden hiervoor kunnen zijn? In een recente Bitkom-enquête zei een op de twee respondenten dat ze geen AI gebruiken in de onderneming uit angst voor programmeerfouten en gebrek aan controleerbaarheid. Met IDS NXT (www.ids-nxt.com) heeft IDS Imaging Development Systems GmbH een compleet AI-visiesysteem ontwikkeld dat niet alleen de technologie naar de voorgrond brengt, maar zich ook richt op de gebruiksvriendelijkheid en traceerbaarheid van AI- beslissingen.

Het bedrijf biedt regelmatig gratis updates met nieuwe functies. Wie beter wil begrijpen op welke basis de AI beslissingen neemt, zal blij zijn met de nieuwe Attention Maps (heatmaps) in de AI Vision Studio IDS NXT-vuurtoren. Ze maken visueel inzichtelijk welke beeldgebieden een rol spelen voor het inferentieresultaat en zijn daarom geschikt voor kwaliteitscontrole of het gericht bijscholen van een neuraal netwerk.

AI Vision

IDS NXT is een uitgebreid systeem met meerdere workflows en tools om individuele en zeer flexibele AI vision toepassingen te realiseren. IDS NXT-camera’s kunnen taken “on-device” verwerken en zelf beeldverwerkingsresultaten leveren. De camerataken worden bepaald door vision-apps die met behulp van de AI Vision Studio kunnen worden gemaakt en direct op de camera’s draaien. Hun functionaliteit kan dus op elk moment worden gewijzigd. Software zoals IDS NXT lighthouse, waarmee gebruikers niet alleen in neurale netwerken kunnen trainen, maar ook hun eigen vision-toepassingen kunnen creëren, ondersteunt deze taak.

Gebruikers profiteren van tools zoals de nieuwe “Use Case Assistant”, die de gebruiker begeleidt bij het maken van een vision-app, en de onlangs geïntroduceerde blokgebaseerde editor. Met voorgedefinieerde functies in de vorm van blokken kunnen gebruikers zonder programmeerkennis hun individuele sequenties met AI-beeldverwerking ontwerpen, zoals objectherkenning of -classificatie. Dit gaat bijvoorbeeld van een eenvoudig toepassingskader voor het evalueren van camerabeelden in een programmalus, tot het gebruik van variabelen, tot het doorbladeren van beeldverwerkingsresultaten en het signaleren aan externe klanten. Het systeem van IDS Imaging Development Systems biedt zowel beginners als professionals enorme mogelijkheden voor het creëren van AI-visietoepassingen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie