De JXCLF-stappenmotorcontroller: veiligheid, communicatie en kostenbesparing

Stappenmotorcontroller

Machinebouwers hebben voortdurend te maken met een diversiteit aan uitdagingen, waaronder het verbeteren van veiligheidsnormen, het versnellen van communicatiemogelijkheden en het drukken van kosten. De JXCLF-stappenmotorcontroller, in combinatie met een elektrische actuator, biedt een veelzijdige oplossing om aan deze uitdagingen te voldoen. Deze stappenmotorcontroller beschikt over zowel IO-Link communicatie als een Safe Torque Off (STO)-functie, wat een verhoogd controlemechanisme mogelijk maakt voor het productieproces en een verbetering van het Safety Integrity Level (SIL 3) en Performance Level (PL e) van het systeem.

De STO-functie: een veilige stop voor uw motor

De STO-functie is een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat de motor geen koppel kan genereren. Het kan worden ingezet als een noodstopfunctie die het koppel-genererende vermogen onmiddellijk vermindert, waardoor de motor tot stilstand komt door de natuurlijke massatraagheid en wrijving van de lading. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de nulmoment situatie behouden blijft en dat de motor alleen opnieuw kan starten als de STO-functie wordt opgeheven.

Veiligheid en kostenbesparing met de JXCLF-stappenmotorcontroller

Door de combinatie van de STO- en SS1-t (tijdgestuurde) functies biedt de JXCLF-stappenmotorcontroller een hoog veiligheidsniveau bij de toepassing ervan in een geschikte omgeving, in overeenstemming met de specifieke voorschriften. Dit draagt bij aan minder bedrading, wat resulteert in minder fouten en lagere arbeidskosten. Daarnaast resulteert het gebruik van minder machineonderdelen in extra kostenbesparingen.

In de industriële wereld is de IO-Link communicatie een opkomende trend in het Internet of Things (IoT) landschap. Dit biedt een verbetering van de communicatiemogelijkheden voor toepassingen waar automatisering een rol speelt. De JXCLF-stappenmotorcontroller met IO-Link communicatie verhoogt de controle over het productieproces en de status van de apparatuur, waardoor waardevolle gegevens kunnen worden verzameld voor preventief onderhoud.

Het gebruik van IO-Link communicatie vereenvoudigt niet alleen de besturing op afstand van industriële netwerken, maar vermindert ook de hardware- en programmeerkosten, evenals het aantal arbeidsuren en fouten tijdens de assemblage. Dit maakt de JXCLF-stappenmotorcontroller een kosteneffectieve oplossing voor OEM’s die op zoek zijn naar een veilige en efficiënte motorbesturing.

Gecombineerde functies voor verhoogde veiligheid

De gecombineerde STO en SS1-t (tijdgestuurd) functies van de JXCLF-stappenmotorcontroller zorgen ervoor dat de motor snel kan vertragen en vervolgens schakelt naar de STO-functie na een vooraf ingestelde tijd. Na voltooiing van de gecontroleerde stop, activeert de SMC-controller de STO-functie. Dit maakt het mogelijk voor machineoperators om een naadloze en veilige bediening van het apparaat te waarborgen.

Voldoen aan veiligheidsnormen

Het belangrijkste voordeel van de STO-functie in de JXCLF-stappenmotorcontroller is dat het voldoet aan de veiligheidsnormen van EN 61508 SIL 3, EN 62061 SIL CL 3, EN ISO 13849-1 Cat. 3 PL e en EN 61800-5-2 STO, SS1-t. Hierdoor is de stappenmotorcontroller met STO-subfunctie bijzonder geschikt voor vele machinebouwtoepassingen, met name semi-automatische machines waarbij operators een zeker risico lopen tijdens het laden, oppakken, plaatsen, positioneren of lossen van materialen, gereedschappen en werkstukken.

Voordelen van de JXCLF-stappenmotorcontroller

De JXCLF-stappenmotorcontroller biedt dus een tal van voordelen voor OEM’s. Het apparaat geeft een signaal af wanneer er een fout optreedt en stelt operators in staat om systeemwijzigingen door te voeren terwijl het systeem in bedrijf is. Bovendien is het mogelijk om tijdens het proces wijzigingen in de controller te detecteren en, indien nodig, zelfs het apparaat te vergrendelen. Dit verhoogt de efficiëntie en veiligheid van de bediening, wat bijdraagt aan de optimalisatie van het productieproces.

Meer informatie bij SMC

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie