Slimme servopers met krachtregeling

Servopers

De Smart Function Kit Pressing, een compleet mechatronisch pakket van Bosch Rexroth voor de snelle realisatie van servopersen, is nu beschikbaar met krachtregeling. Dit betekent dat het nu ook mogelijk is om processen uit te voeren waarbij de doelkracht constant moet worden gehouden gedurende een bepaalde periode. Intelligente e-tools versnellen de selectie en configuratie van de modulaire servopers. De vooraf geïnstalleerde besturingssoftware maakt een snelle en eenvoudige inbedrijfstelling, procesdefinitie en lijnintegratie mogelijk.

Servopers met nieuwe softwarefunctie

Met de nieuw geïntegreerde softwarefunctie voor krachtregeling dekt de Smart Function Kit Pressing in totaal drie soorten toepassingen: verbinden op een gedefinieerde positie (positie gestuurd), verbinden op een gedefinieerde kracht (positie gestuurd) en nieuw: verbinden tot een gedefinieerde kracht met daaropvolgend behoud van de kracht (kracht gestuurd).

Bij het verbinden met krachtregeling, handhaaft de servopers een constante gedefinieerde doelkracht voor een vooraf bepaalde duur, zelfs als de positie van het werkstuk fluctueert of de grootte verandert. Dit is het geval als het werkstuk tijdens het proces bijvoorbeeld uitzet of krimpt, smelt of wordt afgeslepen. Voortdurende bewaking van de maximale kracht- en positiewaarden beschermt het systeem en het gereedschap tegen schade. De curveweergave kan worden omgeschakeld van kracht/positie naar kracht/tijd voor een betere procesweergave en -analyse.

Kracht gestuurd verbinden is vereist in veel productie- en assemblageprocessen, bijvoorbeeld bij poederpersen, laserlassen of slijpen. Een ander toepassingsgebied is het testen van materialen. Bij de productie van batterijen, bijvoorbeeld, worden pouch cellen getest op dichtheid met constante kracht terwijl het materiaal uitzet door toevoeging van warmte. Bij de productie van brandstofcellen perst de Smart Function Kit componenten van verschillende materialen samen met een gedefinieerde kracht over een periode van enkele minuten terwijl warmte wordt toegevoegd.

Bespaar tijd van engineering tot monitoring

De juiste maat van de Smart Function Kit kan heel eenvoudig worden bepaald met het nieuwe referentie “-Druk in/krachtregeling” in de LinSelect-Configurator. Geïntegreerde veiligheidsfuncties (safe torque off of safe motion) zijn ook beschikbaar als selecteerbare opties in de online configurator. CAD-gegevens en technische documentatie kunnen vervolgens gratis worden gedownload en de servopers kan met één materiaalnummer rechtstreeks in de Rexroth online shop worden besteld.

De Smart Function Kit voor pers- en verbindingstoepassingen bestaat uit de volgende standaardcomponenten: elektromechanische cilinder met krachtsensor, servomotor, aandrijfcontroller en industriële pc. Het systeem wordt voorgemonteerd als één pakket geleverd. De vooraf geïnstalleerde browsergebaseerde besturingssoftware verkort de inbedrijfstelling tot enkele minuten, programmeren gebeurt grafisch via sequentiemodules, waarbij plausibiliteitscontroles voorkomen dat de systeemlimieten worden overschreden.

De Smart Function Kit Pressing kan eenvoudig worden aangesloten op een bovenliggende besturing (zoals een PLC) door middel van voorbereide functieblokken. Van daaruit kunnen commando’s worden gegeven aan de servopers en kunnen resultaten en procesgegevens naar de servopers worden verzonden.

Meer informatie bij Bosch Rexroth

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie