Industrial IoT Protocol Gateway ontgrendelt nieuwe mogelijkheden voor draadloze Industry 4.0

Slimme gateway

In de huidige digitale eeuw wordt de vraag naar slimmere, snellere en efficiëntere systemen steeds groter. Het gebruik van Internet of Things (IoT) technologie in gebouwenbeheer en industriële omgevingen heeft enorme voordelen gebracht. De voortdurende ontwikkeling van technologieën die deze mogelijkheden benutten, zoals de slimme gateway, heeft bijgedragen aan aanzienlijke veranderingen in de industrie. De nieuwe MCS Industrial IoT (IIoT) Protocol Gateway illustreert hoe deze technologieën goed worden toegepast en hoe ze kunnen bijdragen aan de optimalisatie van industrie 4.0 en slimme gebouwtoepassingen.

Deze slimme gateway zorgt voor een efficiënte integratie van draadloze IoT-toepassingen in bestaande gebouwbeheersystemen (GBS) of industriële programmeerbare logische controllers (PLC’s). Dit geeft systeemintegratoren en installateurs de mogelijkheid om IoT-toepassingen direct te implementeren in bestaande systemen.

Wat deze slimme gateway echt indrukwekkend maakt, is de compatibiliteit met meerdere industriële protocollen, waaronder BACnet, Modbus, OPC UA en Siemens S7, evenals IoT-protocollen zoals MQTT, LoRa en generieke API’s naar AWS en Azure. Dit kenmerk draagt bij aan de krachtige connectiviteit en flexibiliteit die nodig is voor het beheer van draadloze IoT-apparaten in industriële omgevingen.

De MCS IIoT Protocol Gateway is gebaseerd op de beproefde techniek van de eerder geïntroduceerde MCS LoRa-2-GBS Gateway. Deze continuïteit van bewezen technologieën is een belangrijke factor voor de betrouwbaarheid van de gateway.

Protocolconversie is een cruciaal aspect van IoT-technologie, omdat het naadloze communicatie tussen verschillende componenten mogelijk maakt. Door deze technologie te gebruiken, kunnen sensoren, gateways en analyseplatforms dezelfde ’taal’ spreken, waardoor gebruikers betrouwbare en analyseerbare gegevens krijgen. Deze gegevens zijn essentieel voor de optimalisatie van processen.

Wat deze slimme gateway verder uniek maakt, is het gebruik van Node-RED, een visuele programmeertool die het beheer van complexe IoT-workflows vergemakkelijkt. Met Node-RED kunnen gebruikers snel hun eigen toepassingen of protocollen toevoegen indien nodig.

Het voordeel van draadloze LoRa-sensoren is dat ze kunnen worden toegevoegd aan een GBS of PLC zonder de noodzaak van een bekabelde infrastructuur. Dit is bijzonder voordelig voor gebouwen waar bekabeling geen optie is, zoals monumentale panden of gebouwen met bestaande infrastructuur. Bovendien kan de MCS IIoT Protocol Gateway tot 500 sensoren en 5000 datapunten aan.

Naast de functionele voordelen, hebben draadloze sensoren ook een lange levensduur van de batterij, waardoor ze zeer duurzaam in gebruik zijn.

De MCS IIoT Protocol Gateway biedt een alles-in-één oplossing door het samenbrengen van vijf verschillende technieken. Zo fungeert hij als LoRaWAN-server waardoor gebruikers eenvoudig een privaat LoRa-netwerk kunnen opzetten. Hierdoor vermijden zij de vaak aanzienlijke kosten die gepaard gaan met het gebruik van externe payload conversieservers. Daarnaast neemt de slimme gateway de zorg voor payload-conversie van sensoren op zich.

In de slimme gateway zijn diverse protocollen zoals BACnet IP, MQTT en LoRa standaard geintegreerd. Dit vergroot de veelzijdigheid en maakt het gemakkelijk voor gebruikers om IoT-platformen en andere systemen aan te sluiten. De aanwezigheid van Node-RED verbetert de mogelijkheid om deze protocollen eenvoudig te koppelen. Een extra beveiligingslaag wordt geboden door de optionele Secure VPN-functionaliteit. Deze functie geeft gebruikers veilig op afstand toegang tot hun IIoT Protocol Gateway en/of het achterliggende GBS/PLC.

Al met al maakt de combinatie van deze technologieën de MCS IIoT Protocol Gateway tot een krachtig hulpmiddel voor systeemintegratoren en installateurs. Het gebruik van deze slimme gateway kan bijdragen aan een efficiënte en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen systemen, het creëren van complexe IoT-workflows en het optimaliseren van processen. Daarnaast biedt het ook de voordelen van draadloze LoRa-sensoren en de mogelijkheid om een privaat LoRa-netwerk op te zetten.

Meer informatie bij MCS

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.