Siemens stelt eerste industriële 5G-router beschikbaar

Industriële 5G-router

De Scalance MUM856-1 – de eerste industriële 5G-router van Siemens – is nu beschikbaar

De industriële 5G-router verbindt lokale industriële toepassingen met openbare 5G-, 4G- (LTE), en 3G- (UMTS) netwerken. Met de router kunnen installaties, machines, besturingselementen en andere industriële apparaten via een openbaar 5G-netwerk flexibel en met hoge datasnelheden op afstand worden bewaakt en onderhouden.

Er is een groeiende vraag naar dit soort oplossingen in de industrie. Bovendien kan de industriële 5G-router in private 5G-netwerken worden geïntegreerd. De Scalance MUM856-1 ondersteunt daarmee toekomstgerichte toepassingen, zoals mobiele robots in de productie, autonome voertuigen in de logistiek of augmented reality-toepassingen voor onderhoudstechnici. Dankzij een robuuste IP65-behuizing kan de router ook buiten de schakelkast worden gebruikt, bijvoorbeeld onder zware omstandigheden in de productie of in buiteninstallaties in de waterhuishouding.

Voor een krachtige verbinding van Ethernet-gebaseerde subnetwerken en automatiseringsapparaten wordt Release 15 van de 5G-standaard door de Scalance MUM856-1 ondersteund. Het apparaat biedt hoge bandbreedtes tot 1000 Mbps in de downlink en tot 500 Mbps in de uplink, en dus hoge transmissiesnelheden voor data-intensieve toepassingen, zoals firmware-updates op afstand. Dankzij IPv6-ondersteuning kunnen de apparaten ook worden aangesloten op moderne communicatienetwerken.

Diverse beveiligingsfuncties bewaken het gegevensverkeer en bieden bescherming tegen ongeoorloofde toegang, zoals een geïntegreerde firewall, authenticatie van communicatieapparaten en versleuteling van gegevensoverdracht via VPN. Als er geen 5G-netwerk beschikbaar is, schakelt het apparaat automatisch over op 4G- of 3G-netwerken.

De eerste releaseversie van de industriële 5G-router heeft een EU-radiolicentie; andere versies met andere licenties zijn in voorbereiding. Met het beheerplatform voor VPN-verbindingen Sinema Remote Connect krijgen gebruikers gemakkelijk en veilig toegang tot externe systemen of machines, zelfs als deze in andere netwerken zijn geïntegreerd. De software maakt ook eenvoudig beheer en autoconfiguratie van de apparaten mogelijk.

Succesvolle toepassing van prototypes voor private 5G-netwerken

Naast connectiviteit met openbare netwerken ondersteunt Scalance MUM856-1 ook integratie in private lokale 5G-campusnetwerken. Siemens test dit gebruiksscenario in zijn eigen Automotive Showroom en Test Center in een prototype van een standalone 5G-testnetwerk op basis van Siemens-componenten. De 5G-infrastructuur die daar is aangelegd, bestaat uit een 5G-kern, een gedistribueerde eenheid en verschillende radio-eenheden.

Siemens heeft ook een ander prototype van een eigen 5G-infrastructuur gebouwd in zijn fabriek in Amberg (Duitsland), en ook de fabriek in Karlsruhe (Duitsland) zal binnenkort hiermee worden uitgerust. Ook hier vertrouwt Siemens uitsluitend op zelf ontwikkelde producten en oplossingen. Daarnaast implementeert Siemens momenteel private netwerktechnologie voor een 5G-campusnetwerk, gericht op industriële toepassingen, in een van de beurshallen van Deutsche Messe AG in Hannover (Duitsland). Dit private 5G-netwerk zal begin september klaar zijn voor gebruik. Het netwerk kan door exposanten worden gebruikt tijdens beurzen, terwijl buiten beurstijden bedrijven het kunnen gebruiken voor tests en veldproeven.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie