Schaeffler versterkt robotica-toelevering

Schaeffler

Schaeffler in Herzogenaurach heeft een overeenkomst getekend om alle aandelen te verwerven in tandwielfabrikant Melior Motion in Hameln. Met de overname breidt de Schaeffler Group het portfolio op het gebied van robotica in zijn industriële divisie uit.

Deze divisie breidt haar positie als leverancier van robotcomponenten en -systemen consequent uit. In de eerste stap is een harmonische aandrijving met een elektromotor en sensoren voor gebruik in collaboratieve robots (cobots) gereed gemaakt voor serieproductie. In de tweede stap wordt het portfolio nu uitgebreid met krachtigere tandwielen voor hogere nuttige lasten in industriële toepassingen.

Tandwielen

Melior Motion brengt een planetaire aandrijving met hoge nauwkeurigheid, goede herhaalbaarheid, laag geluidsniveau en robuustheid op de markt. Op basis van deze technologie voor industriële robots is een modulair platformconcept ontwikkeld. De eerste tandwielkasten van dit type kennen een snel toenemende vraag. De planetaire tandwielen worden toegepast in nauwkeurige industriële robots met gemiddelde tot hoge nuttige lasten voor toepassingen zoals lassen, assemblage en het aanbrengen van lijmen of lakken.

Het bedrijf haalde in 2021 een omzet van ongeveer 23 miljoen euro en heeft meer dan honderd mensen in dienst. Er wordt een productielocatie in China gepland. De belangrijkste afzetmarkten zijn Europa en China. Het bedrijf werd gelanceerd in 2017, maar de geschiedenis gaat terug naar de Stephan-Werke die werden opgericht in 1908 en in 2011 overgenomen door Premium Ltd.

Strategische acquisitie Schaeffler

Met Melior Motion verwerft de Schaeffler-groep een innovatief en snelgroeiend bedrijf op het gebied van robotica. Met de overname breidt het concern zijn nog jonge portfolio voor actuatoren in robots uit. Zelf gebruiker van robots in 75 productiefaciliteiten zal Schaeffler de eigenschappen van het overgenomen portfolio gebruiken om de effectiviteit te vergroten.

Melior Motion en zijn voorgangers ontwikkelen al meer dan dertig jaar precisietandwielen voor robotfabrikanten en industriële automatiseringstoepassingen. Zo worden de precisieoverbrengingen onder meer gebruikt in verschillende robottypen van Kuka. Door het succes van deze producten op de markt zal het bedrijf zijn productiecapaciteit in 2022 aanzienlijk uitbreiden.

Automobiel- en industrietoeleverancier Schaeffler is vooral bekend als fabrikant van lagers van de merken FAG en INA. Ook is het bedrijf meerderheidsaandeelhouder in Continental. De ontwikkelingen en producten van het hooggekwalificeerde team van Melior Motion vormen een goede uitbreiding van het productportfolio van de Schaeffler Group.

Melior Motion levert precisietandwielen voor robotica en andere automatiseringstoepassingen. Dankzij Schaeffler’s wereldwijde positionering, verkoopstructuur, productie-expertise en het vermogen om op te schalen, kan de tandwielfabrikant een verdere versnelde groeifase initiëren op de markten voor industriële robots en gereedschapsmachines.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.