Robuust positioneringssysteem voor SIL3 en PLe

Positioneringssysteem

Pepperl+Fuchs heeft het contactloze absolute positioneringssysteem safePXV geïntroduceerd, dat innovatie en precisie samenbrengt. Dit positioneringssysteem vereist slechts één camera-gebaseerde sensor en biedt een unieke redundantie door gebruik te maken van meerkleurige Data Matrix codes. Deze technologie zorgt voor een uiterst nauwkeurige positionering met millimeterprecisie over lange afstanden, wat essentieel is voor lineair geleide toepassingen zoals monorail transportbanden en automatische opslag- en ophaalsystemen.

Nauwkeurig positioneringssysteem

Een ander aspect van de veilige en nauwkeurige positionering is het WCS positiecoderingssysteem. Dit systeem, eveneens ontwikkeld door Pepperl+Fuchs, is ontworpen voor absolute positionering in buitenomgevingen. Het maakt gebruik van een roestvrijstalen coderail met uitsparingen, waardoor het bijzonder geschikt is voor zware industriële toepassingen. Twee U-vormige leeskoppen bewaken deze rail, waardoor het systeem betrouwbaar functioneert, zelfs onder ongunstige omstandigheden zoals bij havenkranen.

Veiligheid en efficiëntie

De integratie van dit positioneringssysteem in een industrieel proces verhoogt niet alleen de veiligheid maar zorgt ook voor een aanzienlijke efficiëntieverhoging. De sensoren van deze systemen genereren redundante signalen die verwerkt en geëvalueerd worden in de veilige evaluatie-eenheid PUS-F161-B. Dit apparaat fungeert als een gateway naar de veldbus en is belangrijk voor het genereren van een veilige positiewaarde (SafePos SF). Deze waarde kan ook ingezet worden om SafeSpeed SF te realiseren. Bovendien zijn de toepassingen van deze sensoren en de evaluatie-eenheid gecertificeerd volgens IEC 61508 voor SIL 3 en volgens EN 13849 voor PL e, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid en veiligheid.

De combinatie van de PUS evaluatie-eenheid met de safePXV of WCS sensoren toont aan hoe technologische vooruitgang kan leiden tot eenvoudigere, maar toch efficiënte oplossingen in complexe processen. Met deze technologieën kunnen bedrijven minieme aanpassingen aan hun machines aanbrengen, terwijl ze toch veiligheidsfuncties bereiken die voldoen aan de hoogste standaarden. Het is duidelijk dat de rol van geavanceerde positioneringssystemen in de industrie steeds belangrijker wordt, vooral als het gaat om het garanderen van nauwkeurigheid en veiligheid in complexe en veeleisende omgevingen.

Meer informatie bij Pepperl+Fuchs

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie