Productie industrie 0,3 procent hoger

Productie industrie

Productie industrie 0,3 procent hoger in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse productie industrie was in januari 0,3 procent hoger dan in januari 2019, maakt het CBS bekend. In de twee voorgaande maanden kromp de productie op jaarbasis.

Productie machine-industrie groeit

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In iets meer dan de helft van de bedrijfsklassen in de industrie kromp de productie op jaarbasis.

Trend redelijk vlak

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2019 op januari 2020 steeg de productie met 3,1 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen stijgt

Het producentenvertrouwen industrie is in februari 2020 gestegen ten opzichte van een maand eerder. De ondernemers waren vooral positiever over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in februari voor de derde maand op rij minder negatief dan een maand eerder. Ze zijn vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in januari met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Bron: CBS

Lees ook:
Duitse industriële productie verslechterd
Industrie en stikstofproblematiek aanpak
Industriele robots krijgen beter bereik en mobiliteit

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie