Process Automation Solutions en Paessler monitoren samen industriële netwerken

Netwerk Veldbussen Industrial Ethernet Open Industrial Edge toegang-op-afstand Industrial Ethernet event

Partnership Process Automation Solutions en Paessler speelt in op groeiende behoefte aan betrouwbaar OT-netwerk

Process Automation Solutions, leverancier van complete automatiseringsoplossingen voor de industriesector, en Paessler AG, leverancier van PRTG Netwerk Monitor, zijn een partnership aangegaan om bedrijven te helpen hun industriële (OT-)netwerken beter te structureren en te monitoren. Process Automation Solutions gebruikt hiervoor PRTG Network Monitor van Paessler en combineert dit met hun knowhow van OT-netwerken. Dankzij deze samenwerking krijgen bedrijven meer inzicht in hun netwerken, waardoor ze issues, zoals een memory leak, packet loss of error packages, direct opmerken en sneller kunnen oplossen.

Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, licht toe waarom het partnership van belang is: “Proces Automation Solutions is voor ons een key partner in Europa als het gaat om IT-OT integratie. Met hun kennis van het end-to-end proces bij klanten binnen de industrie, in combinatie met de ervaring die zij inmiddels hebben opgebouwd met PRTG, zijn zij de ideale partij om dit type integratie op een solide manier te implementeren.”

Binnen Enterprise IT is monitoring al jaren essentieel om betrouwbare, veilige en robuuste netwerken te garanderen. Binnen OT-omgevingen ligt dit heel anders. Pascal Vercammen, Global IT Manager bij Process Automation Solutions legt de behoefte aan industriële monitoring uit: “In het verleden waren het enterprise en industriële netwerk volledig gescheiden en hadden ze zeer verschillende eisen, zoals beveiliging versus productiviteit. We zien dat binnen OT, monitoring om uiteenlopende redenen nog niet veel wordt toegepast, maar dat processen meer en meer afhankelijk worden van IT-systemen. De behoefte aan een betrouwbaar OT-netwerk groeit snel en dat is wat wij met PRTG kunnen bieden.”

Holistisch overzicht ondanks verschillende bewakingseisen

Het spreekt voor zich dat een industrieel netwerk andere monitoringeisen heeft dan een ‘gewoon’ IT-netwerk. OT-teams willen weten wat de status is van hun proces-automatiseringssystemen. Het gaat bijvoorbeeld om DCS’en (Distributed Control Systems), hybride systemen, PLC’s (Programmable Logic Controllers), MES-systemen zoals historians, LIMS (Laboratory Inventory Management Systems), batchmanagementsystemen, andere specifieke toepassingen (bijvoorbeeld op basis van OPC-communicatie), netwerkredundantie en industriële protocollen zoals Profibus.

PRTG monitort netwerken met behulp van verschillende protocollen, besturingssystemen en databases met out-of-the-box sensoren. Bovendien kunnen door middel van API’s (bijv. REST) custom sensoren gescript of ontwikkeld worden (.NET apps, Python, Powershell). Bovendien laat PRTG de aanbevolen sensoren zien om gegevens op te halen. Gecentraliseerde, vendor-onafhankelijke monitoring waarschuwt OT-managers op locatie voor mogelijke problemen, zodat ze die proactief kunnen oplossen en vertragingen in het productieproces kunnen voorkomen.

Alles proactief monitoren

PRTG wordt meestal geïnstalleerd op een Windows-server. Als het netwerk gesegmenteerd is en gescheiden door firewalls, kunnen remote probes worden geïnstalleerd. PRTG is een agentless en actieve monitoringtool. Er hoeven geen agents te worden geïnstalleerd op de apparaten die moeten worden bewaakt. Dit betekent dat je alles kunt monitoren wat je maar wilt, zoals de staat van hardware of zelfs licentiegebruik.

Netwerk visualiseren

Ook is het mogelijk om dashboards te maken om het netwerk of een deel ervan te visualiseren. Vercammen zegt hierover: “Je kunt sensoren eenvoudig in een dashboard of plaatje slepen. Als er iets uitvalt, weet je precies waar je moet zoeken. Dat bespaart onze klanten een hoop energie en frustratie. Als zij de behoefte voelen om meer delen van hun infrastructuur te monitoren, dan maken de custom sensoren dat mogelijk. De enige beperking is hun eigen verbeelding.”

Process Automation Solutions

Met 1400 medewerkers in een wereldwijd netwerk dat bestaat uit meer dan 50 vestigingen in Europa, Amerika en Azië, bedient Process Automation Solutions klanten in de automotive, chemische, farmaceutische / biotech, food & beverage, oil & gas en andere industrieën. De kernactiviteiten richten zich op industriële automatisering, digitalisering (industrie 4.0) en SAP-diensten (Gold Partner), waarvan de Business Unit “Digitalisering” (> 220 medewerkers) oplossingen en diensten biedt op het gebied van IT/OT, data-analyse en historians, cloud (Azure, MS GOLD partner), MES (Manufacturing Execution Systems) en op maat gemaakte IT/OT-toepassingen.

Paessler AG

Paessler gelooft dat monitoring een cruciale rol speelt in de vermindering van het menselijk verbruik van hulpbronnen. Monitoringgegevens helpen hun klanten middelen te besparen; van optimalisatie van hun IT, OT en IoT-infrastructuren tot vermindering van energieverbruik of uitstoot, voor onze toekomst en ons milieu. Daarom levert Paessler oplossingen aan bedrijven in alle sectoren, van het mkb tot grote ondernemingen. Paessler werkt met gerenommeerde partners en samen gaan zij de monitoringuitdagingen aan in een wereld die continu verandert.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie