Onzichtbare kracht grijpsystemen bij werkstukhandling

grijpsystemen

Kleine interferentiecontouren, korte cyclustijden en hoge energie-efficiëntie – magnetische grijpers van SCHUNK hebben veel voordelen. Ze gaan langdurig betrouwbaar om met ferromagnetische onderdelen en laten geen sporen na. Twee nieuwe grijpsystemen bieden nu nog meer ontwerpvrijheid voor robottoepassingen.

Niet iedereen kent ze: de EMH elektropermanente magneetggrijpsystemen van SCHUNK. Ze combineren de sterke punten van magneettechnologie met de voordelen van 24V-technologie. Omdat de elektronica volledig in de grijper is ingebouwd en de besturing via digitale I/O uiterst eenvoudig is, hebben de componenten geen ruimte in de schakelkast of externe besturingselektronica nodig. Dit bespaart kosten en minimaliseert de bekabeling en inbedrijfstelling. De grijpsystemen worden al jaren onder meer gebruikt in de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaarttechniek en gereedschapsmachinebranche. Het zijn betrouwbare partners voor het grijpen van ferromagnetische componenten en kleine onderdelen.

Flexibele bediening in elke situatie

SCHUNK breidt het portfolio van magnetische grijpers nu uit met nieuwe varianten: de tweepolige EMH-DP en de vierpolige EMH-MP worden toegevoegd aan de bestaande productfamilie, de enkelpolige EMH-RP. Ze zijn allemaal ruimtebesparend en kostenefficiënt – maar elke variant heeft ook zijn eigen sterke punten.

De enkelpolige EMH-RP grijpt platte en ronde onderdelen vast met dezelfde betrouwbaarheid en herhaalbaarheid. Met een poolkwartet is de EMH-MP het gereedschap bij uitstek voor onder meer de handling van plaatmateriaal. Hiermee kan zelfs zeer dun plaatstaal worden gescheiden dankzij de digitale viertraps grijpkrachtregeling.

De tweepolige EMH-DP toont zijn sterke punten met name bij binpicking. Via standaard poolverlengingen kan het assortiment onderdelen verder worden uitgebreid. Omdat magnetisch grijpen in het algemeen van bovenaf wordt uitgevoerd, profiteren gebruikers altijd van de minimale interferentiecontouren van de grijpers. Vooral op het gebied van e-mobiliteit is dit aantrekkelijk. Daar moeten bijvoorbeeld batterijcellen vaak dicht bij elkaar worden geplaatst om batterijpakketten of trays te vullen.

grijpsystemen

Onder andere batterijcellen snel en betrouwbaar vastgrijpen: de magnetisatietijd van de SCHUNK EMH is slechts 200 ms, hier in de enkelpolige versie. Afbeelding: SCHUNK

Veilige grip, zelfs in noodstopsituaties

Verkrijgbaar in verschillende maten, dekken de EMH-grijpsystemen een enorm scala aan werkstukgewichten af ​​- van 3,5 kg tot 175 kg. Het werkstuk wordt absoluut veilig vastgehouden. Dit wordt gegarandeerd door de werking van de grijpers, die gebaseerd is op een combinatie van elektrische en permanente magneten en de magnetische flux betrouwbaar handhaaft, zelfs wanneer deze is uitgeschakeld. Slechts een korte elektrische impuls is nodig om het systeem te activeren en te deactiveren, wat betekent dat de grijpkracht ook bij stroomuitval niet wordt beïnvloed.

In tijden waarin bedrijven steeds meer op hun energiebalans letten, zijn de magnetische grijpsystemen ook qua efficiëntie een echte plus: ze worden aangedreven door zuinige 24-volt elektronica die direct op de grijper wordt geïnstalleerd en eenvoudig aan te sluiten is. Ook deze elektronica meldt de  magnetisatiestatus terug aan de gebruiker en geeft via een LED-display aan of er een werkstuk aanwezig is. In het robottoepassingscentrum van SCHUNK CoLab kunnen geïnteresseerde partijen hun toepassing laten valideren door ervaren engineers

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie