Nyrstar Budel staakt productie door hoge energiekosten en marktuitdagingen

Nyrstar Roestvast staal RVS

Producent van essentiële mineralen en metalen Nyrstar heeft recentelijk een belangrijke beslissing genomen betreffende hun activiteiten in Budel. Vanaf de tweede helft van januari 2024 is de productie bij Nyrstar Budel tijdelijk gestaakt en is de hele fabriek in ‘care & maintenance’ modus geplaatst. Deze ingrijpende stap is het gevolg van een zorgvuldige beoordeling door het management. Daarbij spelen de aanhoudende en verwachte hoge energiekosten, samen met verslechterde marktomstandigheden, een grote rol.

Een specifieke uitdaging voor Nyrstar Budel is het feit dat, in tegenstelling tot vergelijkbare operaties in andere Europese landen, het bedrijf in Nederland te maken heeft met het stopzetten van overheidssteunmaatregelen. Deze maatregelen, geïnitieerd door de Europese Commissie, waren bedoeld om de Europese industrie competitief te houden. Het wegvallen van deze steun heeft geleid tot verhoogde druk op de operationele marges van Nyrstar Budel. Daardoor is de voortzetting van de productie op dit moment economisch niet langer verantwoord.

Geen ontslagen

Opmerkelijk is dat, ondanks deze productiestop, er geen ontslagen vallen binnen de Budelse fabriek. De directie erkent echter dat deze beslissing invloed heeft op de medewerkers. “Onze geëlektrificeerde, koolstofarme fabriek in Budel behoort tot de meest efficiënte primaire zinksmelters ter wereld en is van groot belang voor de industriële waardeketen,” aldus Henk Leendertse, General Manager van Nyrstar Budel. “Het is buitengewoon teleurstellend dat we onze productie moeten staken. Toch hopen we onze activiteiten te zijner tijd te kunnen hervatten om Europa te blijven bevoorraden met lokaal geproduceerde basismetalen en kritieke metalen.”

De situatie bij Nyrstar Budel wordt continu geëvalueerd. De nominale productiecapaciteit van de smelter bedraagt 315ktpa zink. Maar vanwege de marktomstandigheden is er sinds het vierde kwartaal van 2021 sprake van een flexibele productiebenadering. Het management van Nyrstar overlegt voortdurend met de ondernemingsraad. Zij houden de optie open om de productie te hervatten zodra dit economisch haalbaar is. Bovendien beheert het bedrijf actief de productiecapaciteit van zijn andere Europese locaties.

Nyrstar

Nyrstar, met haar hoofdkantoor in Budel-Dorplein, Nederland, is een prominente speler in de markt van zink en lood. Het bedrijf heeft ongeveer 4.000 medewerkers wereldwijd. Ze voeren actief mijnbouw- en smeltactiviteiten uit. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Nyrstar is volledig in eigendom van Trafigura, een van de grootste onafhankelijke bedrijven in de grondstoffenhandel en supply-chain logistiek.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie