Nieuwe safety interfacerelais voor veiligheid gerelateerde toepassingen

63
Safety interfacerelais

Siemens introduceert safety interfacerelais met mechanisch gedwongen contacten voor veiligheid gerelateerde toepassingen

Met de Sirius 3RQ1-serie maakt Siemens zijn portfolio van koppelrelais voor elektrische systemen in de industrie en infrastructuur compleet. Met een breed spanningsbereik van 24 tot 240 V AC/DC zijn deze nieuwe safety interfacerelais ontworpen voor universeel gebruik. Ze zijn gecertificeerd voor de hoogste veiligheidseisen volgens Safety Integrity Level (SIL 3) en Performance Level (PL e).

Koppelrelais worden onder andere gebruikt om signalen van en naar controllers te versterken, galvanisch te scheiden of te vermenigvuldigen. Dankzij hun mechanisch gedwongen werking volgens IEC 60947-5-1 (IEC 61810-3) bieden de componenten maximale veiligheid voor mensen en systemen. Ze zijn uitermate geschikt voor gebruik in de spoorweg- en signaleringsapplicaties, in liften en industriële productietoepassingen, waardoor het mogelijk wordt om bijvoorbeeld remmen en deuren veilig te bedienen en om signaallampen voor scheepvaart, slagbomen (bruggen en sluizen), transportbanden of verpakkingsmachines te schakelen.

Mechanisch gedwongen betekent dat de geïntegreerde contacten van de koppelrelais mechanisch met elkaar verbonden zijn. NO- en NC-contacten kunnen dus nooit gelijktijdig gesloten zijn. Dit zorgt voor een snelle en nauwkeurige diagnose bij de bewaking van het gedwongen schakelende terugmeldcontact (feedbackcircuit): een fout bij het schakelen van de contacten wordt onmiddellijk herkend en foutieve schakeling wordt vermeden. De koppelrelais bieden extra mogelijkheden als uitgangsuitbreiding van de Simatic failsafe controller en Sirius 3SK Veiligheidsrelais die optioneel met behulp van veiligheidsadapters werkt. Dit vermindert de kans op fouten en sluit bedradingsfouten uit. Tegelijkertijd wordt kostbare tijd bespaard bij het bouwen van besturingskasten. Dankzij verwijderbare schroef- of veerklemmen (push-in) kunnen de relais snel worden vervangen en hoeft de bedrading niet opnieuw te worden gecontroleerd.

De Sirius 3RQ1-safety interfacerelais hebben een functionele veiligheidscertificering tot SIL 3 / PL e (IEC 61508 / ISO 13849), alsmede goedkeuringen voor toepassingen in de scheepsbouw en de spoorwegsector. Bovendien voldoen ze aan alle gangbare internationale normen, waaronder CE, UL/CSA, EAC en CCC.

Meer informatie

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.